VARNICE U EU ZBOG STAVA O RUSIJI! VIŠEGRADSKA GRUPA NA LEDU! Moravjecki prebacuje Orbanu: Jasno se izjasnite o ruskoj agresiji!
Foto: EPA / RADEK PIETRUSZKA

traže osudu

VARNICE U EU ZBOG STAVA O RUSIJI! VIŠEGRADSKA GRUPA NA LEDU! Moravjecki prebacuje Orbanu: Jasno se izjasnite o ruskoj agresiji!

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki osudio je danas sve loše, neumesne i nepravedne reči koje povodm napada Rusije na Ukrajinu stižu iz Budimpešte i zatražio da mađarska vlada nedvosmisleno i jasno osudi ono što se dešava posle napada Rusije na Ukrajinu.

"Moraju se osuditi sve loše, neumesne, nepravedne reči koje stižu iz prestonice Mađarske. Mađarska vlada takođe mora da bude nedvosmislena u osudi onoga što se dešava u Ukrajini. Tu nema izuzetaka. To je izbor između istine i laži i mi čvrsto stojimo na strani istine", kazao je Morajvecki na konferenciji za novinare u Voli Karčevskoj u centralnoj Poljskoj.

Poljski premijer kazao je da neće štedeti snage i sredstva da uzdrma svačiju savest.

Zbog stavova, izjava i kampanje mađarskog premijera Viktora Orbana povodom rata u Ukrajini i njegove popustljivosti prema Rusiji zamrznute su aktivnosti Višegradske četvorke, jer sa Orbanom i mađarskim zvaničnicima ne žele da se pojavljuju na samitima i sastancima ne samo češki i slovački zvaničnici, već i Orbanov dosadašnji najbliži saveznik Poljska.

Mateuš Moravijecki
foto: EPA

Prećutno je dogovoreno da se aktivnosti obnove kada na leto predsedavanje Višegradskom grupom od Mađarske preuzme Slovačka.

U Češkoj jačaju glasovi da bi bilo pametnije da se u spoljnoj politici okrene drugim regionalnim saveznicima, baltičkim zemljama ili Austriji.

"Mislim da je u ovom trenutku saradnja u okviru V4 bespredmetna i daleko korisnija je saradnja sa Poljskom, Slovačkom i baltičkim zemljama", kazao je predsednik Odbora za spoljnu politiku donjeg doma češkog parlamenta Marek Ženišek.

Premijer Petr Fijala, za razliku od predsednice Poslaničkog doma parlamenta Markete Adamove Pekarove koja predlaže i privremeno obustavljanje članstva u grupi, čestitao je Orbanu pobedu na izborima ali je izrazio nadu da će sada, posle izbora Mađarska početi da se aktivnije angažuje u rešavanju ruske agresije na Ukrajinu.

Viktor Orban
foto: EPA / Stephanie Lecocq

"Mađarska mora da se odluči na čijoj će biti strani i da li spada u Evropsku uniju i NATO", kazao je šef češke diplomatije Jan Lipavski.

Za poljsku vladu i vladajuću stranku Pravo i Pravda posebno su neprijatne proruske izjave Orbana i mađarskih zvaničnika, jer je Budimpešta glavni i skoro jedini saveznik na koga Varšava računa u svom sukobu sa Evropskom unijom oko pravne države.

Iako je pred izbore najavljeno da će kontakti poljske vlade sa Mađarskom biti svedeni na minimum i poljski premijer Moravjecki i najmoćniji čovek u Poljskoj, vicepremijer za bezbednost i lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski brane ipak sada Orbana tezom da su glavni kočničari sankcija protiv Rusije Nemačka i bogate zemlje Zapada a da Orban nije sabotirao nijedan paket sankcija.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / RADEK PIETRUSZKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track