00:40

RAT U UKRAJINI 37. DAN: Nemačka odobrila isporuku starog naoružanja Ukrajinaca

blog

RAT U UKRAJINI 37. DAN Ukrajina negira napad na Belgorod u Rusiji! IAEA: Nivo radijacije u Černobilju normalan!

Planeta -

Danas je 37. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Petak, 1. april

*IAEA: Nivo radijacije u Černobilju normalan

*Nastavljeni pregovori putem video veze

*Erdogan se nada susretu Putina i Zelenskog u Istanbulu

* Stupio je na snagu Putinov ukaz o plaćanju gasa u rubljama

* Lavrov o pregovorima

* Više od 2,4 Ukrajinaca otišlo u Poljsku

Zelenski zahvalio Mecoli na dolasku u Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli jer je danas učinila "ličnu i istorijsku posetu" Kijevu. Roberta Mecola, izabrana za predsednicu Evropskog parlamenta 18. januara, prvi je zvaničnik jedne evropske institucije koja je posetila ukrajinski glavni grad od početka ruske invazije 24. februara.

"Želim lično da zahvalim Roberti i njenom timu u tako važnom trenutku za našu zemlju. Za Ukrajince koji veruju u dela i konkretne mere, pokazali ste herojstvo, jer je danas herojski čin doći u Ukrajinu", rekao je Zelenski primivši evropsku delegaciju.

Zvaničnik UN ide u Moskvu u pokušaju uspostavljanja humanitarnog prekida vatre

Podsekretar UN-a za humanitarna pitanja, Britanac Martin Grifits, boraviće u nedelju u Moskvi u pokušaju da se uspostavi "humanitarni prekid vatre" u Ukrajini, izjavio je večeras generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

"Biće u nedelju Moskvi i posle će ići u Kijev", rekao je Gutereš i dodao je da je Grifitsu nedavno odredio misiju pronalaska rešenja za humanitarni prekid vatre u Ukrajini.

Gutereš je rekao da se ne odustaje od mogućnosti zaustavljanja borbe, bilo da je to u Jemenu ili u Ukrajini, ili svuda u svetu.

Orban poručio da Mađarska ne treba da se meša u rat u Ukrajini

Madjarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da predstojeći parlamentarni izbori zakazani za nedelju predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor između rata i mira. Orban, koji želi da dobije četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ukoliko bude ponovo izabran, štititi mir i bezbednost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susednoj Ukrajini.

"To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko naše teritorije, jer ćemo onda postati vojni cilj", rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.

Bugarska: Ruski diplomata proteran zbog špijunaže

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je jednom ruskom diplomati dalo rok od 72 sata da napusti zemlju, jer se bavio špijunažom.

Ministarstvo je navelo da ga je državno tužilaštvo obavestilo da je diplomata bio uključen u nedozvoljene obaveštajne aktivnosti, javlja Rojters.

Crveni krst: Nemoguće danas sprovesti evakuaciju iz Marijupolja

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je za danas nemoguće sprovesti planiranu evakuaciju hiljada civila iz opkoljenog Marijupolja.

"Tim MKCK-a, koji uključuje tri vozila i devet ljudi, nije stigao do Marijupolja i nije bio u mogućnosti da danas omogući bezbedan prolazak civila", navodi se u saopštenju i dodaje da će sutra ponovo pokušati.

MKCK je tokom dana naveo da nije siguran da će se planirana isporuka pomoći Marijupolju i evakuacija civila danas dogoditi.

Marijupolj, izbeglice, Ukrajina
foto: EPA / Roman Pilipey

Ukrajinski zvaničnik negira napad na Belgorod

Ukrajinski sekretar Saveta bezbednosti Oleksij Danilov negirao je optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu.

"Iz nekog razloga oni tvrde da smo to mi uradili, ali prema našim informacijama to ne odgovara činjenicama", rekao je Danilov.

Ukrajinska ministarka: Razmenjeni zarobljenici, 86 vojnika se vraća kući

Potpredsednica vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Verešćuk saopštila je da je danas obavljena druga razmena ratnih zarobljenika između ukrajinske i ruske strane.

"Po naređenju predsednika Zelenskog, upravo je izvršena druga razmena ratnih zarobljenika. Kući se vraća 86 naših vojnika, 15 od njih su žene", napisala je Verešćuk na službenom Telegram kanalu.

Ona se obratila svima onima koji su još u zarobljeništvu, porukom da se ukrajinska vlada bori za svakoga od njih i da će biti vraćeni kućama.

Rusija dozvolila isporuku gasa

Rusija je dozvolila da se isporuke gasa prema Evropi realizuju nesmetano, uprkos činjenici da je danas istekao rok da kupci za taj energent plaćaju rubljama, javlja Rojters.

Gasovod je jutros normalno nastavio sa radom, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da taj dekret neće uticati na pošiljke gasa koje su već plaćene, već će se to postaviti kao pitanje prilikom novih plaćanja za gas, u drugoj polovini meseca.

IAEA: Nivo radijacije u Černobilju normalan

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi kaže da je nivo radijacije oko nuklearne elektrane Černobilj sasvim normalan i najavljuje da će predvoditi agenciju u misiji obilaska nuklearke.

Grosi je rekao da će to biti prva od nekoliko takvih misija u Ukrajini. Ocenio je da je povlačenje ruskih snaga iz te zone bio korak u dobrom pravcu.

Makron primio gradonačelnika Melitopolja

Francuski predsednik Emanuel Makron primio je danas gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja Ivana Fedorova, kojeg su ruske snage pritvorile, i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu suočenu sa ruskom invazijom.

Makron je primio Fedorova i četiri ukrajinske poslanice koji su bili zatočeni i pušteni na slobodu tokom razmene zarobljenika.

"Srećni smo da vas vidimo ovde i da ste slobodni. Ne usuđujem se ni da zamislim kroz šta ste prošli, svi smo bili uznemireni kada ste kidnapovani", rekao je Makron.

Emanuel Makron, Ivan Fedorov
foto: EPA / Yoan Valat

Nastavljeni pregovori putem video veze

Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljeni su danas putem video veze, potvrdile su obe strane.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski objavio je sliku na kojoj se vide pregovorači, navodi AP.

I kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog potvrdio je da su pregovori nastavljeni, uz učešće radnih podgrupa.

Prethodna runda pregovora održana je u Istanbulu u utorak, kada je ukrajinska delegacija predstavila mogući okvir za mirovni sporazum, zasnovan na pravno obavezujućim bezbednosnim garancijama koje bi omogućile intervenciju drugih zemalja ako Ukrajina bude napadnuta.

Erdogan se nada susretu Putina i Zelenskog u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da bi lideri Rusije i Ukrajine mogli održati samit u Istanbulu kako bi pomogli da se okonča rat izmedju dve zemlje.

"Bili bismo veoma srećni kada bismo uspeli da ostvarimo odluku da s dvojicom lidera ovaj negativni tok dogadjaja preokrenemo u pozitivan", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Lavrov: Cenimo reakciju Indije na rat u Ukrajini

U saopštenju izdatom pre razgovora sa indijskim kolegom Subrahmanjamom Džašankarom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ceni odgovor Indije na rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

„Cenimo da Indija ovu situaciju razume u potpunosti kao činjenicu, a ne samo jednostrano“, rekao je Lavrov.

Indija je ranije prestala da kritikuje Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija objavila video: „Uništili smo protivvazdušni sistem Ukrajine“

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novi video u kojem tvrde da su uništili ukrajinski PVO sistem S-300.

Kompanije koje su na meti Anonimusa tvrde: Pretili su nam, a mi smo već otišli ​​iz Rusije

Zapadne kompanije kojima je Anonimous pretio sajber napadom kažu da su se ranije povlačile iz Rusije.

Više od 2,4 miliona Ukrajinaca otišlo je u Poljsku

Više od 2,4 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka rata, saopštila je poljska granična policija.

Broj graničnih prelaza je, međutim, znatno opao, a juče je zabeležen najmanji broj prelazaka otkako je Rusija upala u Ukrajinu 24. februara.

Lavrov: Napredak u pregovorima, spremamo odgovor na predloge Ukrajine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je postignut određeni napredak u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske predloge iznete na poslednjoj rundi pregovora.

Lavrov je posle sastanka u Nju Delhiju sa indijskim kolegom rekao da je još nema konačno odobrenih planova za pregovore sa Ukrajinom, ali da oni moraju da se nastave, prenosi Interfaks.

Svaki pokušaj da se napusti Mariupolj je veoma opasan, kaže zamenik gradonačelnika

„Okruženi Mariupolj je i dalje zatvoren za svaki pokušaj ulaska i veoma opasan za svaki pokušaj izlaska“, rekao je danas zamenik gradonačelnika tog južnoukrajinskog grada.

Rusi tvrde: Ukrajnski helikopteri ušli na teritoriju Rusije

U Belgorodskoj oblasti dva ukrajinska helikoptera izvela su vazdušne udare zbog čega je u skladištu nafte izbio požar. Ukrajinske snage gađale su Gorlovku iz minobacača.

Nakon što je u Belgorodu izbio požar u skladištu nafte zbog napada ukrajinskih helikoptera koji su ušli u vazdušni prostor Rusije, u Kurskoj oblasti snage bezbednosti su stavljene u stanje povišene gotovosti, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

Ukrajina: Nastavljeno delimično povlačenje ruskih trupa oko Kijeva

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je nastavljeno delimično povlačenje ruskih trupa sa severa Kijevskog regiona i da se one kreću ka granici sa Belorusijom.

- Evidentirano je kretanje mešovitih konvoja tehnike različitog broja. U konvojima se nalaze i civilna vozila (kamioni, autobusi, minibusevi, automobili), koja su ukrali ruski osvajači tokom privremene okupacije teritorija - naveo je ukrajinski generalštab.

Rusi optužuju Ukrajince za novi napad

Regionalni guverner ruskog grada Belgoroda optužio je Ukrajinu za napad na skladište nafte u tom gradu.

Vjačeslav Gladkov je na svom Telegram kanalu rekao da je požar, koji je izbio u petak ujutro, prouzrokovan vazdušnim udarima dva ukrajinska helikoptera.

Ranije je rekao da su dve osobe povređene, ali da nisu životno ugrožene. Stanovnici obližnjih ulica su evakuisani, rekao je.

Rusija: Nećemo tražiti od EU da ukine sankcije

Ruska novinska agencija RIA citirala je zvaničnika ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da Rusija neće tražiti od EU da ukine sankcije.

Nikolaj Kobrinets, šef odeljenja za evropsku saradnju u ministarstvu, rekao je da se Kremlj dobro osigurao i da neće tražiti prekid sankcija.

Danas se otvara koridor za evakuaciju civila iz Marijupolja

Ruske snage saopštile su da će danas ponovno otvoriti koridor za evakuaciju iz opkoljenog grada Mariupolja do Zaporožja.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, konvoji su juče imali više problema, uključujući i ruske trupe koje su zapljenjivale humanitarnu pomoć i blokirale autobuse.

Rusija: Odgovorićemo na zapadne sankcije

Ruska novinska agencija RIA citirala je zvaničnika ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da će ta zemlja odgovoriti na sankcije EU.

Dodaje se kako se Rusija nada da blok shvta da "konfrontacija s Moskvom nije u njezinom interesu".

Danas se nastavljaju pregovori

Danas bi trebalo da se nastave mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine.

Predviđeno je da budu održani onlajn.

Stupio na snagu Putinov ukaz o plaćanju gasa u rubljama

Danas je na snagu stupio Putinov ukaz o plaćanju gasa u rubljama.

Ruski je predsednik juče popodne izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od petka ruski gas moraju da plaćaju u rubljama sa posebnih računa u posredničkoj banci, poručivši da će isporuka u protivnom biti obustavljena.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

10:28

UKRAJINA IMA JOŠ 3 LINIJE ODBRANE I PADA! Vojno politički komentator tvrdi da su ovo SLABE TAČKE gde bi RUSIJA SLOMILA UKRAJINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track