TEORIJA ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE! OD TRAČA DO ISTINE Ruski Su-35 oboren raketnim sistemom S-125 NEVA - ukrajinska modifikacija!
Foto: Foto Kurir Andrej Mlakar

rat u Ukrajini

TEORIJA ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE! OD TRAČA DO ISTINE Ruski Su-35 oboren raketnim sistemom S-125 NEVA - ukrajinska modifikacija!

Planeta -

Polemika oko obaranja ruskog borbenog aviona Suhoj Su-35 i dalje ne prestaje. Dok jedni negiraju da se to uopšte dogodilo i da su Ukrajinci zapravo poturili su -27, do toga da je u pitanju fotošop, s druge oni koji veruju u obaranje tvrde da se ono dgodilo PVO sistemom "Starstrik" britanske proizvodnje koji je nedavno predat ukrajinskoj vojsci, a dovodi se i u vezu sa obaranjem helikoptera Mi-28N.

Međutim, pojavila se i nova teorija da je raketni sistem srednjeg dometa S-125D (SA-3) poznat i kao ukrajinska modifikacija Neve glavni krivac za pad ruskog Suhoja.

Ovu smelu pretpostavku bez ijednog utemeljnog dokaza, pa čak i na snimku obaranja Su-35 izneo je sajt militarywatchmagazine koji u svom tekstu pod naslovom: "Izveštaj Sovjetski raketni sistem S-125 dodao ruski Su-35, posle stelt lovca F-117 o F-4 Fantoma".

Ovaj sajt naovid da se pojavio takav izveštaj da je za obaranje Su-35 odgovoran sovjetski raketni sistem srednjeg dometa S-125 zemlja-vazduh. Polse uopštenih generalija o Su-35 da je od ulaska u operativnu upotrebu 2016. ovo njegovo prvo obaranje, za S-125 se kaže da ima dugu službu u jednicama sovjetske PVO u čijoj operativnoj upotrebi se nalazio od 1961. Uopštene generalije da je bio efikasan protiv izraelskih Fantoma F-4 za vreme Jom Kipurskog rata. Međutim, ovaj sajt se poziva da je najistaknutije obaranje svakako bilo 1999. kada je oboren F-117

"Iako je odavno penzionisan iz ruske vojske, uglavnom zbog nedostatka mobilnosti, S-125 i dalje ima široku upotrebu na drugim mestima sa otprilike dvadesetak zemalja koje ih koriste. Ukrajina je krajem 2020. godine vratila u svoje jedinice u službu Nevu i modernizovala ih na standard S-125-2D Pečora sa znatno proširenim dometom od 40 km. Rusija je takođe nastavila da modernizuje sisteme S-125 u svojim rezervama za izvoz tokom 2010-ih, i izvezla ih je brojnim klijentima, pre svega Venecueli, gde oni dopunjuju sisteme S-300VM koje je isporučila Rusija. Obaranje Su-35, ako bude potvrđeno, doprinelo bi da S-125 bude jedan od najsmrtonosnijih protivvazdušnih raketnih sistema u istoriji – usko konkurentan sa starijim sistemom većeg dometa S-75 koji je napravljen da dopuni koji je ušao servis četiri godine ranije. Tamo gde je sistem bio montiran da drži zapadne vazdušne snage na odstojanju, usklađivanje Ukrajine sa NATO nakon svrgavanja njene vlade 2014. rezultiralo je time da je njen arsenal nasleđen od Sovjetskog Saveza usmeren prvenstveno protiv Rusije .

Kurir.rs/A.M./militarywatchmagazine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track