GAS ZA RUBLJE Litvanija obustavila uvoz ruskog gasa: Ako možemo mi, može i EU! Šala da je Vatikan kupio rublje za gas
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

ukrajinska kriza

GAS ZA RUBLJE Litvanija obustavila uvoz ruskog gasa: Ako možemo mi, može i EU! Šala da je Vatikan kupio rublje za gas

Planeta -

Litvanija je danas potpuno obustavila uvoz ruskog gasa, a informacija da je Banka Vatikana je kod Centralne banke Rusije navodno za 10 miliona evra kupila rublje radi nabavke ruskog prirodnog gasa, se ispostavila kao netačna

Naime, na društvenim mrežama, a onda i u ruskim i zapadnim medijima se pojavila informacija da je Vatikan spreman da kupuje ruski gas u rubljama.

Ispostavilo se da je reč o prvoaprilskoj šali, što je potvrdio i autor tvita koji je sve započeo i koji je potom pitao: "A kako će Vatikan dopremati taj gas? Balonima?"

U međuvremenu, Litvanija je potpuno obustavila uvoz ruskog gasa,

"Od ovog meseca više nema ruskog gasa u Litvaniji", saopštio je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda. "Ako mi to možemo, može i ostatak Evrope", poručio je on.

Poljska i Austrija tvrde da neće plaćati gas rubljama.

Poljski premijer, Mateuš Moravjecki, insistiranje Moskve na plaćanju u rubljama nazvao je ucenom i manevrom sračunatim na slabljenje sankcija EU. Pritom je ocenio da su sankcije protiv Rusije – neefikasne.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da planira da smanji zavisnost EU od ruskog gasa, a predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim zemljama".

Moskva kao "neprijateljske" označava države koje su Rusiji uvele sankcije zbog njene vojne intervencije u Ukrajini. Da bi kupile ruski gas, on će morati da otvore račune u rubljama u ruskoj Gasprombanci.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja