MEDVEDEV: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Rusija će u Baltičkom moru ojačati svoje vojne resurse uključujući i NUKLEARNE!
Foto: EPA / Yulia Zyryanova / Sputnik

jačanje granice

MEDVEDEV: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Rusija će u Baltičkom moru ojačati svoje vojne resurse uključujući i NUKLEARNE!

Planeta -

Bivši ruski predsednik i premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Rusija, ako Finska ili Švedska uđu u NATO, ojačati svoje vojne resurse, uključujući nuklearne, u Baltičkom moru i u blizini Skandinavije.

U slučaju članstva, "granice NATO sa Rusijom bi se više nego udvostručile. I te granice će morati da se brane", navodi na Telegramu Medvedev, drugi čovek Saveta bezbednosti Rusije.

On je dodao da u tom slučaju ne bi moglo da bude reči o Baltiku bez nuklearnog naoružanja.

Osvrćući se na finsko i švedsko stanovništvo, Medvedev je rekao da "niko pri zdravoj pameti ne može da poželi povećanje tenzija na svojoj granici, da pored kuće ima (rakete) Iskander, hipersonične (rakete) i brodove sa nuklearnim oružjem".

Švedska i Finska, koja ima dugu granicu i komplikovanu istoriju sa Rusijom, razmatraju ulazak u NATO zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, upitan da li se Kremlj slaže sa rečima Medvedeva da ako Švedska i Finska uđu u NATO neće biti govora ni o kakvom nenuklearnom statusu baltičkih država, rekao da je to više puta rečeno i podsetio da "postoji aktuelna naredba predsednika Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila u svetlu povećavanja vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice“.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Yulia Zyryanova / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja