AMERIČKI KRIPTO EKSPERT OSUĐEN ZBOG POMAGANJA SEVERNOJ KOREJI: Otputovao u Pjongjang i objasnio kako da izbegnu sankcije SAD
Foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

on je talentovana osoba

AMERIČKI KRIPTO EKSPERT OSUĐEN ZBOG POMAGANJA SEVERNOJ KOREJI: Otputovao u Pjongjang i objasnio kako da izbegnu sankcije SAD

Planeta -

Bivši američki kripto ekspert osuđen je na više od pet godina zatvora zbog zavere da pomogne Severnoj Koreji da izbegne američke sankcije koristeći kriptovalute. Virdžil Grifit se ranije izjasnio krivim za zaveru radi kršenja zakona SAD.

Grifit je nekada radio za Etereum fondaciju, neprofitnu organizaciju fokusiranu na tehnologiju etereuma. Dobio je minimalnu zatvorsku kazna koju su tražili tužioci, a takođe mora da plati 100.000 dolara.

Ovaj 39-godišnjak je bio suočen sa maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora i novčanom kaznom od milion dolara.

Njegov advokat naveo je da je, iako je kazna bila razočaravajuća, sudija "priznao Virdžilovu posvećenost da produktivno nastavi dalje sa svojim životom i da je on talentovana osoba koja ima mnogo toga da doprinese“.

Američki tužilac Dejmijan Vilijams rekao je u saopštenju da je "pravda zadovoljena".

Grifit se u septembru izjasnio krivim za zaveru radi kršenja američkog Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima tako što je otputovao u prestonicu Severne Koreje, Pjongjang da bi održao prezentaciju o tehnologiji blokčejna.

Prema tužiocima, Grifit, koji je doktorirao na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, otputovao je u Severnu Koreju preko Kine u aprilu 2019. da bi govorio o blokčejnu i kriptovalutama, uprkos tome što mu je Stejt department SAD odbio dozvolu da ode.

Tužioci su rekli da je Grifit znao da se te informacije mogu koristiti za izbegavanje sankcija koje je Vašington uveo Severnoj Koreji zbog njenog razvoja nuklearnog oružja.

"Najvažnija karakteristika blokčejnova je da su otvoreni. A DNRK [Demokratska Narodna Republika Koreja] ne može da ostane po strani bez obzira šta SAD ili UN kažu“, rekao je Grifit tokom prezentacije, naveli su tužioci.

U septembru je američko Ministarstvo pravde saopštilo da je on "ugrozio nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država“ podrivanjem sankcija.

Fondacija Etereum saopštila je u vreme Grifitovog hapšenja da nije odobrila niti podržala njegovo putovanje u Severnu Koreju.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track