EKSPLOZIJA NA CRNOM MORU: Ukrajinci tvrde da su pogodili ruski vojni brod, Moskva da je eksplodirala municija
Foto: Profimedia

ukrajina

EKSPLOZIJA NA CRNOM MORU: Ukrajinci tvrde da su pogodili ruski vojni brod, Moskva da je eksplodirala municija

Planeta -

Na ruskom vojnom brodu došlo je do eksplozije za koju Kijev tvrdi da su je oni izazvali a Moskva, da je eksplodirala municija.

Na ruskom vojnom brodu Moskva izbio je požar, a zatim je došlo do eksplozije zaliha municije, objavili su ruski mediji i dodali da su svi mornari prethodno evakuisani.

Ranije je guverner Odese rekao da je vodeći brod ruske Crnomorske flote pogođen ukrajinskim raketama.

“Projektili Neptun koji čuvaju Crno more naneli su vrlo ozbiljnu štetu ruskom brodu. Slava Ukrajini!”, napisao je na Telegramu guverner Maksim Marčenko.

Ukrajinski zvaničnici tvrde i da Rusija pokušava da spasi 510 članova posade na brodu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič potvrdio je napad na brod, ali nije otkrio njegov položaj.

"Brzo gori. Sada. Uz ovako uzburkano more, ne zna se kad će pomoć moći da stigne do njih", rekao je on.

Ratni brod Moskva "proslavio se" na samom početku rata kada su ukrajinski borci sa Zmijskog ostrva odbili da se predaju Rusima i poručili im: "je*ite se".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tada je rekao da su svi vojnici pobijeni i dodelio im je ordenje, samo da bi se ispostavilo kasnije da su zarobljeni a onda i razmenjeni za ruske zarobljenike.

Krstarica Moskva konstruirana je u ranim 1980m u tadašnjem SSSR-u.

Radilo se o glavnom brodu sovjetskog projekta izgradnje brodova klase Atlant. Brod je prvotno nazvan Slava, ali je kasnije preimenovan u Moskva, po glavnom gradu Rusije.

Glavno oružje Moskve su projektili tipa P-1000 Vulkan.

Krstarica koja je postala glavni brod ruske Crnomorske flote 2000. godine, odigrala je ključnu ulogu u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji, koja je počela 2015. godine.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track