PRVA OSTAVKA ZBOG KOVID ŽURKI: Britanski ministar pravde dao otkaz zbog kršenja korona pravila, premijer nema nameru da ode
Foto: EPA / Neil Hall

velika britanija

PRVA OSTAVKA ZBOG KOVID ŽURKI: Britanski ministar pravde dao otkaz zbog kršenja korona pravila, premijer nema nameru da ode

Planeta -

Ministar pravde, lord Dejvid Volfson podneo je ostavku zbog zabave u Dauning stritu koja je organizovana u jeku pandemije.

Ostavka konzervativca je usledila nakon što su premijer Boris Džonson i kancelar Riši Sunak kažnjeni zbog prisustvovanja zabavi tokom karantina.

Volfson je prva osoba koja je dala ostavku iz vlade otkako su se pojavili izveštaji o žurkama u premijerovoj rezidenciji.

Advokat Volfson je ministar pravde od decembra 2020, odgovoran za ljudska prava i ustav.

Džonson je rekao da mu je "žao što je primio" ostavku lorda Volfsona i pohvalio njegov doprinos reformi pravnog sistema.

U svom pismu o ostavci, lord Volfson je rekao da "razmera, kontekst i priroda“ kršenja kovid mera a u vladi nisu u skladu sa vladavinom zakona.

On je dodao da "nema druge mogućnosti" osim da podnese ostavku, s obzirom na njegove "ministarske i profesionalne obaveze" u ovoj oblasti.

Uprkos pokušajima Džonsonovih saveznika da umanje značaj skupa koji je održan tokom lokdauna, a koji tvrde da je on na skupu bio prisutan samo devet minuta kako bi mu ljudi čestitali rođendan, Volfsonu je izgleda jasno da je dogadjaj prekršio kovid pravila.

On je u pismu Džonsonu napisao da je pravda možda često stvar sudova i procedura, ali da je vladavina prava nešto drugo - ustavni princip koji, u svom korenu, znači da svako u državi i zaista sama država podleže zakonu.

"Nije samo pitanje šta se desilo u Dauning stritu, ili vašeg sopstvenog ponašanja“, napisao je premijeru. "To je takođe, a možda i više, zvanični odgovor na ono što se dogodilo".

Opozicione stranke su saopštile da Džonson i Sunak moraju i sami da podnese ostavku nakon što su kažnjeni zbog prisustvovanja zabavi u junu 2020.

Novčana kazna znači da je Džonson postao prvi premijer Velike Britanije koji je kažnjen zbog krivičnog dela, a BBC navodi da javnost sve više očekuje da bude kažnjen i za druge prekršaje.

Uprkos kritikama, i premijer i Sunak su do sada odbijali pozive da podnesu ostavku, umesto toga insistirajući da žele da nastave sa svojim poslom.

Ministri iz kabineta podržali su par, dok su dva konzervativna poslanika javno pozvala Džonsona da podnese ostavku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track