KOŽA NA LICU MU SE LJUŠTILA, NA KRATKO U POTPUNOSTI OSLEPEO Čime je otrovan Abramovič? Sumnja se na tri opasne hemikalije
Foto: Profimedia

konzumirao samo čokoladu i vodu

KOŽA NA LICU MU SE LJUŠTILA, NA KRATKO U POTPUNOSTI OSLEPEO Čime je otrovan Abramovič? Sumnja se na tri opasne hemikalije

Planeta -

Ruski oligarh Roman Abramovič najverojatnije je otrovan nervnim agensom koji je sličan sarinu ili novičoku, rekao je stručnjak britanskom Telegrafu nakon što je objavljena vest da su Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača osetili simptome trovanja u Kijevu, gde su početkom meseca bili na nezvaničnim pregovorima s ruskom delegacijom o zaustavljanju ukrajinskog rata.

Vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, kojeg je britanska vlada sankcionisala zbog njegovih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodno je tokom pregovora konzumirao samo čokoladu i vodu, ali svega nekoliko sati kasnije počeo je da se žali na bolove u očima i upaljenu kožu koja mu se na licu ljuštila, a nakratko je i u potpunosti oslepeo.

Pomenuti simptomi mogu se povezati s trovanjem trima hemikalijama: porfirinima, bicikličkim materijama ili organofosfatima, piše Jutarnji list.

U međuvremenu je jedan anonimni američki zvaninik rekao Rojtersu da pogoršanje Abramovičeva zdravstvenog stanja nije posledica trovanja, već da su na to uticali "faktori iz okoline".

Američki obaveštajci: Moguće je da Abramovič uopšte nije otrovan?

Rojters je preneo izjavu neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi koje su doživeli Roman Abramovič i dvojica ukrajinskih mirovnih pregovarača posledica "uticaja iz okoline", a ne trovanja.

Dopisnik BBC-a za bezbednosna pitanja Frenk Gardner rekao je da mu je to objašnjenje čudno, naročito jer niko drugi iz grupe nije imao simptome.

Istraživačka novinarska grupa Belingket tvrdi da su simptomi karakteristični za namernu upotrebu hemijskog agensa, zbog čega je sumnja odmah pala na Rusiju koja, navodno, voli da se svojih kritičara rešava trovanjem - novičokom, na primer.

-Ne bi bilo iznenađujuće da SAD želi da umanji sugestije da je bilo ko, posebno Rusija, upotrebio hemijsko oružje u Ukrajini jer bi ih to moglo gurnuti ka odmazdi, rekao je Gardner.

Agencija Rojters danas je prenela da je Abramovič, i pored sipmtoma koje je imao, došao na mirovne pregovore ruske i ukrajinske delegacije u Turskoj.

Šta su organofosfati?

Organofosfati su hemikalije koje se inače koriste kao pesticidi, a u nervne agense prenamenjeni su u Drugom svetskom ratu, kad je sarin prvi put i korišćen.

Deluju tako da ometaju proizvodnju enzima acetilkolinesteraze, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija. To dovodi do toga da signali ne mogu da se prenose po celom telu, što rezultira sveprisutnim poremećajem i stresom, a ako je doza dovoljno velika, može da uzrokuje i smrt.

- Takvim hemikalijama najverovatnije je otrovan i Abramovič, rekao je Telegrafu pukovnik Hamiš de Breton Gordon, bivši komandant u NATO.

- Izgleda da je korišćen organofosfat, koji je zapravo nervni agens. To je modus operandi vrlo sličan operacijama GRU-a (Obaveštajna služba Rusije) protiv Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja te operacijama FSB-a (Savezna bezbednosna služba Ruske Federacije) protiv Alekseja Navaljnog. "Smrdi" na Rusiju, ali moraćemo da pričekamo i vidimo da li će se pojaviti ikakav medicinski karton, dodao je.

Gordon napominje kako je Abramovič morao da bude otrovan prilično malom dozom s obzirom na činjenicu da je preživeo, a ostaje nepoznato da li je posle lečen protivotrovom atropinom.

Simptomi trovanja organofosfatima uključuju znojenje, gubitak pamćenja, zbunjenost i glavobolju, a sve slično navedenome imao je i Abramovič.

Porfirin i bicikličke materije

Druga opcija trovanja je porfirin - reč je o grupi hemikalija koje mogu uzrokovati oštećenje jetre i nervnog sustava. Osoba može imati simptome kao što su mučnina, bol u prsima, problemi sa disanjem, problemi sa mokrenjem, a koža je natečena i bolna.

Kao mogući uzrok trovanja Abramoviča spominju se i bicikličke materije - radi se o nizu hemikalija koje uključuju amatoksine, aktivnu materiju u otrovnim pečurkama poput zelene pupavke.

Postoji najmanje devet poznatih amatoksina i svi oni brzo prolaze kroz ljudski sistem jer se lako apsorbuju u telu. Otrovana osoba može da umre za nekoliko sati, a simptomi trovanja uključuju oštećenje jetre i bubrega, glavobolju, iritaciju kože i mučninu.

Izvor blizak Abramoviču rekao je da je uveren kako iza trovanja stoje "neki tvrdolinijaši bliski Kremlju", a da im je cilj bio da sabotiraju sklapanje bilo kakvog mirovnog sporazuma i u najmanju ruku upute upozorenje učesnicima tada nezvaničnih pregovora.

- To je mogao da bude neko iz Kremlja ko misli da je pokušaj sklapanja primirja izdaja, rekao je izvor Telegrafa.

Abramovič na pomenutim pregovorima, koji su održani u kasnim večernjim satima 3. marta u Kijevu, navodno nije bio jedini ruski tajkun, ali zasad nije otkriveno ime drugog preduzetnika.

Simptome je Abramovič počeo da oseća u ranim jutarnjim satima sledećeg dana, u kijevskom stanu u kojem je prenoćio. Jedan izvor navodi da je u potpunosti oslepio na nekoliko sati, a lekarski je tretman dobio u Istanbulu, u koji je odleteo iz Poljske.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track