OBJAVLJEN POVERLJIV DOPIS: Iznad Zemlje je 2014. eksplodiralo nebesko telo koje je stiglo iz drugog zvezdanog sistema
Foto: Screenshot YT

nauka

OBJAVLJEN POVERLJIV DOPIS: Iznad Zemlje je 2014. eksplodiralo nebesko telo koje je stiglo iz drugog zvezdanog sistema

Planeta -

Meteor koji je 2014. godine eksplodirao iznad Papue Nove Gvineje došao je iz drugog zvezdanog sistema, navodi se u dopisu koje je nedavno objavilo Američka svemirska komanda (USSC).

Radi se o manjem nebeskom telu prečnika 0,45 metara koje je izgorelo u Zemljinoj atmosferi 8. januara 2014. godina, nakon što je jurio kroz svemir brzinom većom od 210.000 km/h, odnosno brže od većine meteora koji jure našim Sunčevim sistemom, navodi se u studiji "Discovery of a Meteor of Interstellar Origin" objavljenoj 2019. na arXivu.

Prema tom istraživanju, brzina i putanja meteora pokazuju sa gotovo stoprocentnom sigurnošću da je to telo stiglo van našeg Sunčevog sistema, verovatno "iz nekog drugog planetarnog sastava ili zvezde u našoj galaksiji", naveli su naučnici.

Vajs navodi da uprkos odlučnim tvrdnjama stručnjaka, njihov rad nikada nije prošao recenziju niti je objavljen u naučnom časopisu jer su američke vlasti smatrale da su neki od podataka potrebnih za proveru njihovih proračuna poverljivi.

USCC objavio dopis na Tviteru

Sada su naučnici USSC-a zvanično potvrdili ove nalaze. USCC je na Tviteru objavio dopis od 1. marta u kojem je general Džon E. Šo, zamenik zapovednika USSC-a, napisao da je analiza meteora iz 2019. "dokazala da se radi o međuzvezdanom objektu".

Ova potvrda zapravo pokazuje da je meteor iz 2014. prvo međuzvezdano telo ikada otkriveno u našem Sunčevom sistemu, navodi Indeks.

Pre je to mesto "držalo" telo Oumuamua koje je kroz Sunčev sistem projurilo 2017. godine. Za razliku od meteora iz 2014. godine, naučnici su Oumuamu, koji je na ilustracijama bio predstavljan kao ogromna cigara, uočili daleko od Zemlje, kada je već bio na izlasku iz našet sistema.

Amir Siraj, teorijski astrofizičar sa Harvarda i vodeći autor studije iz 2019. godine rekao je za Vajs da i dalje namerava da objavi originalnu studiju, kako bi naučna zajednica mogla da nastavi tamo gde su on i njegovi kolege stali.

Budući da je meteorit izgoreo iznad južnog dela Pacifika, moguće je da su njegovi delovi pali u vodu i završili na morskom dnu, što znači da bi naučnici možda mogli da ih lociraju i naprave detaljnu analizu njihovog sastava.

Dokaz o vanzemaljskom životu?

Mada je lociranje tih međuzvezdanih krhotina izuzetno zahtevan podvig, pitanje je mogu li se one uopšte pronaći, Siraj je rekao da se već konsultovao sa drugim stručnjacima o organizaciji jedne takve ekspedicije.

"Uzbuđuje me sama pomisao da na Zemlji imamo komadiće materijala koji su stigli izvan našeg Sunčevog sistema i da znamo gde se nalaze. Već sada radim na organizaciji ekspedicije koja će pretražiti dno okeana uz obalu Papue Nove Gvineje i pokušati locirati fragmente meteora", rekao je on za Vajs.

Naučnici su u istraživanju napisali da je čak moguće da bi takvi međuzvezdani objekti mogli da nose dokaze o vanzemaljskom životu.

"Potencijalno bi ovi međuzvezdani meteori mogli u sebi da nose život s drugog planetarnog sistema. Naime, velika brzina kojom je jurio meteor pokazuje da je verovatno nastao u nastanjivoj zoni obilne populacije patuljastih zvezda, što ukazuje na to da bi slični objekti mogli preneti život iz svojih matičnih planetarnih sastava", navode stručnjaci.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track