BAJDEN TRAŽI SUPER BUDŽET ZA VOJSKU Kongres bi trebao da odobri 813 milijardi USD, predlog donet pre ruske invazije u Ukrajini
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo, EPA/ Toms Kalnins, Shutterstock

široko

BAJDEN TRAŽI SUPER BUDŽET ZA VOJSKU Kongres bi trebao da odobri 813 milijardi USD, predlog donet pre ruske invazije u Ukrajini

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden predložio je najveći vojni budžet ikada, tražeći od Kongresa 813,3 milijarde dolara u narednoj godini – 31 milijardu dolara više od budžeta odobrenog za 2022.

Zakonodavci će verovatno dodati još više sredstava, pošto su se predstavnici obe strane žalili na to ne ide dovoljno daleko zbog inflacije.

„Pozivam na jednu od najvećih investicija u našu nacionalnu bezbednost u istoriji, sa sredstvima potrebnim da osiguramo da naša vojska ostane najbolje pripremljena, najbolje obučena, najbolje opremljena vojska na svetu“, rekao je Bajden u saopštenju u ponedeljak.

Dok je predloženi budžet najveći iznos u dolarima u istoriji SAD, inflacija znači da bi u realnom smislu to bio povećanje od 1,5 odsto, a ne nominalnih 4%. Umesto toga, demokrate i republikanci na Kapitol Hilu tražili su povećanje od 5-7 odsto, navodi Politiko. Kongres je odobrio 782 milijarde dolara za tekuću fiskalnu godinu.

Nacrt Bele kuće traži 773 milijarde dolara samo za Pentagon, a ostatak ide Ministarstvu energetike, koje održava nuklearni arsenal SAD.

Bajden traži dodatnih 682 miliona dolara za Ukrajinu, „kako bi se suprotstavio ruskom zloćudnom uticaju i zadovoljio nove potrebe vezane za bezbednost, energiju, sajber bezbednost, dezinformacije, makroekonomsku stabilizaciju i otpornost civilnog društva“, navodi se u budžetskom dokumentu.

Međutim, izgleda da ovo nije odgovor na trenutni sukob, pošto je Stars and Stripes izvestio da je predlog uglavnom završen pre nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, pozivajući se na zvaničnika Pentagona.

Budžet predviđa aktivnu snagu od 1,32 miliona, pri čemu se neke uslužne grane smanjuju, dok druge povećavaju snagu. Vazduhoplovstvo bi dodalo skoro 100, a svemirske snage skoro 200 novih pripadnika, dok bi vojska, mornarica i marinci smanjili oko 4.300 ili nešto više zajedno.

Finansiranje istraživanja i razvoja bilo bi povećano za 9,5% i dostiglo 130,1 milijardu dolara, što je najveće povećanje ikada. Pripadnici vojske i civilni zaposlenici Pentagona takođe bi dobili povećanje plata od 4,6 odsto, najveće u poslednjih 20 godina.

Velike kupovine uključuju dve podmornice klase Virdžinija, više sredstava za razvoj bombardera B-21 kompanije Northrop Grumman i manju kupovinu aviona F-35 od Lockheed Martina nego što je bilo predviđeno ranije, navodi Blumberg.

Dok budžet traži 6,9 milijardi dolara za Evropsku inicijativu za odvraćanje – skoro duplo u odnosu na zahtev od 3,6 milijardi dolara 2022. – i 1,8 milijardi dolara za proširenje američkog vojnog prisustva u Indo-Pacifiku, budžet za nadogradnju baze za objekte sa kojima se suočava Kina iznosi 451 milion dolara. , u poređenju sa 245 miliona dolara traženih za Evropu.

Bajden je naredio potpuno povlačenje američkih trupa iz Avganistana prošlog avgusta, tvrdeći između ostalog da je 20-godišnji rat koštao previše u smislu američkog novca i života. Vlada u Kabulu koju podržavaju SAD predala se talibanima dve nedelje pre nego što je poslednji američki vojnik izleteo.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja