00:51

UŽIVO 55. DAN RATA U UKRAJINI! Zelenski: Počela bitka za Donbas

blog

55. DAN RATA U UKRAJINI Pentagon: Ukrajina je dobila borbene avione! Rusija: Primirje u Marijupolju moguće sutra!

Planeta -

Danas je 55. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Utorak, 19. april

* Zelenski objavio da je počela bitka za Donbas

* Ruski guverner: Ukrajinci napali selo uz granicu

* Bajden ne planira da putuje u Kijev

Pentagon: Ukrajina je dobila borbene avione

Ukrajina je dobila borbene avione i rezervne delove za jačanje svojih vazduhoplovnih snaga, izjavio je večeras portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi.

"Oni sada imaju više borbenih aviona na raspolaganju nego pre dve nedelje", rekao je Kirbi koji nije precizirao broj aviona niti njihov tip i poreklo.

Portparol Pentagona dodao je da su SAD omogućile slanje rezervnih delova na ukrajinsku teritoriju, ali nisu tamo poslale avione. Kirbi nije naveo druge detalje.

Rusija: Spremni smo na primirje sutra u Marijupolju pod ovim uslovima

Rusija je spremna da sutra proglasi primirje u Marijupolju, kako bi militantni nacionalisti i strani plaćenici mogli da polože oružje i predaju se, izjavio je večeras komandant Kontrolnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Uprkos odsustvu bilo kakve akcije vlasti u Kijevu da spasu svoje vojnike, a imajući u vidu neodgovornost državnih zvaničnika za tužan ishod jedinog otpora u Marijupolju, Vojska Rusije, rukovodeći se isključivo humanim načelima, nacionalistima i stranim plaćenicima ponovo nudi mogućnost da polože oružje i predaju se", rekao je Mizincev, dodavši da primirje počinje u 14 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass.

Šolc: Ruski predsednik je odgovoran za smrt hiljade civila

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin snosi odgovornost za "ratne zločine" u Ukrajini gde je poginulo nekoliko hiljada civila.

"Ruska invazija na Ukrajinu je eklatantan primer kršenja međunarodnog prava", a "ruski predsednik je odgovoran za smrt nekoliko hiljada civila", rekao je Šolc novinarima u Berlinu posle video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i nekolicinom evropskih kolega.

Gutereš traži humanitarnu pauzu za Uskrs

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je danas rusku ofanzivu na istoku Ukrajine i pozvao obe strane da četvorodnevnu "humanitarnu pauzu" za pravoslavni Uskrs.

"Tražim četvorodnevnu humanitarnu pauzu tokom svete nedelje", od četvrtka do nedelje, rekao je Gutereš.

Dodao je bi to primirje omogućilo otvaranje niza humanitarnih koridora.

Šojgu: Vašington i zapadne zemlje spremne da ratuju do poslednjeg Ukrajinca

Vašington i zapadne države koje oni kontrolišu spremni su da ratuju do "poslednjeg Ukrajinca", izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku s vojnim vrhom zemlje.

"SAD i zapadne države koje se nalaze pod njihovom kontrolom, rade sve kako bi se maksimalno razvukla specijalna vojna operacija. Intenziviranje isporuka stranog naoružanja pokazuje njihovu nameru da kijevski režim podstaknu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca", izjavio je Šojgu.

Kako prenosi Sputnjik, on je saopštio i da Moskva dosledno realizuje plan za oslobođenje samoproglašenih republika Donjecka i Luganske Narodne Republike.

Sergej Šojgu
foto: EPA / Michail Klimentyev/Sputnik / Kremlin

Ukrajinske vlasti: Razmenjeno 76 zarobljenika sa Rusijom, od toga 16 civila

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je oslobođeno 76 Ukrajinaca u novoj razmeni zarobljenika sa Rusijom ali nisu navele koliko je Rusa razmenjeno.

"Razmenili smo 60 vojnika, uključujući deset oficira. Kući se vratilo i 16 civila", navela je na Telegramu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Prema njenim rečima, to je peta razmena zarobljenika od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Lavrov: Počinje nova faza specijalne operacije

Sledeća faza specijalne operacije počinje u Ukrajini, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za India tudej.

Rusija dala ultmatum ukrajinskim vojnicima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinskim vojnicima i borcima data šansa da spuste oružje i mirno se predaju.

Rok je do podneva.

Bajden ne planira put u Kijev

Portparolka Bele kuće saopštila je da nema planova da predsednik SAD Džozef Bajden poseti Kijev uprkos pritiscima iz Ukrajine da američki lider to učini.

-Nema planova da predsednik tamo ide. Želim to još jednom da istaknem", poručila je Psaki novinarima u ponedeljak, prenosi RSE.

Ruske trupe počele ofanzivu na istoku Ukrajine

Rusija je na istoku Ukrajine pokrenula napad dužinom širokog fronta dugog preko 480 kilometara i započela novu i potencijalno ključnu fazu rata, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je kasno sinoć da su ruske trupe počele bitku za Donbas i da je značajan deo ruske vojske koncentrisan na tu ofanzivu.

-Bez obzira koliko ruskih vojnika bude tamo, mi ćemo se boriti. Mi ćemo se braniti. Radićemo to svaki dan, rekao je Zelenski.

Ruski guverner: Ukrajinci napali selo uz granicu

Ukrajinske snage izvele su napad na rusko selo Golovčino na granici Ukrajine i Rusije, tvrdi guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov.

Jedna osoba je ranjena, kaže Gladkov.

Nije jasno o kakvom se napadu radi.

Bajden danas sa saveznicima razgovara o Ukrajini

Predsednik SAD razgovaraće danas sa saveznicima o krizi o Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće.

Ukrajinski premijer: Marijupolj još nije pao

Ukrajinske snage koje brane Marijupolj boriće se do kraja, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

-Grad još uvek nije pao, rekao je.

-Još uvek postoje naše vojne snage, naši vojnici, boriće se do kraja. Oni su još uvek u Marijupolju, rekao je za američku mrežu ABC.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja