20 GODINA U LOGORU: Zatvorenik iz Gvantanama vraćen u Alžir, sa njegovim odlaskom u zloglasnom centru ostalo još 37 pritvorenika
Foto: AFP / AFP / Profimedia

rat protiv terorizma

20 GODINA U LOGORU: Zatvorenik iz Gvantanama vraćen u Alžir, sa njegovim odlaskom u zloglasnom centru ostalo još 37 pritvorenika

Planeta -

Zatvorenik iz zaliva Gvantanamo Sufijan Barhumi vraćen je u Alžir, kažu američki zvaničnici, nakon što je proveo skoro 20 godina u zatočeničkom centru.

Barhumi je uhvaćen u sigurnoj kući u Pakistanu sa jednim od najviših pripadnika Al Kaide 2002. godine i optužen da je učestvovao u planu bombardovanja SAD. Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se njegovo pritvaranje više ne smatra neophodnim.

Rečeno je da je Alžir dao uveravanja da će se prema njemu postupati humano.

U saopštenju, ministarstvo je dodalo da su američke vlasti preporučile da se Barhumi vrati u svoju rodnu zemlju. "Sjedinjene Države cene spremnost Alžira i drugih partnera da podrže tekuće napore SAD ka ciljanom i temeljnom procesu usmerenom na odgovorno smanjenje populacije pritvorenika i konačno zatvaranje ustanove u zalivu Gvantanamo“, navodi se u saopštenju.

Alžir nije javno komentarisao ovo pitanje.

Sa odlaskom Barhumija, u Gvantganamu je ostalo 37 pritvorenika - uključujući 18 koji ispunjavaju uslove za transfer. Od 2002. godine, pritvorski objekat na jugoistoku Kube se koristi za držanje, kako SAD tvrde, borada zarobljenih tokom američkog rata protiv terorizma.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track