ŠOLC NA UDARU GRAĐANA NEMAČKE ZBOG ZAOBILAZNOG LETA IZ JAPANA: Dobro je da nije išao preko Južnog pola!
Foto: EPA / MICHELE TANTUSSI / POOL, Shutterstock

bruka

ŠOLC NA UDARU GRAĐANA NEMAČKE ZBOG ZAOBILAZNOG LETA IZ JAPANA: Dobro je da nije išao preko Južnog pola!

Planeta -

Čitaoci nemačkog časopisa Špigl bili su ogorčeni odlukom njihovog kancelara Olafa Šolca da preleti Severni pol na putu iz Japana kako bi zaobišao ruski vazdušni prostor, prenosi Ukraina.ru.

Obični Nemci su ostali zbunjeni takvim manevrima u vreme kada je cena goriva gotovo kosmična, a upravo je Šolc juče pozvao na zabrinutost zbog klimatskih problema. „Međutim, ovi manevri izbegavanja koštaju poreske obveznike ogromne sume novca. Mislim da ne vredi”, „Pa dobro je što nije preleteo Jug”, „Zašto nije mogao tamo da ode jedrilicom? Zar klimatska kriza nije bila jedna od tema njegove kampanje?" „Dakle, zbog toga su emisije ugljen-dioksida bile veće nego inače. Odjednom je klima prestala da bude tema. Šta bi na ovo rekli vicekancelar i državni sekretar za zaštitu klime?“, „Da li je Deda Mraz imao međustanicu?“, „Šolc je mogao da krene uobičajenim putem; Putin garantuje da ova osoba neće biti doživljena kao pretnja ili meta“, komentarišu građani Nemačke.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Evropska unija je zatvorila nebo za ruske letelice. Kao odgovor, dobili su recipročnu meru: letovi u vazdušnom prostoru Ruske Federacije nisu tabu. Takođe, zbog pokušaja EU da odbije da kupuje ruske sirovine, svetske cene resursa su skočile na nivo bez presedana. Većina evropskih vlada objašnjava energetsku krizu svojim građanima kao rezultat zle politike Moskve.

Kurir.rs/Ukrajina.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track