SANKCIJE PROREDILE BROJ RUSA NA FORBSOVOJ LISTI: U proseku izgubili 27 odsto bogatstva, evo ko su najveći gubitnici! VIDEO
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, EPA/MAXIM SHIPENKOV

finansije

SANKCIJE PROREDILE BROJ RUSA NA FORBSOVOJ LISTI: U proseku izgubili 27 odsto bogatstva, evo ko su najveći gubitnici! VIDEO

Planeta -

Više od 30 ruskih milijardera ispalo je sa Forbsove liste svetskih milijardera, dok su oni koji su ostali izgubili u proseku četvrtinu svog bogatstva, prema rangiranju ove publikacije za 2022.

Broj Rusa na listi milijardera ove publikacije pao je na 83 u 2022. godini, u odnosu na 117 u 2021. Oni koji su uključeni na listu videli su da im se bogatstvo smanjilo u proseku za 27% u odnosu na prethodnu godinu. Među njima, 83 milijardera vrede 320 milijardi dolara, prema podacima Forbsa.

36. izdanje liste daje neke naznake o uticaju koji su sankcije usmerene na ruske oligarhe i poslovnu elitu, kao i na širu ekonomiju zemlje, imale na njene superbogate.

Sankcije usmerene na oligarhe su u nekim slučajevima dovele do zaplene i zamrzavanja imovine, dok su šire ekonomske mere izazvale kolaps rublje, ubrzavajući inflaciju i srozavanje cena akcija. Neki ekonomisti kažu da bi sankcije mogle da zbrišu 15 godina ekonomskog rasta u Rusiji.

Forbs navodi da je Aleksej Mordašov, predsednik rudarske kompanije Severstal, zabeležio najveći pad neto vrednosti, pao je za 15,9 milijardi dolara, ili oko 55%, na 13,2 milijarde dolara na listi za 2022. Još pet ruskih milijardera izgubilo je više od 10 milijardi dolara svaki, prema Forbsu.

Forbs je Vladimira Lisina, predsednika i glavnog akcionara Novolipeckog čelika, proglasio za najbogatiju osobu u Rusiji, čija je vrednost procenjena na 18,4 milijarde dolara, što je pad od 30% u odnosu na pre godinu dana. Blisko ga prati generalni direktor Nornikla Vladimir Potanin čije je bogatstvo procenjeno na 17,3 milijarde dolara, što je manje od 9,7 milijardi dolara, ili 36 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Samo dva Rusa nova su na Forbsovoj listi milijardera. Egor Kulkov, rani partner Farmstandarda, pridružuje se sa vrednošću procenjenom na 2 milijarde dolara, kao i Denis Sverdlov, osnivač i izvršni direktor britanskog proizvođača električnih vozila Arrival koji vredi oko 1,4 milijarde dolara, prema Forbsu.

Od Rusa na ovogodišnjoj listi milijardera, samo dve su žene: Tatjana Bakalčuk, koja je osnovala onlajn prodavac Vajldberiz, i Elena Baturina, koja je osnovala firmu za razvoj nekretnina Inteko.

Forbs je objavio svoj prvi indeks svetskih milijardera 1987. Lista se sastojala od 2.668 unosa ove godine – što je smanjenje od 87 u odnosu na pre godinu dana – koji su zajedno vredeli 12,7 biliona dolara, što je manje od 400 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu. Izvršni direktor Tesle Elon Musk našao se na vrhu liste, a iza njega je osnivač Amazona Džef Bezos.

Poređenja za listu su napravljena između 5. marta 2021. i 11. marta 2022. godine.

Kurir.rs/Bussines Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track