SUPER BOGATI NA UDARU BAJDENA: Prvi na poreskom udaru oni sa više od 100 miliona dolara! Neće se izvući ni milijarderi! VIDEO
Foto: Profimedia

popunjavanje rupa u budžetu

SUPER BOGATI NA UDARU BAJDENA: Prvi na poreskom udaru oni sa više od 100 miliona dolara! Neće se izvući ni milijarderi! VIDEO

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden predložio je povećanje poreza za najbogatije državljane SAD i korporacije, navodeći nekoliko inicijativa u budžetu za 2023. koje imaju za cilj smanjenje deficita u državnoj kasi i zatvaranje rupa koje omogućavaju bogatima da smanje poreske izdatke.

Ideja je da se osigura da najbogatiji Amerikanci "plate svo deo", rekao je Bajden. Pitanje takvog oporezivanja je postalo aktuelno poslednjih godina, budući da je jaz između bogatih i siromašnih u SAD otprilike toliko veliki kao što je bio pre jednog veka, prenosi Si-Bi-Es.

Prema predlogu, novi porez nazvan "minimalni porez na dohodak milijardera" odnosio bi se na otprilike 20.000 porodica u SAD sa imovinom većom od 100 miliona dolara. Ta domaćinstva bi bila podložna novom minimalnom porezu od 20 odsto, čime bi se osiguralo da ne plaćaju niže poreske stope od mnogih Amerikanaca sa nižim i srednjim prihodima.

Iako je poreski sistem SAD osmišljen da bude progresivan, pri čemu najbogatiji građani plaćaju veći deo prihoda od svih ostalih, neka ekonomska istraživanja su pokazala da 400 najbogatijih porodica plaćaju nižu poresku stopu od srednje klase.

To je zbog četiri decenije smanjenja poreza za bogate, kao i preferencijalnog tretmana za kapitalnu dobit, kao što je profit ostvaren od prodaje akcija i obveznica, koji se oporezuju po nižoj stopi od prihoda.

Novi porez bi funkcionisao tako što bi ciljao na "nerealizovane dobitke" ili potencijalne profite koji postoje na papiru. Prema sadašnjem američkom poreskom zakonu, dobici se oporezuju samo ako su ostvareni, na primer kada prodate akcije i zabeležite profit.

Iako je predlog označen kao "porez na milijardere", većina porodica koje bi bile pogođene su zapravo multimilioneri.

"Najvažnija stvar u vezi sa minimalnim porezom na dohodak milijardera je da on zaista nije usmeren ka milijarderima, nije minimalni porez i nije na prihod", ironično je primetio Stiv Rozental, viši saradnik Centra za poresku politiku.

U SAD ima oko 20.000 porodica sa imovinom većom od 100 miliona dolara. Porez bi takođe pogodio oko 700 milijardera u zemlji, kao što su Džef Bezos, Voren Bafet, Bil Gejts i Ilon Mask.

Svake godine oko 160 miliona porodica podnese poreze poreskoj upravi, što znači da bi taj porez uticao na oko 0,01 odsto svih Amerikanaca.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track