13 SUVIH GODINA: Čile primoran da racionališe vodu zbog suše bez presedana, naučnici kažu da su klimatske promene glavni krivac
Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

posledice

13 SUVIH GODINA: Čile primoran da racionališe vodu zbog suše bez presedana, naučnici kažu da su klimatske promene glavni krivac

Planeta -


Čileanska prestonica Santjago objavila je plan racionalizacije vode dok zemlja ulazi u 13. godinu suše.

Grad sa skoro šest miliona stanovnika nalazi se u "situaciji bez presedana“, objasnio je na konferenciji za novinare Klaudio Orego, guverner gradskog regiona Santijaga.

"Grad ne može da živi bez vode i mi smo u situaciji bez presedana u 491-godišnjoj istoriji Santjaga gde moramo da se pripremimo da neće biti dovoljno vode za sve koji ovde žive", rekao je on.

Plan racionalizacije vode sadrži četvoroslojni sistem upozorenja koji se kreće od zelenog do crvenog i počinje sa objavama, prelazi na ograničavanje pritiska vode i završava se rotirajućim isključenjima vode do 24 sata. Ovaj sistem će pogoditi oko 1,7 miliona ljudi.

Sistem upozorenja je zasnovan na kapacitetu reka Maipo i Mapočo koje snabdevaju glavni grad najvećim delom vode. Nivo vode obe rekle je u padu.

Prema vladinim procenama, količina vode koja je dostupna u zemlji opala je za 10 odsto na 37 odsto u poslednje tri decenije. Postoji zabrinutost da bi mogla da padne za dodatnih 50 odsto u severnim i centralnim delovima zemlje do 2060. godine.

Učestalost isključenja biće određena deficitom vode u rekama, mereno u litrima u sekundi. Mogla bi da se organizuju svakih 12, šest ili četiri dana i u svakom slučaju, različito područje će se suočavati sa nestankom vode svakog dana.

Iako intenzivne suše koje mogu trajati nekoliko godina nisu neuobičajene u Čileu, u protekloj deceniji padavine su u centru zemlje bile i do 45 odsto ispod proseka. U glavnom gradu, padavine su oko 10 do 20 odsto normalnog nivoa. Aktuelna suša je najgora u modernoj istoriji, a naučnici oko 25 odsto njene ozbiljnosti pripisuju klimatskim promenama.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja