ŽENA ZMAJ Italijanka (90) se vratila u školu da dobije diplomu: Drugovi iz razreda su mi kao unuci
Foto: Printscreen RTV

najstarija

ŽENA ZMAJ Italijanka (90) se vratila u školu da dobije diplomu: Drugovi iz razreda su mi kao unuci

Planeta -

Anuncijata Murgija je najstarija osoba koja je ikada pohađala časove za diplomu srednje škole nakon što joj je Drugi svetski rat prekinuo školovanje

Italijanka koja je propustila formalno obrazovanje zbog Drugog svetskog rata vratila se u učionicu da dobije diplomu – u 90. godini.

Anuncijata Murgija je najstarija osoba koja je ikada pohađala časove za diplomu srednje škole, ispit koji obično polažu deca u nižem srednjem obrazovanju u dobi od 14 godina. Ona to radi u večernjoj školi blizu svoje kuće u Dolijanovi, Sardinija.

"Volim da učim, uvek mi se to sviđalo“, rekla je za Il Mesađero. "Ali kada je izbio rat, za mene se sve promenilo. Morala sam da idem da radim, pošto se moja porodica mučila i ja sam morala da pomognem. Nekada su mogli da uče samo oni koji su imali novca.”

Murgija je rekla da je naučila da šije kada je bila dete i da je postala krojačica. Ali čitala je mnogo knjiga, pa je "učila sama, kad god je mogla“.

Njene strasti su istorija i muzika. "Uvek sam volela istorijske knjige, zato što sam i sama iskusila dobar deo istorije o kojoj se piše u knjigama – videla sam posledice Prvog svetskog rata i preživela drugi".

Murgijina najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina, ona će ponovo polagati za diplomu dok Murgija bude prvi put pokušala u junu. Polaganje ispita, koji uključuje testove iz italijanskog i matematike, neophodno je za napredovanje u više srednje obrazovanje, koje se u Italiji završava sa 18 godina.

Marina Pilia, nastavnica književnosti u školi, opisala je Murgiju kao veoma strastvenog i angažovanog učenika.

"Iako ima poteškoća sa sluhom, a juče nije bila u najboljoj formi zbog pada, ona aktivno učestvuje u nastavi, posebno o istoriji“, rekla je Pilija.

Škola se uglavnom bavi edukacijom odraslih i onih od 16 do 20 godina koji moraju ponovo da polažu školske ispite. Prosečna starost učenika u Murgijinom odeljenju je 40 i više, od kojih se neki pripremaju i za diplomu srednje škole.

"Često su to žene koje se vraćaju u školu nakon što dobiju decu, ili ljudi koji nikada nisu stekli diplomu i potrebna im je za posao, jer je to minimalni uslov za obrazovanje“, rekla je Pilija.

Poslednja osoba u Murgijinoj starosnoj grupi koja je polagala ispit u školi bila je 87-godišnja žena, 2016. Murgija je rekla da su njeni nastavnici "fantastični“, a drugovi iz razreda „kao moji unuci“.

"Neki me prate kući uveče, kada je mrak“, dodala je. I spremna je za ispit. "Daću sve od sebe."

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track