OVO JE SADA JEDNA OD NAJOPASNIJIH ZEMALJA JUŽNE AMERIKE! Proglašeno vanredno stanje, 9.000 policajaca i vojnika biće na ulicama!
Foto: Cristina Vega RHOR / AFP / Profimedia

opasnost

OVO JE SADA JEDNA OD NAJOPASNIJIH ZEMALJA JUŽNE AMERIKE! Proglašeno vanredno stanje, 9.000 policajaca i vojnika biće na ulicama!

Planeta -

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je vanredno stanje u tri provincije na zapadu zemlje zbog povećane stope kriminala.

Laso je naveo da će biti uveden policijski čas i biće poslato više hiljada vojnika i policajaca u Gvajas, Manabi i Esmeraldas kako bi se "uspostavili red i mir".

U Ekvadoru je naglo porasla stopa ubistava i drugih krivičnih dela povezanih sa lokalnim bandama, prenosi BBC.

Oko 9.000 pripadnika policije i vojske patroliraće ulicama tokom vanrednog stanja, dok će u pojedinim mestima biti na snazi policijski čas od 23 sata do 5 ujutro, precizirale su vlasti u jučerašnjem saopštenju, navodi Rojters.

To je drugi put da je Laso proglasio vanredno stanje kako bi se suprotstavio nasilju koje je poraslo od kraja prošle godine u Ekvadoru, a vlasti za ovu situaciju krive bande koje krijumčare drogu i ovu zemlju koriste kao tranzitnu tačku za izvoz narkotika u SAD i Evropu.

Vanredno stanje koje je predsednik Ekvadora uveo u oktobru naišlo je na kritike Ustavnog suda, koji je prepolovio njegovo trajanje na 30 dana i saopštio da vojska može samo da pruža podršku u policijskim operacijama, podsetila je britanska agencija.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track