IZ EVROPE PROTERANO 269 RUSKIH DIPLOMATA: Najviše otišlo iz Poljske i Nemačke, najmanje iz Crne Gore!
Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Direktiva EU

IZ EVROPE PROTERANO 269 RUSKIH DIPLOMATA: Najviše otišlo iz Poljske i Nemačke, najmanje iz Crne Gore!

Planeta -

Slovenija je bila poslednja država u nizu članica EU koje su odlučile da zbog maskara u Buči, predgrađu Kijeva odakle se povukla ruska vojska protera diplomate. Vlasit u Ljubljani u utorak 5. aprila ruskom ambasadoru saopštile su da će iz te države biti proterano 33 diplomata. Ta odluka podvedena je kao smanjenje doplomatskog i administrativno tehničkog osoblja.

Rok kojim je dat poslednji datum do kad ruske diplomate moraju da odu iz Slovenije označen je kao 15. april. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije u pitanju je evropski usklađeni pritisak na Rusiju.

Međutim Slovenija nije jedina članica EU koja je to uradila, već i niz država.

Poljska

Poljska kao članica EU i NATO je apsolutni rekorder po broju proteranih ruskih diplomata. Vlasti u Varšavi proterali su ukupno 45 ruskih diplomata.

Savezna Republika Nemačka

Vlada u Berlinu je u ponedeljak 4. aprila 2022. donela odluku da protera 40 ruskih diplomata povodom ubistava civila u ukrajinskom gradu Buča, za koja se okrivljuju vojnici Rusije.

Vlada u Berlinu sumnjiči te diplomate da su ruski obaveštajci i dala im je rok od pet dana da napuste Nemačku. Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je da te osobe, zaposlene u ambasadi Rusije u Berlinu, predstavljaju pretnju onima koji traže zaštitu od Nemačke.

Francuska

Francuska je istog dana 4. aprila 2022. saopštila da će proterati 35 ruskih diplomata zbog njihovih akcija protiv francuskih bezbednosnih interesa. Mera je deo zajedničkih evropskih napora u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Francuska je večeras odlučila da protera deo ruskog osoblja diplomatskog statusa stacioniranog u Francuskoj čije su aktivnosti suprotne našim bezbednosnim interesima“, saopštilo je parisko ministarstvo spoljnih poslova. Prema izvoru u ministarstvu koji nije želeo da bude imenovan, Francuska će proterati 35 ruskih diplomata.

„Ova mera je deo evropskog pristupa“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. „Naša prva odgovornost je uvek da obezbedimo bezbednost Francuza i Evropljana“, dodali su.

Rusija je već najavila odmazdu. Moskva će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata u Francuskoj, izjavila je danas ruskoj novinskoj agenciji Tas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zakarova. „Daćemo odgovarajući odgovor“, dodala je ona.

Holandija

Ova država je proterala 17 ruskih diplomata iz te zemlje u skladu sa odlukom EU

Belgija

Belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes rekla je 30. marta 2022 da njena zemlja izbacuje 21 diplomatu iz ruske ambasade u Briselu i konzulata u Antverpenu, dajući im dve nedelje da odu.

Ona je rekla da je taj potez napravljen u saradnji sa susednom Holandijom, čije je ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da proteruje 17 ruskih diplomata za koje se smatra da su "tajno aktivni" kao obaveštajci.

Irska

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni rekao je da je četvorici „viših zvaničnika“ iz ruske ambasade u Dablinu rečeno da odu radi angažovanja u aktivnostima „koji nisu u skladu sa međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja“ – kodeksom za špijuniranje.

Češka

Češko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je jedan diplomata u ruskoj ambasadi u Pragu dobio 72 sata da ode. Među proteranim je i 18 službenika. Češki zvaničnik rekao je za AFP da se proterani diplomata nalazi na funkciji zamenika ruskog ambasadora.

„Zajedno sa našim saveznicima smanjujemo prisustvo ruske obaveštajne službe u EU“, tvitovalo je češko ministarstvo spoljnih poslova. U aprilu prošle godine, Češka je proterala desetine ruskih diplomata, a Rusija je uzvratila istim potezom. Ranije je Prag optužio ruske tajne službe da su organizovale eksplozije u skladištu municije u istočnoj Češkoj u kojima su poginule dve osobe 2014.

Španija

Španski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja proterati "oko" 25 ruskih diplomata.

„Duboko smo ogorčeni nepodnošljivim slikama masakra civila u gradu Buča nakon povlačenja ruske vojske koje smo videli“, rekao je ministar spoljnih poslova Žoze Manuel Albares na konferenciji za novinare.

Švedska

Švedska je objavila da će proterati trojicu diplomata, prenosi agencija Rojters.

Italija

Italjanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo je saopštio da ta zemlja proteruje 30 ruskih diplomata i da je ambasador Rusije u Italiji pozvan u ministarstvo gde mu je uručena nota o tome.

Danska

Danska je saopštila da će proterati 15 ruskih diplomata.

„Ovo je još jedan primer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči“, rekao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod na brifingu za novinare, prenosi agencija Rojters.

Estonija

Iz ove države proterano je 3 ruskih diplomata

Litvanija

Litvanija je u skladu sa direktivom EU proterala 5 ruskih diplomata

Letonija

Najveći broj proteranih ruskih diplomata od tri baltičke države udaljen je iz Letonije, čak njih 16 koji su morali da napuste državu

Norveška

Među onim državama koje nisu članice EU a jedina je protetala ruske diplomate bila je Norveška, koja je proterala troje ruskih diplomata. Kako je saopšteno

Crna Gora

Vlasti u Podgorici saopštili su još ranije da su iz te države proterali jednog ruskog diplomatu

Severna Makedonija

Vlada u Skoplju iz ove države odlučila je da protera 5 ruskih diplomata

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja