IZBORNA NOĆ U FRANCUSKOJ! PREOKRET: Poveo Makron - razlika oko dva procenta! PARIZ DONEO PREDNOST
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq, EPA / Yoan Valat

francuska bira predsednika

IZBORNA NOĆ U FRANCUSKOJ! PREOKRET: Poveo Makron - razlika oko dva procenta! PARIZ DONEO PREDNOST

Planeta -

Posle zatvaranja birališta u Francuskoj, prema prvi izlaznim anketama, aktuelni predsednik Emanuel Makron naći će se u drugom krugu predsedničkih izbora sa protivkandidatkinjom Marin Le pen 24.aprila, navode lokalni medii.

Aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron, posle prebrojanih 86 odsto glasova, vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 27,39 odsto glasova, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Do preokreta, pošto je sve do skoro vodila Le Penova, je došlo kada su na red stigli glasovi iz Pariza i okoline.

Emanuel Makron u glavnom regionu zemlje vodi sa 30,41 odsto nakon prebrojavanja 45 odsto glasačkih listića, Žan-Lik Melanšon, lider levičarske partije Francuska Nepokorena, drugi je sa 25,24 odsto i lider treća je desničarska partija Nacionalni skup, Marin le Pen sa 16,76 odsto, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kandidat krajnje desnice, osnivač partije Rekonkvista, Erik Zemor, na četvrtom je mestu (7,8 odsto), a kandidat desnog centra Republikanske partije Valeri Pekres na petom (6,62 odsto).Prema prebrojavanju 86% glasačkih listića širom zemlje, Makron je na prvom mestu sa 27,38%, Le Pen je na drugom sa 25,31%, Melanšon je treći sa 20,15%.

Prethodno je Makron poveo na francuskim predsedničkim izborima sa 26,98 odsto, dok Marin Le Pen ima 26,93 odsto, objavilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Radi se o rezultatima na osnovu 63 odsto obrađenih glasova, objavilo je francusko ministarstvo

Marin Le pen je u jednom trenutku, prema prebrojanih 20 miliona glasova, prešla u vođstvo u odnosu na Makrona, javljaju mediji.

Prema prvim preliminarnim poluzvaničnim rezultatima na osnovu 20 miliona prebrojanih glasova, Marin Le Pen je vodila sa 27,8 odsto osvojenih glasova, dok Emanuel Makron ima podršku 26,2 odsto birača.

izbori, Francuska, glasanje, izbori u Francuskoj, Marin Le Pen
foto: EPA / Stéphanie Lecocq

Na trećem mestu je levičar Žan Lik Melanšon sa 18,79 odsto, dok je četvrti desničar Erik Zemur sa 6,77 odsto glasova.

Podrazumeva se da će se pocenti još menjati dok se glasovi prebrojavaju ali je potpuno izvesno da će centrista makron i desničarka Le Pen odmeriti snage u drugom krugu.

U svojim prvim obraćanjima večeras, i Makron i Le Penova su pokazali da je kampanja već krenula za drugi krug, šaljući poruke zahvalnosti narodu ali i pozive neopredeljenima i onima koji im nisu dali jasnu podršku da je glasnje u drugom krugu zapravo referendum na kojem će se birati budući kurs Francuske.

Emanuel Makron
foto: EPA / Yoan Valat

Prognoze drugog kruga - Makronu 51 odsto glasova

Podaci ankete agencije IFOP za televiziju TF1 o mogućem ishodu drugog kruga glasanja pokazala je da će francuski predsednik Emanuel Makron imati prednpst u odnosu na Le Penovu 24. aprila sa 51 odsto glasova. Po toj anketi Marin Le Pen bi trebalo da osvoji 49 odsto glasova.

Ko će koga podržati, pominju i Putina

Pored gradonaćelnice Pariza An Idalgo, koja je osvojila 1,9 odsto glasova, koja je za sad otvoreno podržala Makrona, podršku u drugom krugu aktuelnom predsedniku Makronu daće izvesno i kandidatkinja Valeri Pekres koja je osvojila za sad oko 4,6 odsto glasova.

Ona je izjavila da je zabrinuta i da bi projekat Marin Le Pen doveo zemlju do razdora i bankrota. Pekres je istakla da Le Pen diskredituje njena bliskost sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da će stoga glasati za Emanuela Makrona da bi sprečila Le Pen da dođe na vlast.

Sa druge strane, lider ekstremne desnice Erik Zemur koji je osvojio oko 6,8 dosto glasova rekao je da će pozvati svoje pristalice da podrže Marin Le Pen u drugom krugu.

