NAUČNICI ZABRINUTI: Otkrivena nova mutacija zika virusa koja bi mogla da izazove još jednu epidemiju
Foto: Profimedia

nova pandemija?

NAUČNICI ZABRINUTI: Otkrivena nova mutacija zika virusa koja bi mogla da izazove još jednu epidemiju

Planeta -

Jedna mutacija u virusu zika koji se već brzo razvija mogla bi da izazove još jednu veliku epidemiju bolesti, upozorili su naučnici.

Zikavirus, koji prenose komarci, obično je blag kod odraslih, ali može da inficira fetus u razvoju, što rezultira urođenim defektima kao što je mikrocefalija i simptomima uključujući zaostajanje u razvoju, napade i slabije veštine govora.

U teškim slučajevima može izazvati fatalno oštećenje mozga kod beba i pobačaj, a njegovo širenje u Americi 2015. i 2016. izazvalo je globalnu uzbunu.

Sada su istraživači sa Instituta za imunologiju La Jola (LJI) u Kaliforniji otkrili da virus može lako da mutira i postane zarazniji sa samo jednom promenom aminokiseline.

Sa virusom koji već pokazuje znake brze evolucije, naučnici strahuju da bi to omogućilo širenje infekcija, prenosi Indipendent.

Naime, naučnici su otkrili da opasna mutacija (nazvana NS2B I39V/I39T) povećava sposobnost virusa da se replicira kod miševa, komaraca i ljudskih ćelija.

Zika ima mnoga ista biološka svojstva kao i virus denga groznice, a prethodna izloženost denga virusu može pružiti zaštitu od zike. Međutim, istraživači su rekli da oba virusa brzo mutiraju, a virus koji se razvija znači da se ne može garantovati trajna zaštita.

"Denga i zika su RNK virusi, što znači da mogu da promene svoj genom“, rekla je profesorka Sujan Šresta, koja je zajedno sa timom sa Medicinskog odeljenja Univerziteta Teksas vodila studiju. "Kada ima toliko komaraca i toliko ljudskih domaćina, ovi virusi se stalno kreću napred-nazad i evoluiraju".

"Varijanta zika koju smo identifikovali evoluirala je do tačke u kojoj unakrsni zaštitni imunitet koji je pružala prethodna infekcija denga groznice više nije bio efikasan kod miševa. Na našu nesreću, ako ova varijanta postane preovlađujuća, možda ćemo imati iste probleme u stvarnom životu", dodala je.

Zika je prvi put identifikovana kod majmuna u Ugandi 1947. godine, a poslednja epidemija u Brazilu i drugim zemljama u Americi 2015. i 2016. izazvala je porast broja pobačaja i drugih urođenih mana. To je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, iako je Brazil objavio da je epidemija završena 2017.

Ziku prenose komarci, što dovodi do brzog transfera između ljudi, posebno u gusto naseljenim mestima. Takođe se može preneti seksualnim putem.

Američki naučnici trenutno rade na vakcini protiv virusa, ali za sada nisu sigurni da li je bezbedna za trudnice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track