MARIN LE PEN PREDLAŽE BLIŽE VEZE RUSIJE I NATO POSLE RATA U UKRAJINI: Samo branim interese Francuske
Foto: EPA/SEBASTIEN COURDJI

predsednički izbori

MARIN LE PEN PREDLAŽE BLIŽE VEZE RUSIJE I NATO POSLE RATA U UKRAJINI: Samo branim interese Francuske

Planeta -

Kandidatkinja kranje desnice za predsednika Francuske Marin Le Pen rekla je da će, kada se rat Rusije i Ukrajine završi, predložiti bliže veze između NATO-a i Rusije i povući Francusku iz vojne komande alijanse koju predvode SAD.

"Čim se rusko-ukrajinski rat završi i bude rešen mirovnim sporazumom, pozvaću na sprovođenje strateškog približavanja NATO-a i Rusije“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Le Pen, koja prema procenama u drugom krugu predsedničkih izbora 24. aprila ima 45 odsto glasova u odnosu na 55 odsto Emanuela Makrona, sazvala je konferenciju za štampu o spoljnoj politici kako bi pokušala da skrene pažnju sa svoje prethodne bliske veze sa Vladimirom Putinom, što je poteklo do tvrdnji od Makrona da je bila "samozadovoljna” i "finansijski zavisna” od Kremlja.

Le Penova je rekla da je svaki razgovor o tome da je izdala francuske interese ili da je dužna Putinu "netačan i nepravedan".

Njena stranka Nacionalno okupljanje je 2014. pozajmila 9 miliona evra od ruske banke za lokalne izbore i taj zajam i dalje vraćaju. Na prošlim predsedničkim izborima koje je izgubila od Makrona, Le Penovu je u Kremlju ugostio ruski predsednik Vladimir Putin.

Le Pen je tada rekla da deli iste vrednosti sa Putinom i da je na pomolu novi svetski poredak sa njom, Putinom i Donaldom Trampom na čelu.

Sada je promenila priču, osudila rat u Ukrajini ali "repovi" prošlosti se i dalje vuku za njom, piše Gardijan.

Na konferenciji za novinare rekla je: "Samo sam branila interese Francuske".

Ona je rekla da je njen pristup veoma sličan Makronovom, jer je on izgradio lični odnos sa Putinom i vodio dijalog sa njim, pozivajući ga u Versajsku palatu i u njegovu letnju rezidenciju na Mediteranu.

Le Penova je rekla da bi bolje veze sa Rusijom sprečile Moskvu da se previše približi Kini, napominjući da ponavlja argument koji je Makron izneo u prošlosti.

Što se tiče odbrane, Le Penova je rekla: "Ne bih stavila naše trupe ni pod integrisanu komandu NATO-a ni pod buduću evropsku komandu“, dodajući da će odbiti bilo kakvu "podvrgnutost američkom protektoratu“.

Makron je "urnisao" Le Penovu po pitanju spoljne politike, napadajući je da je nacionalista i prijatelj desničara.

Le Pen je promenila svoju politiku prema Evropi u odnosu na pre pet godina kada je tražila da Francuska napusti EU i evro. Ali Makron je rekao da bi njene predložene izmene ugovora, ukidanje pravila i smanjenje budžetskih doprinosa značile da Francuska bude potisnuta iz EU.

"Ona želi da ode, ali se ne usuđuje da to kaže“, rekao je Makron, optužujući svoju protivnicu da želi da sklopi poseban savez sa desnicom u Mađarskoj i Poljskoj. Le Pen je za kampanju uzela kredit od jedne mađarske banke i na konferenciji za novinare rekla da su francuske banke odbile da joj daju kredit.

Le Pen je rekla da ne želi "Fregzit“, već labaviju verziju EU. "Niko nije protiv Evrope“, rekla je ona. "Ne bih prestala da plaćam doprinos Francuske EU, želim da ga umanjim".

Ona smatra da je Bregzit bio veliki uspeh Velike Britanije. Rekla je da se pokazalo da je francuska "vladajuća politička klasa“ pogrešila nakon što je predvidela "kataklizmu za Engleze“.

"Britanci su se oslobodili briselske birokratije, koju nikada nisu mogli da podnesu, da bi prešli na ambiciozni projekat globalne Britanije", rekla je ona i naglasila: "Ovo nije naš projekat. Želimo da reformišemo EU iznutra.”

Le Penova je insistirala na tome da želi da zadrži bliske odnose sa Nemačkom, ali je onda pokrenula žestok napad na njihove strateške razlike, što bi, kako je rekla, značilo stavljanje tačke na niz zajedničkih francusko-nemačkih vojnih programa.

Ona je rekla da će nastaviti "pomirenje“ sa Nemačkom, ali da neće slediti Makron-Merkel model "francuskog slepila prema Berlinu“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track