Međutim, i trećeplasirani na današnjem glasanju, levičar Žan-Lik Melanšon, koji je osvojio oko 20,2 odsto glasova, izjavio je da njegove pristalice znaju za koga nikada neće glasati.

"Ne smemo dati nijedan glas gospođi Le Pen. Mislim da ste čuli ovu poruku sada", istakao je on, preneo je "Figaro".

Emanuel Makron, Marin Le Pen
foto: EPA / Stéphanie Lecocq, EPA / Yoan Valat

Ranije projekciije

Makron se, prema pisanju lista "Le Figaro" kvalifikao sa 28,6 odsto dok je L epenova osvojila 24,4 odsto glasova prema procenama Ifop-Fiduciala.

Drugom krugu nada se i kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšo, prenose mediji, koji je prema procenama osvojio između 19,8 i 20,8 odsto glasova.

Le pen: Uvešću red u Francuskoj

U prvom obraćanju nakon izbora Marin Le Pen se zahvalila narodu Francuske što joj je dao čast da se kvalifikuje u drugi krug, te da će s poniznošću preuzeti odgovornost koju su joj glasači dali.

"Vidim nadu u ovom glasanju, nadu da će se probuditi ova naša oživljena snaga", dodala je.

Pozvala je sve one koji nisu glasali za Makrona da glasaju za nju u drugom krugu. Rekla je da će biti predsednica svih Francuza ako bude izabrana u drugom krugu te da će sprovoditi kontrolu useljavanja i brinuti se za bezbednost svih građana.

Uz uzvike svojih pristalica koji su skandirali "pobedićemo", obećala je da će uvesti red u Francuskoj u roku od pet godina.

Slavi se u oba izborna štaba - i Emanuela Makromna i Marin Le Pen, prenose lokalni mediji.

Francuska onlajn televizija BFMTV je javila da je Makron osvojio 28,50 odsto glasova, a Le Pen 24,2 odsto, Melanšon 20,2 odsto, dok je četvrti, daleko iza Melanšona, kandidat ekstremne desnice Erik Zemur sa 7,1 odsto glasova.

Kandidatkinja desnice Valeri Pekres dobila je 5,1 odsto, dok su ostali kandidati osvojili su manje od pet odsto.

Dok se čeka da se oglase kandidati, na tamošnjim TV stanicama je po izjavama gostiju već počela trka za drugi krug.

Tako je aktuelni ministar privrede Bruno Le mer pozdravio "prelep rezultat" Emanuela Makrona.

"Hvala svima koji su glasali za nas" rekao je pozivajući ljude da glasaju u 2. krugu imajući u vidu da će se tada "suprotstaviti dve vizije budućnosti zemlje".

Takođe, i kandidatkinja socijalista An Idalgo, inače gradonačelnica Pariza, osvojila je 1,9 odsto. Ona je odmah pozvala svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

Prvo glasa imalo je oko 48,7 miliona upisanih birača, birališta su zatvorena većčeras u 19, donosno 20 časova u velikim gradovima, a zbog vremenske razlike na nekim francuskim prekomorskim teritorijima, poput Kariba, glasalo se već u subotu.

izbori, Francuska, glasanje, izbori u Francuskoj
foto: EPA / SALVATORE DI NOLFI

Kampanja tek kreće

Kampanja između dva kruga predsedničkih izbora u Francuskoj biće interesantnija i tu možemo očekivati klasično političko nadmudrivanje koje je sada nedostajalo zbog situacije u Ukrajini, ocenio je večeras Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put.

Ovaj deo kampanje je bio "sterilan i bez previše sadržaja", rekao je Milić u debati Centra za društvena istraživanja na temu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je da je prva procena izlaznosti u Parizu uvek niža nego u ostatku zemlje, jer Parižani kasnije izlaze na birališta. On je predočio da izbori za predsednika nisu protokolarani, to je ključni politički događaj za Francuze i uvek je visoka izlaznost.

Kada govorimo o odzivu, objasnio je on, 70 odsto je malo za francuske predsedničke izbore i sve što je ispod 80 odsto smatra se "pobačajem izlaznosti".

Nikola Perišić, ispred Centra za društvena istraživanja, istakao je da tokom izbornog dana nije bilo neregularnosti.

To je zemlja sa dugom tradicijom demokratije, sa visokim odzivom na izborima do 80 odsto, rekao je Perišić.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj biće održan 24. aprila.

Kurir.rs / Agencije Foto: EPA / Stéphanie Lecocq, EPA / Yoan Valat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track