REFERENDUM U MEKSIKU: Birači glasali o ostanku predsednika na funkciji šefa države
Foto: EPA / Mexican Presidency

Andres Manuel Lopez Obrador

REFERENDUM U MEKSIKU: Birači glasali o ostanku predsednika na funkciji šefa države

Planeta -

Meksikanci su danas glasali o tome da li njihov predsednik treba da ostane na funkciji šefa države, na referendumu bez presedana, za koji on tvrdi da je od vitalnog značaja za potvrđivanje njegovog demokratskog mandata, a koji opozicija smatra skupim odvraćanjem pažnje od stvarnih problema zemlje.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, koji je na vlasti od decembra 2018, arhitekta je prvog takozvanog referenduma o opozivu u modernom Meksiku, a kritičari i pristalice očekuju da će lako pobediti, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Glasanje je podstaklo spekulacije da bi referendum mogao da otvori vrata za produženje ograničenja predsedničkog mandata u zemlji u kojoj je šefu države dozvoljeno da služi samo jedan šestogodišnji mandat, navela je agencija.

Lopez Obrador je negirao da želi da produži svoj mandat.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će izlaznost verovatno pasti ispod praga od 40 odsto koji je potreban da bi glasački listići postali obavezujući, iako se danas na biračkim mestima u Meksiko Sitiju pojavio veliki broj birača.

- Demokratija mora da postane navika u Meksiku - rekao je predsednik Meksika okupljenima nakon što je izašao iz glasačke kabine i dodao da niko ne sme da zaboravi da su ljudi ti koji vladaju.

Lopez Obrador je rekao da će poštovati rezultat bez obzira na izlaznost, što je ujedno i test njegove snage uoči izbora za guvernere saveznih država koji će biti održani u junu, navodi Rojters.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track