MARIN LE PEN: Podržavam sankcije Rusiji, osim kada je reč o nafti i gasu!
Foto: EPA / LUDOVIC MARIN / POOL

rat i posledice

MARIN LE PEN: Podržavam sankcije Rusiji, osim kada je reč o nafti i gasu!

Planeta -

Kandidatkinja desnice za predsednika Francuske Marin le Pen rekla je da u velikoj meri podržava sankcije Rusiji, osim kada je reč o snabdevanju naftom i gasom.

Političarka koja će "stati na crtu" Emanuelu Makronu u drugom krugu izbora, u prvom krugu je ostvarila najveći rezultat ikada ali se suočila sa kritikama da je navodno bliska sa Moskvom.

"Savršeno se zalažem za sve druge sankcije“, rekla je Le Pen u intervjuu radiju Frans Inter. "Ne želim da Francuzi trpe posledice sankcija” na naftu i gas.

Francuska, kao i mnoge druge evropske zemlje, uvozi veći deo svog prirodnog gasa cevovodima iz Rusije, koristeći ga za stambenu i komercijalnu energiju.

Iako je prilično ublažila svoju retoriku o Evropskoj uniji i drugim pitanjima i promenila imidž, Le Penovu u Briselu ali i Parizu i dalje gledaju sa podozrenjem. Optužuju je da je pristalica Vladimira Putina i da je ranije podržala rusku aneksiju Krima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporno pozova EU da uvede embargo na ruski gas i naftu. Unija, koja je uvela čitav niz mera protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, okleva sa ovom merom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track