NAPUSTILI SASTANAK KAD JE GOVORIO RUSKI MINISTAR: Predstavnici SAD, Britanije, Kanade i Ukrajine bojkotovali deo samita G20!
Foto: Profimedia /AFP

produbljivanje podela

NAPUSTILI SASTANAK KAD JE GOVORIO RUSKI MINISTAR: Predstavnici SAD, Britanije, Kanade i Ukrajine bojkotovali deo samita G20!

Planeta -

Najviši finansijski zvaničnici Britanije, SAD i Kanade napustili su danas sastanak G20 u Vašnigtonu dok su govorili ruski predstavnici, rekao je portparol britanske vlade, razotkrivajući produbljivanje podela oko prisustva Rusije u tom telu.

Sastanak su takođe naspustili i prisutni ukrajinski zvaničnici. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je prisutnima da ne odobrava prisustvo ruskih zvaničnika sastanku.

Njoj se u napuštanju sale pridružiio i guvener Banke Engleske Endru Bejlikao i drugi visoki zvaničnici i to kada je ruski ministar finansija Anton Siluanov počeo obraćanje.

Ruski ministar finansija i guverner centralne banke na sastanku su učestvovali putem video-veze.

Uoči sastanka, američki zvaničnici su rekli da Jelen neće učestvovati na određenim sesijama skupa koji su uključivali i Rusiju, prenosi CNN.

Jedan od zvaničnika potvrdio je da su ministri finansija ranije razgovarali o planovima za bojkot učešća Rusije.

Američki predsednik Džo Bajden rekao j eprethodno da Rusija više ne bi trebalo da bude u G20. Međutim, izbacivanje Moskve zahtevalo bi podršku svih članica, što se smatra malo verovatnim, pošto je Kina rekla da neće podržati izbacivanje Rusije.

Kurir.rs / CNN, Foto: Profimedia /AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track