RUSKA VOJSKA TVRDI Uništili smo ukrajinske NEVE S-125D kod Odese! Potvrde i dalje nema!
Foto: Foto Printscreen Twitter

Napad krstarećim raketama

RUSKA VOJSKA TVRDI Uništili smo ukrajinske NEVE S-125D kod Odese! Potvrde i dalje nema!

Planeta -

Posle napad subotnjeg napada na Zmijsko ostrvo ruska vojska krenula je u žestoki udar na oklinu Odese. U napadu se za sad koriste uglavnom krstareće rakete tipa kalibr koje su lansirane sa brodova u Crnom moru.

Ruska vojska, odnosno Ministarstvo odbrane navelo je da je u današnjem napadu eliminisane četiri baterije (diviziona) PVO sistema S-125 2D (NATO klasifikaciji SA-3 Goa).

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske federacije do 7. maja tri baterije (diviziona), svaka je imala po tri lansera sa četiri šine, a četvrta baterija je u svom sastavu imala četiri lansera. Kako naovdi rusko ministarstvo odbrane u napadu su uništena dva lansera i da je ukrajinska PVO imala 11 poginulih i 18 ranjenih pripadnika.

O ovom napadu u okolini Odese se nije izjašnjavala ukrajinska vojska, generalštab ili komanda RV i PVO, a situaciju na terenu je nemoguće proveriti. takođe za sad se nisu pojavili i snimci koji bi potkrepili ovu priču, što kod nekih može pobuduti sumnju da je u pitanju samo medijski rat.

S-125, pečora, uništenje
foto: Foto Printscreen Twitter

U napadu na okolinu Odese lansirano je 18 krstarećih raketa.

S-125D predstavlja modifikovanu varijantu čuveng PVO sistema Neva, koje u svom naoružanju ima i Vojska Srbije. Neva je u istoriji ostala upamćen kao raketni sistem koji je uspeo da obori američki taktički bombarder F-117.

U žižu javnosti ukrajinska modernizacija Neve došla je 22. maja 2020. godine kada je saopšteno da je Turska kupila dva diviziona raketnih sistema koje planira da pošalje vladi u Tripoliju za rat protiv Halife Haftara koji je imao podršku Egipta i Rusije u građanskom ratu u Libiji.

Ovaj raketni sistem S- 125-2D modernizovan je u ukrajinskoj kompaniji Aerotechnica-MLT company. Sistem je trebalo biti raspoređen u Libiji za potrebe turski saveznika GNA i razmešten za PVO Tripolija i Misrate.

Sistem je počeo da se razvija 2010. godine. Cilj je bio povećati domet sa 30-34 kma na 40

S-125, pečora, uništenje
foto: Foto Printscreen Twitter

Pečora 2D kratki prikaz

Ukrajina je nasledila veliki broj PVO sistema od bivše Sovjetske armije. Među njima bilo je i PVO raketni sistem srednjeg dometa S-125 Neva. Ukrajinski S-125-2D Pechora varijanta se smatra jednom od najsposobnijih varijanti sistema, i ima povećan domet od 40 km po daljini i 24 km po visini, kao i savremene protivmere za elektronsko ratovanje, iako se smatra da zemlja nije unapredila mnoge sopstvene S-125 baterije.

Sistem je modernizovan je u ukrajinskoj kompaniji Aerotechnica-MLT company, a modifikacija je predviđala digitalizacija komande kabine.

Sistem je namenjen za borbu protiv naprednih vazfuhoplovnih sredstava u uslovima jakog elektronskog ometanja. Sastav raketne baterije: Lanser 5P73-2D 4 komada, Komandne kabine UNK-2D 1 komad, 4 teretna vozila za prevoz i pretovar raketa PR-14M. SAES-22D sistem za napajanje.

Od 2018. prema UkrOboronProm-u, raketa zemlja-vazduh S-125 je pretrpela integrisanu modifikaciju svih elemenata, uključujući modernizaciju raketa, kao i korišćenje nove radarske stanice izgrađene na poluprovodničkim elementima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track