UZBUDLJIVO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Pronađen najraniji primerak "svetog" kalendara Maja
Foto: Bill Bachmann / Alamy / Profimedia

arheologija

UZBUDLJIVO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Pronađen najraniji primerak "svetog" kalendara Maja

Planeta -

Arheolozi u Gvatemali su među fragmentima drevnog murala otkrili najraniji primerak "svetog" kalendara Maja.

Na jednom sićušnom komadu murala koji je nekada krasio zid hrama, ispod crne tačke i pune crte vide se tragovi životinjske glave, što su simboli koji predstavljaju "7 jelen" (jedan od 260 dana u kalendaru).

I ranije su u Srednjoj Americi pronađeni istorijski zapisi ovog "svetog" kalendara, ali ih je bilo jako teško sa sigurnošću datirati.

Ovaj novi nalaz je vrlo redak primer jasnog hijeroglifskog dana u godini, koji je nastao negde između 200. i 300. godine prie nove ere, odnosno više od hiljadu godina ranije nego drugi kalendarski hijeroglifi pronađeni u Gvatemali.

Arheolozi smatraju da je kalendar bio u upotrebi mnogo pre nego što je ovaj datum zapisan, prenosi Indeks pisanje Sajens alerta.

"Ovi dokazi pokazuju da više ne možemo izdvojiti jednu regiju Mezoamerike, kao što je Oasaka, kao polazišnu tačku zapisivanja ili beleženja kalendara", navode autori istraživanja.

Arheolozi su ovaj fragment s datumom "7 jelen" pronašli u temeljima piramide Las Pinturas, koja se nalazi u San Bartolu u Gvatemali.

Piramida ima nekoliko istorijskih slojeva civilizacije Maja, naslaganih jedan na drugi, a najstariji potiče iz 800. godine p.n.e.

Piramida je posljednji objekat izgrađen na tom lokalitetu, a poznata je po oslikanim muralima koji prikazuju mitologiju Maja.

Ispod piramide se nalazi nekoliko drugih starijih građevina. Arheolozi su 2005. godine, tokom iskopavanja petog sloja konstrukcije, otkrili ostatke zidova na kojima su se nalazili najraniji dokazi hijeroglifskog pisanja u regiji Maja.

Tokom naknadnih iskapanja istog sloja otkriven je verovatno najraniji primerak hijeroglifskog kalendara te drevne civilizacije.

Fragmenti su verovatno nekada bili deo zidnog murala, koji je na nekim delovima bio oslikan bojama, a na drugima je imao crne linije. Dan "7 jelen" je, na primer, napisan crnom crtom.

Maje, kalendar, 7 jelen
foto: Printscreen/Science Advances

Poznato je da su Maje imale "sveti" kalendar od 260 dana koji i danas koriste neke autohtone zajednice. Kalendar ima 20 dana koji se ponavljaju 13 puta godišnje. Nakon dana "7 jelen" slede "8 zec", "9 voda" i "10 pas".

Gornji fragmet je hijeroglif koji jasno pokazuje glavu jelena. Iznad ove glave, koja je uokvirena jednostavnom pozadinom, nalazi se broj 7 sa crtom i tačkom.

Donji fragment, koji se nalazi neposredno ispod kalendara, uključuje još jedan hijeroglif nepoznatog značenja. Pozicija datuma sugeriše da on služi kao neka vrsta natpisa za ono što je prikazano ispod.

Moguće je da jelen predstavlja i neko ime jer su Maje ponekad dobijale imena po kalendarskim događajima. Arheolozi međutim smatraju da se verovatnije radi o datumu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track