ORBAN PORUČIO: Mađarska nema problem da plaća gas u rubljama!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

gas za rublje

ORBAN PORUČIO: Mađarska nema problem da plaća gas u rubljama!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je razgovarao sa predsednikom Rusije Putinom i da mu je poručio da Mađarskoj nije problem da gas plaća u rubljama.

Dodao je da je pozvao ruskog predsednika na prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore koji bi, prema njegovom predlogu, mogli da se održe u Mađarskoj.

Viktor Orban je, na konferenciji za medije, rekao da Mađarska ne bi imala poteškoća prilikom plaćanja gasa iz Rusije u rubljama, ukoliko Moskva uputi takav zahtev, preneo je Rojters.

Premijer Mađarske je naveo da je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije i da ga je pozvao na prekid vatre u Ukrajini i mirovne razgovore koji bi se, prema njegovom predlogu, održali u Mađarskoj.

Reč je o mirovnim razgovorima u kojima bi, pored ruskog i ukrajinskog predsednika, učestvovali i predsednik Francuske i nemački kancelar. Putin je, prema Orbanovim rečima, dao pozitivan orgovor, ali i postavio određene uslove, prenosi RTS.

Ranije danas, mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao je da se snabdevanje Mađarske gasom zasniva na bilateralnom ugovoru, pri čemu obaveza plaćanja "Gaspromu" dospeva u maju, kao i da se trenutno radi na nalaženju rešenja za to plaćanje.

"Naša prva naredna obaveza plaćanja dospeva krajem maja. Postoji tehničko rešenje koje bi omogućilo da platimo gas koji smo koristili, a tehnički detalji tog rešenja se trenutno razrađuju", rekao je Sijarto novinarima odgovarajući na pitanje da li Mađarska može da plaća uvoz ruskog gasa u rubljama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track