RUSI PRIMENJUJU POTPUNO NOVU TAKTIKU U UKRAJINI: Cilj je da opkoljene gradove na istoku OSVOJE ISCRPLJIVANJEM!
Foto: EPA

ZATIŠJE NA FRONTU

RUSI PRIMENJUJU POTPUNO NOVU TAKTIKU U UKRAJINI: Cilj je da opkoljene gradove na istoku OSVOJE ISCRPLJIVANJEM!

Planeta -

Ukrajina je još 2014. u Donbasu rasporedila nekoliko desetina hiljada svojih najiskusnijih vojnika, koji su sada u okruženju ruskih trupa

Rat u Ukrajini traje već 33 dana i primetno je da više od nedelju dana nema velikih pomeranja ruskih trupa koje drže pozicije oko gradova na istoku praktično okruženih još nakon prve dve nedelje invazije! Istovremeno, ruske snage preciznim raketama tipa "iskander" uništavaju oružane snage i vojnu infrastrukturu u dubini ukrajinske teritorije dok stežu obruč oko okruženih gradova.

Prodor sa Krima

Dr Džek Votling, analitičar i istraživač iz londonskog tink tenk Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (Royal United Services), uveren je da Rusi sada koriste drugačiju taktiku u odnosu na prve dana invazije, kada su izveli nekoliko brzih prodora u dubinu ukrajinske teritorije. Kako prenosi BBC, u pitanju su pravac sa severa ka Kijevu i sa juga na Krimu, odakle su krenuli u dva smera istočno ka Marijupolju i zapadno ka Odesi.

Ruski ministar odbrane... Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane... Sergej Šojgufoto: Profimedia / Russian Defence Ministry / TASS

Sergej Šojgu: Operacija se nastavlja!

Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti dok se ne ostvare postavljeni ciljevi, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. - Ruske oružane snage će nastaviti specijalnu vojnu operaciju dok se ne ostvare postavljeni ciljevi - rekao je Šojgu. On je naveo da su završeni glavni zadaci prve etape specijalne vojne operacije u Ukrajini, tokom koje su oružane snage Ukrajine pretrpele značajnu štetu. - Generalno, glavni zadaci prve etape operacije su završeni. Borbeni potencijal ukrajinskih oružanih snaga je značajno smanjen, što nam omogućava da svoju glavnu pažnju i napore usmerimo na postizanje glavnog cilja - oslobođenje Donbasa - rekao je on. Prema njegovim rečima, ruska vojska tokom specijalne operacije aktivno pomaže stanovništvu da uspostavi miran život. Dostavljeno je 6.079 tona hrane i opreme u 210 naselja.

- U početku invazije Rusi su krenuli u prodor na više pravaca, sada menjaju taktiku. Angažovali su većinu snaga koje su izdvojene za invaziju. One su već unutar Ukrajine i nemaju veliku manevarsku sposobnost da budu preraspoređene. Dakle, ono što sada određuje njihov uspeh u napredovanju jesu resursi i logistika. Njihov glavni pravac napredovanja jeste jug, gde pokušavjau da okončaju bitku za Marijupolj, nakon čega će u potpunosti okružiti ukrajinske jedinice u Donbasu. Cilj im je da ih odseku i dodatno pritisnu ka severu - kaže Votling.

Portparol Kremlja... Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja... Dmitrij Peskovfoto: Rojter

Peskov: I ako budemo poraženi, bez nuklearnog oružja!

Rusija će nuklearno oružje koristiti samo u slučaju pretnje opstanku zemlje, a ne zbog trenutnog rata u Ukrajini, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja za Javni američki servis PBS. - Bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korišćenje nuklearnog oružja. Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji pretnja za opstanak države, u našoj zemlji, možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo pretnju opstanku naše zemlje - rekao je Peskov i dodao: - Ušli smo u fazu totalnog rata. Zapadnoevropske zemlje, SAD, Kanada, Australija, one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, u ekonomiji, u otimanju naše imovine, u otimanju naših sredstava, u blokiranju naših finansija. Nekoliko decenija smo Zapadu govorili da se bojimo širenja NATO na istok. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas terati u ćošak - rekao je Peskov.

U regionu Donbasa Ukrajina je još u vreme sukoba 2014. rasporedila nekoliko desetina hiljada vojnika kako bi sprečila otcepljenje Donjecka i Luganska. U pitanju su iskusne jedinice koje su sad vezane za gradove na istoku i koje bi povlačenjem ka zapadu zemlje postale laka meta ruskih vazdušnih napada.

Zauzeli pozicije - Rusi su statični između Harkova i Nikolajeva i male su šanse da će ostvariti napredak na tom frontu. Veća je verovatnoća da će oni sa Krima i duž Dnjepra pokušati sa okruže najbolje ukrajinske snage. Moral ruskih vojnika je slab i oni više ne jurišaju na gradove. Okružuju ih i pomoću artiljerije i iscrpljivanjem žele da ih osvoje - zaključuje dr Džek Votling.

Tenkovske barikade u gradu... Ukrajinski vojnici
Tenkovske barikade u gradu... Ukrajinski vojnicifoto: EPA/Atef Safadi

Procena Britanaca: Protivnapadi Ukrajinaca

U analizi britanskog ministarstva odbrane, koje svakodnevno prati situaciju na frontu, navodi se da ruske snage i dalje predstavljaju "značajnu pretnju za Kijev", iako su ukrajinske snage u poslednjih 48 sati nastavile sa sprovođenjem lokalnih protivnapada severozapadno od prestonice - uključujući predgrađa Irpinj, Buču i Gostomelj. U Londonu tvrde da su ruske snage nastavile ofanzivu na Marijupolj, grad na jugu čiji centar se i dalje nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga. U drugim delovima Ukrajine ruske snage održavaju položaje dok pokušavaju da se reorganizuju.

Britansko ministarstvo odbrane, koje redovno izveštava o situaciji u Ukrajini, saopštilo je da u poslednja 24 sata nije bilo "značajnijih pomeranja" ruskih snaga. Najžešće borbe se i dalje vode u Marijupolju, lučkom gradu koji se nalazi na kopnenom putu od Krima ka Donbasu.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO

00:42

Potresan snimak! Ukrajina: Plamen odneo sve, vatrogasci se jedva izborili sa ovom pretnjom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track