DRUGA BITKA ZA MARIJUPOLJ Ruska vojska i Čečeni u gradu! Gradonačelnik upozorava na humanitarnu katastofu
Foto: Telegram / Пушилин Д.В.

Okončana bitka?!

DRUGA BITKA ZA MARIJUPOLJ Ruska vojska i Čečeni u gradu! Gradonačelnik upozorava na humanitarnu katastofu

Planeta -

Marijupolj, lučki grad na Azovskom moru i druga po velični ukrajinska luka preko koje je tekao izvoz sirovina i metalurških proizvoda je potpuno u ruskim rukama. Ovu vest saopštio je i sam gradonačelnik Vadim Bojčenko koj je saopštio da se grad nalazi na ivici humanitarne katastrofe.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja u telivizijskom intervjuu za američki CNN saopštio je da je negov grad kako se izrazio u rukama okupatora” posle višednevne opsade

Gradonačelnik ukrajinskog lučkog grada Marijupolja rekao je u ponedeljak da je njegov grad „u rukama okupatora” nakon višenedeljne opsade ruskih snaga koje su sravnile grad, ostavile nepoznat broj civila mrtvih i proterala stotine hiljada ljudi iz svojih domova. . - Nije sve u našoj moći. Mi smo, nažalost, danas u rukama okupatora - rekao je Vadim Bojčenko, provladin gradonačelnik Marijupolja, u televizijskom intervjuu uživo, prenosi CNN.

Marijupolj, mapa Marijupolj
foto: Kurir

Grad Marijupolj od samog početka ruske vojne invazije našao se na meti rata. Naime prema njemu još prvog dana krenula je ruska vojska sa Krima, kojima su se pridružile jedinice Donjecke Narodne Armije. Međutim prema samom gradu usledio je zastoj jer se glavni okršaj odvijao kod Hersona gde su se u prvoj i jedninoj tenkovskoj bici sukobile ruska i ukrajinska vojska. Tek kad je osiguran pravac prema Herosnu usledilo je nastupanje prema gradu. Ruske jednice, kao i snage DNR brzo su zauzele predgrađe grada, i sam širi i iuži centar okružile, posebno metalurški kompleks Avostal gde su se odvijale najžešće bitke.

Osnovu odbrane Marijupolja čini su bataljon, odnsono puk Azov, koji je pripadao Nacionalnoj gardi Ukrajine, 36, brigada mornaričke pešadije, dva bataljona Nacionalne garde Ukrajine 73. centar mornaričke pešadije i dve policijske specijalne jednice.

S druge strane pre 25 dana u borbe za Marijupolj osim jednica DNR i ruske vojske uključile su se čečenske jedinice, Inguši, i jednice Južne Osetije.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko upozorio je da je grad na ivici humanitarne katastrofe i da treba odmah i potpuno evakuisati. Rečeno je da je 26 autobusa spremno za evakuaciju, ali im ruske snage nisu obećale siguran prolaz, dodao je on. Ruske snage se igraju sa nama“, optužio je Bojčenko.

Marijupolj
foto: Telegram / Kadyrov_95

Oko 160.000 civila zarobljeno je u gradu bez struje, rekao je gradonačelnik, prenosi britanski Bi-Bi-Si. Rusija negira napade na civile, tvrdeći da Ukrajina nije kriva za probleme sa sigurnim prelazima.

Kijev je danas saopštio i da je najmanje 143 dece poginulo, a 216 povređeno od početka ruskog napada na Ukrajinu. Navodi se ne mogu proveriti od strane nepristrasnih izvora. Prema podacima UNICEF-a, oko 4,3 miliona dece moralo je da napusti svoje domove zbog rata, od čega je 1,8 miliona napustilo matičnu zemlju.

Podaci Ujedinjenih nacija takođe navode da je 1.119 civila ubijeno i 1.790 povređeno u više od četiri nedelje rata. Organizacija takođe upozorava da bi stvarni broj mogao biti i veći zbog nedostatka informacija iz mnogih opkoljenih delova zemlje.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track