00:40

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko izjavio da se ljudi vraćaju u glavni grad Ukrajine

blog

50. DAN RATA U UKRAJINI Putin: Neprijateljske zemlje ne mogu bez ruskog gasa; Ruski FSB: Ukrajinci gađali granični prelaz?

Planeta -

Danas je 50. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Četvrtak, 14. april

* Moskva: Zauzeli smo luku u Marijupolju

* Eksplozije na ruskom ratnom brodu "Moskva" u Crnom moru. Ukrajinci tvrde da je pogođen raketama, Rusi da je nesreća

* Rusija preti NATO: Konvoji sa oružjem na teritoriji Ukrajine su legitimne vojne mete

FSB: Ukrajinske snage gađale granični prelaz u Rusiji?

Granični prelaz "Novi Jurkoviči“ u Brjanskoj oblasti Rusije gađan je iz minobacača iz Ukrajine, saopštio je granični odsek Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

"Granični prelaz Novi Jurkoviči Federalne službe bezbednosti Rusije u Brjanskoj oblasti bio je podvrgnut minobacačkoj vatri sa teritorije Ukrajine. U trenutku pucnjave na teritoriji prelaza nalazilo se više od 30 evakuisanih ukrajinskih izbeglica koji su išli u Rusku Federaciju", navodi se u saopštenju FSB.

Ruski mediji prenose da je sedam osoba je povređeno u granatiranju graničnog punkta u regionu Brjanska, među njima trudnica i dvogodišnje dete.

Putin: Čak ni neprijateljske zemlje ne mogu da prestanu da koriste ruski gas

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da "čak ni neprijateljske zemlje nisu uspele da prestanu sa korišćenjem ruskog gasa".

Ruski Gasprom ranije danas je saopštio da uredno isporučuje gas Evropi gde se sve češće čuju zahtevi da se prekine zavisnost od ruske nafte i gasa.

Putin je rekao da "postoje zastoji u isplatama za gas i naftu" pošto je zatražio da "neprijateljske zemlje" plaćaju u rubljama, pa je dodao da su ruske gasne kompanije "odgovorni igrači" na svetskom tržištu.

Optužio je Ameriku da svoj gas prodaje po višim cenama od Rusije i dodao da su ruske isporuke "jeftine i stabilne".

Takođe je naveo da "Evropa destabilizuje energetsko tržište zabranama uvoza".

Peskov: Putin ne odbija sastanak sa Zelenskim

Predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije odbio da se sastane sa ukrajinskim kolegom Vladimirom, ali je pre toga potrebno pripremiti nacrt sporazuma između dve zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Već smo rekli da u principu ruski predsednik nikad nije odbio takav susret, ali pre nego što do njega dođe moraju da se ispune određeni uslovi, odnosno da bude završen tekst dokumenta", rekao je Peskov.

Upitan da li se Kremlj slaže sa rečima zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva da ako Švedska i Finska uđu u NATO neće biti govora ni o kakvom nenuklearnom statusu baltičkih država, portparol Kremlja je rekao da je to više puta rečeno i podsetio da "postoji aktuelna naredba predsednika Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila u svetlu povećavanja vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice“.

Tramp se saglasio sa Bajdenom? Rusku operaciju u Ukrajini nazvao genocidom

Bivši predsednik Donald Tramp je za Foks njuz kritikovao aktuelnog šefa države Džoa Bajdena zbog politike, za koju je ocenio da je dovela do rekordno visoke inflacije.

"A sada dodajte tome šta se dešava u Ukrajini. To je genocid", rekao je Tramp a preneo Hil.

EU: Nema više prodaje oružja Rusiji

Zemlje EU su sve do sad mogle da prodaju oružje Rusiji. To je ukinuto u tišini.

EU je tek nedavno u okviru petog paketa sankcija protiv Rusije onemogućila izvoz oružja i zatvorila rupu u zakonu koja je omogućavala prodaju oružja uprkos embargu nametnutom posle aneksije Krima 2014. godine.

Oprečne informacije o brodu

Iz Rusije i Ukrajine stižu nove oprečne informacije o ratnom brodu Moskva, na kojem je došlo do eksplozije. Ratni brod Moskva je, inače, glavni brod ruske Crnomorske flote.

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je je požar na brodu pod kontrolom i da municija više ne eksplodira. Navode da su evakuisani mornari uspeli da stignu do drugih ruskih brodova.

Rusi tvrde da će brod otegliti do luke, gde će biti utvrđen uzrok požara.

Ukrajinski zvaničnici pak navode da je brod pogođen projektilom tipa Neptun, što je dovelo do eksplozije, kao i da "Moskva" sada tone.

