OKLAHOMA GOTOVO U POTPUNOSTI ZABRANILA ABORTUS Aktivisti očajni: Ovo je razoran udarac za ženska prava
Foto: EPA/ SHAWN THEW

srednji vek

OKLAHOMA GOTOVO U POTPUNOSTI ZABRANILA ABORTUS Aktivisti očajni: Ovo je razoran udarac za ženska prava

Planeta -

Poslanici u Oklahomi usvojili su zakon koji će dovesti do gotovo potpune zabrane abortusa u državi.

Predlog zakona bi kriminalizovao izvođenje abortusa u skoro svim slučajevima, osim u slučajevima kada bi to moglo da "spasi život trudnici u hitnoj medicinskoj krizi“.

Medicinski radnici koji se ogluše o zakon mogli bi da budu osuđeni na novčanu kaznu do 100.000 dolara i 10 godina zatvora.

Zakon je usvojen u trenutku kada Vrhovni sud SAD razmatra slučaj koji bi kasnije ove godine mogao poništiti prava na abortus širom SAD.

Predstavnički dom Oklahome, u kojem republikanci imaju veliku većinu, glasao je za slanje zakona u kancelariju guvernera sa 70 glasova za i 14 protiv.

Guverneru države Kevinu Stitu biće predstavljen predlog zakona na odobrenje. Republikanac se već obavezao da će potpisati bilo koji zakon koji ograničava prava na abortus.

Republikanski poslanik Džim Olsen, koji je autor zakona, rekao je da je "oduševljen" njegovim usvajanjem i rekao da će zakon "spasiti mnogo života beba".

Aktivisti koji se bore za pravo izbora smatraju da je predlog zakona razoran udarac za žene. Upozoravaju da je Oklahoma postala glavna destinacija za žene iz susednog Teksasa koje traže abortus nakon usvajanja izuzetno restriktivnih zakona u državi prošle godine.

"Skoro polovina pacijenata koje trenutno primaju pružaoci usluga iz Oklahome su medicinske izbeglice iz Teksasa“, saopštila je koalicija grupa za izbor. "Sada bi se stanovini Oklahome mogli suočiti sa budućnošću u kojoj više neće imati mesta u svojoj državi da traže ovu osnovnu zdravstvenu zaštitu".

Parlamenti kojima dominiraju republici usvojili su čitav niz restriktivnih mera kojima se ograničavaju, otežavaju ili de fakto zabranjuju abortusi. Cilj ovih mera je a se Vrhovnom sudu naklonjenom konzervativcima, da "municija" u raspravi o odluci Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus u SAD 1973. godine.

Vrhovni sud bi do kraja juna trebalo da donese odluku o republikanskom zakonu iz Misisipija koji bi mogao da obori "Ro protiv Vejda".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track