ŠOJGU DEMANTUJE UKRAJINSKE OBAVEŠTAJCE: Tvrdili da Rusija mobiliše rezerviste, i da planira da u borbu ubaci čečenske zatvorenike!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nepotrvđeno

ŠOJGU DEMANTUJE UKRAJINSKE OBAVEŠTAJCE: Tvrdili da Rusija mobiliše rezerviste, i da planira da u borbu ubaci čečenske zatvorenike!

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu demantovao je navode pojedninih medija da Rusija mobiliše rezerviste i regrutuje čečenske osuđenike za potrebe specijalne operacije u Ukrajini.

Šojgu je ove navode ukrajinskih obaveštajavca označio kao laž i deo propagande.

Sergej Šojgu
foto: Twelegram prtsvr

Naime, ukrajinska obaveštajna služba (GUR) je u utorak navela da "Rusija prikriva činjenicu da masovno mobiliše borbene rezerve i regrutuje čečenske osuđenike za popunu svojih snaga u Ukrajini", piše Džeruzalem post.

GUR je tvrdio da će od 1. aprila Rusija mobilisati rezerviste širom federacije u isto vreme kada je predviđena regrutacija, kako bi se "pokrio veliki broj mobilisanih ljudi koji će stići u vojne kancelarije". Uprava je tvrdila da je 100.000 Rusa potpisalo ugovore u okviru programa vojnih rezervi BARS-2021 koje će navodno biti iskorišćene.

Istovremeno, u okviru istog programa vojnih rezervi, Rusija navodno regrutuje osuđenike iz čečenske kaznene kolonije Černokozovo. GUR je tvrdio da je za 100 zatvorenika sa ozbiljnim krivičnim djelima — uključujući pljačke, ubistva i trgovinu drogom — obećana potpuna amnestija u zamjenu za regrutaciju i ako se vrate živi iz rata. GUR je izvestio da kriminalcima koji su pristali da se pridruže vojsci nije bilo dozvoljeno da obaveste svoje porodice. Obaveštajno telo je takođe saopštilo da onima koji su osuđeni za političke zločine nije ponuđen dogovor.

Čečenski osuđenici se navodno već spremaju da budu raspoređeni u Ukrajinu, a navodna mobilizacija rezervista će takođe biti poslata na neodređeni datum da se pridruže ruskim trupama koje se već bore.

Regrutacija osuđenika nije bez presedana u rusko-ukrajinskom ratu — ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je 28. februara da će zatvorenici sa vojnim iskustvom biti oslobođeni ako pristanu da se priključe borbi protiv Rusije. Niti bi učešće Čečena u ratu bilo bez presedana.

Ramzan Kadirov, lider ruskog regiona Čečenije i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je 26. februara da su njegovi borci raspoređeni u Ukrajinu i pohvalio se da njegove jedinice nisu pretrpele gubitke. To se brzo promenilo kada je početkom marta Kadirov priznao da su ubijena dva čečenska vojnika. Otprilike u isto vreme, čečenski general Magomed Tušajev, koji je navodno odgovoran za mučenje i ubistva LGBTK+ stanovnika Čečenije, navodno je ubijen u akciji od strane oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina, Ruska vojska
foto: screenshot Twitter/Aldin

Čečenske specijalne snage su navodno poslate i da ubiju Zelenskog, saopštio je ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov 1. marta zvaničnoj televiziji Rada TV u ukrajinskom parlamentu.

"Specijalna operacija koju su kadirovci direktno trebalo da izvedu za eliminaciju našeg predsednika danas nam je u potpunosti poznata", naveo je Danilov.

"Jedna grupa je bila pokrivena u Gostomelu, druga grupa je sada, recimo, pod oružjem", nastavio je Danilov. Elitna grupa Kadirovca, koja je došla ovde specijalno da eliminiše našeg predsednika, je direktno uništena.

Rusija navodno takođe koristi plaćenike da dopuni svoje snage u Ukrajini. Prema ukrajinskim vojnim i obaveštajnim službama, ovi plaćenici su navodno regrutovani iz Libije, Sirije i Srbije. Ruski predsednik Vladimir Putin dao je 11. marta zeleno svetlo za do 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka.

Tvrdili su da je Rusija otvorila 14 centara za regrutaciju plaćenika u Damasku, Alepu, Hami, Raki i Deir ez Zoru. Rusija plaća stranim plaćenicima mesečnu platu od 300-600 dolara za borbu.

Takođe se navodi da Rusija angažuje ruske plaćenike iz privatne vojne kompanije Vagner i da je poslala više timova dok je rat trajao.

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je u ponedeljak da je ruska privatna vojna kompanija, Vagner grupa, raspoređena u istočnu Ukrajinu da pruži podršku ruskim snagama.

"Očekuje se da će rasporediti više od 1.000 plaćenika, uključujući visoke lidere organizacije, da preduzmu borbene operacije", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

U izveštaju se tvrdi da je Vagnerovo osoblje dobilo prioritet u sukobu u Ukrajini, a ne u operacijama u Africi i Siriji. Ovo je bilo motivisano teškim gubicima i invazijom koja je bila slovenčanje zbog žestokog ukrajinskog otpora i ozbiljnih logističkih problema.

Rusija pokušava da rotira umorne trupe iz drugih područja angažovanja. GUR je ranije u martu tvrdio da su ruski mirovnjaci iz Nagorno-Karabaha prebačeni u Ukrajinu. Ukrajina je u utorak tvrdila da su pokušaji rotiranja trupa naišli na odbijanje trupa u ruskoj pacifičkoj floti.

Rusija je u prošlosti negirala da su vojni obveznici korišćeni u invaziji na Ukrajinu.

"Naglašavam da vojnici obveznici ne učestvuju u neprijateljstvima i neće u njima učestvovati. I neće biti dodatnog poziva rezervista", rekao je Putin 8. marta.

Kasnije je priznato da su vojni obveznici učestvovali u ratu.

"Nažalost, otkrili smo nekoliko činjenica o prisustvu vojnih obveznika u jedinicama koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Praktično svi takvi vojnici su izvučeni u Rusiju", saopštio je Kremlj.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Džeruzalem post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track