Gradonačelnik: Azov i marinci i dalje brane Marijupolj

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko tvrdi da se grad i dalje bori i da nije pao u ruske ruke.

Ruska vojska: Oslobodili smo luku u Marijupolju od Azova

Ruska vojska objavila je danas da je preuzela potpunu kontrolu nad većim delom uništene luke u Marijupolju, "oslobodivši" je od Azova.

Portparolruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su preostale ukrajinske snage u gradu "blokirane i ne mogu pobeći iz okruženja".

Sa ukrajinske strane nema potvrde ove informacije.

Marijupolj je nedeljama pod opsadom, bez hrane, vode i struje.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da će ruske snage "verovatno" zauzeti grad naredne nedelje.

Ukrajina najavila nastavak evakuacije civila

Ukrajina je danas najavila nastavak evakuacije civila preko devet humanitarnih koridora.

"Danas je planirano devet humanitarnih koridora", navela je na Telegramu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Evakuacija će se nastaviti i iz opkoljenog grada Mariupolja na jugoistoku zemlje.

evakuacija, Harkov, Ukrajina
foto: EPA / Atef Safadi

Medvedev: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Baltik više nije region bez nuklearnog oružja

Bivši predsednik Rusije i član Veća bezbednosti Rusije Dmitri Medvedev upozorio je da će ulazak Švedske i Finske u NATO imati "posledice".

"Više ne možemo govoriti o statusu Baltika kao regije bez nuklearnog oružja - treba vratiti balans. Do danas Rusija nije preduzela takve mere i nije ih planirala", rekao je Medvedev.

"Iako ulazak Švedske i Finske u NATO ne bi značio veliku promenu za Rusiju, Moskva bi u tom slučaju smatrala Švedsku i Finsku protivnicima i preduzela bi mere u regiji", rekao je Medvedev.

Ukrajina: Za danas dogovoreno 9 humanitarnih koridora

Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera, danas je najavila da je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz područja Ukrajine koji su pod ruskim napadima.

Prema njenim rečima, juče nije bio aktivan nijedan koridor.

Kako tvrdi Vereščuk, zatvoreni koridori su delimično posledica toga što Rusija nije mogla da kontroliše svoje snage na tlu i poštuje dogovorene lokalne, prekide vatre.

Njene tvrdnje nisu nezavisno potvrđene.

Kličko: Dve trećine izbeglica se vratilo u Kijev

Dve trećine stanovnika Kijeva koji su otišli iz grada nakon početka rata sa Rusijom već se vratilo u grad, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Vraćaju se svakog dana, uprkos preporukama. Ali ne možemo da zabranimo, možemo samo da preporučimo, rekao je on a prenosi Unian.

Kličko je naglasio da u gradu i dalje ne radi javnog prevoza, kontrolni punktovi su na sve strane a vojska, na čije se preporuke gradske vlasti oslanjaju, upozorava da i dalje postoji pretnja od raketnih napada na grad.

Rusko ministarstvo odbrane: Brod Moskva ozbiljno oštećen

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je ratni brod Moskva "ozbiljno oštećen" nakon eksplozije municije, koju je izazvao požar.

"Brod je teško oštećen. Cela posada je evakuisana. Uzrok požara se istražuje", objavilo je rusko ministarstvo.

Ukrajinci par tvrde da su glavni brod ruske Crnomorske flote pogodili projektilima tipa Neptun.

Nema zajedničke misije na Mesec

Evropska svemirska agencija saopštila je da je prekinula saradnju s Rusijom na tri misije na Mesec zbog invazije na Ukrajinu. Ranije je odlučeno da se prekine i zajednička misija na Marsu.

Rusija: Nismo pogođeni, eksplodirala municija

Na ruskom vojnom brodu Moskva izbio je požar, a zatim je došlo do eksplozije zaliha municije, objavili su ruski mediji.

Navode i da su svi mornari prethodno evakuisani.

Ukrajina: Pogodili smo ruski brod

Ukrajina tvrdi da je napala i oštetila ruski ratni brod u Crnom moru.

“Projektili Neptun koji čuvaju Crno more naneli su vrlo ozbiljnu štetu ruskom brodu. Slava Ukrajini!”, napisao je na Telegramu guverner Odese Maksim Marčenko.

Ranije su ukrajinski mediji javili da je u Crnom moru napadnuta ruska krstarica. Ukrajinski izvor je za Skaj njuz rekao da je brod u plamenu i da mu drugi ruski brodovi pristižu u pomoć. Brod se nalazi oko 25 nautičkih milja od Zmijskog otoka, južno od Odese, rekao je izvor.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track