BITKA ZA ZMIJSKO OSTRVO 1 DEO Rusi tvrde sprečili smo desant! Ukrajinci suhojima i dronovima napali rusku vojsku! VIDEO
Foto: screenshot Twitter/ELINTNews, screenshot Twitter/Osinttechnical

Analiza

BITKA ZA ZMIJSKO OSTRVO 1 DEO Rusi tvrde sprečili smo desant! Ukrajinci suhojima i dronovima napali rusku vojsku! VIDEO

Planeta -

Da nije bilo rata u Ukrajini retko ko u Evropi, ali i u celom svetu bi znao gde se nalazi Zmijsko ostrvo koje je trenutno u fokusu kako Rusa tako i Ukrajinca koji se od početka rata žestoko bore za ovo parče zemlje u Crnom moru koristeći drnove, avione, PVO sisteme, brodove.

Međutim, jako malo ljudi zna da je ovo ostrvo predmet spora Rumunije i Ukrajine, koje ga obe svojataju, a sad se u igru uključio i treći akter Rusija.

Za Zmijsko ostrvo se saznalo na početku ruskog napada na Ukrajinu 24 februara, kada je posada već sad potopljene raketne krstarice Moskva doplovila pred ovo malo sotrvo i uputila ultimatum tamošnjoj ukrajinskoj posadi da se predaju. Prva vest, koja se pojavila bila je da su ukrajinski vojnici to odbili i da je otvorena vatra na vojnike koji su svi stradali, zbog čega ih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i odlikovao za herojsku pogibiju.

helikopter
foto: screenshot Twitter/Osinttechnical

A, onda usledio je velobrt, kad se utvrdilo da su svi živi i u ruskom zarobljeništvu i da su se predali, a ostrvo zauzela ruska vojska i tamo stvorila svoju bazu kao istureni pravac prema Odesi koja je i dalje kao i odeski džep u rukama Ukrajinaca.

Za Zmijsko ostrvo se skoro punih dva meseca rata u Ukrajini nije čulo, sve dok ukrajinska mornarica nije krenula u ofanzivne zadatke napada na rusku infrastrukturu na samom ostrvu.

helikopter
foto: screenshot Twitter/Osinttechnical

Počinje bitka

Iz pravca Odese slati su prvo borbeni dronovi Bajrakter TB-2 koji su raketama prvo gašali položaje PVO na ostrvu, kao i artiljerijsko raketen sisteme Strela 10, ZSU 23/4 Šiljka i TOR-M2, da bi zatim prešli u napad na brze patrolne čamce klase Raptor". Poslednji u nizu je subotnji okršaj Ukrajinaca i Rusa oko ostrva koji je bio najžešći do sad.

Subotnje prepodne počelo je napadom na desantni čamac klase Serna, koji je kako se ispostavilo prevozio rakete za PVO sistem Buk-M2. Inače 2. maja borbeni dron ukrajinske mornarice razneo je raketom MAM dva brza patrolna čamca klase Raptor koji su dva dana pre toga upućeni iz Sevastopolja prema Zmijskom ostrvu.

Pravi šok usledio je u subotu uveče 7. maja. Prvo se pronela vest da je ukrajinska mornarica iz Odese krenula prema Zmijskom ostrvu i da su prvo iz okoline Odese poletela dva borbena aviona Su-27, jedan MiG-29 , dva jurišnika Su-24, tri bespilotne letelice Bajraktar kao i tri helikoptera Mi 8 MTV prepuna ukrajinskih vojnika uz pratnju borbenog helikoptera Mi-24P. Sa mora krenula su dva brza čamca .

helikopter
foto: screenshot Twitter/ELINTNews

Usledila je borba u kojoj je navdno kako je počeo da odzvanja Telegram da su Rusi zaustavili desant na Zmijsko ostrvo i da su u napadu uništena tri helikoptera Mi-8, jedan borbeni avion Su-27 i jedan jurišnik Su-24, kao i dva brza čamca koji su krenuli da se vraćaju ka Odesi. U ovom napadu uništena su navodno i 3 bespilotne letelice Bajraktar. Desant na ostrvo je sprečen.

Ovu informaciju uveče je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, koje saopštilo da je ruska vojska uništila dva jurišnika Su-24, jedan borbeni helikopter Mi-24 i jednu bespilotnu letelicu Bajraktar u Odeskoj oblasti kao i korvetu Projekta 1241 (NATO oznaka Tarantul) i korveta MPK (klasa Griša I po NATO nomeklaturi) u blizini obale Odese.

helikopter
foto: screenshot Twitter/ELINTNews

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva ukrajinska aviona Su-24, jedan helikopter Mi-24 u blizini Zmijskog ostrva, s tim sa nisu spominjali nikakv desant.

S druge strane društveni meiji su i dalje tvrdili da je zaustavljen desantn a Zmijsko ostrvo.

Međutim ni druga strana nije mirovala, dok je jedna slavila, druga je preko Tvitera pustila IC snimke načinjene sa bespilote letelice Bajraktar, kao dva ukrajinska aviona Su-27 napadaju ruske ciljeve na Zmijskom ostrvu. Naime, dva borbena aviona Su-27 ukrajinskog RV u niskom letu iz pravca istoka prišli su ostrvu i izbacili avio bombe na objekte koje sad koristi ruska vojska uz kišu IC mamaca, a zatim se udaljili prema Odesi. Čitav napad snimile su IC kamere sa bespilotne letelice. Snimak je ubzo postavljen na sve društvene mreže.

Međutim, bilo je i onih koji su tvrdili da su to bili jurišnici Su 25 M1 koji pripadaju 299 Taktičkoj avijacijskoj eksadrili koji su uništili već položaje PVo sistema TOR M1/2 znatno ranije i da Su-27 koji su bili bazirani kod Odese bili evakuisani kad je počela ruska invazija. Uprkos svemu tome evidentno je da su u pitanju bili borbeni avioni Su-27 za koje se tvrdilo da su većinom uništeni.

Ali, iznenađenju nije bio kraj.

U nedelju rano ujutro 8. maja pojavio se novi snimak iz bespilotne letelice Bajraktar, koja je snimila trenutka kada je napadnut ruski transportni helikopter Mi-8 MTŠ koji je u subotu iskrcavao ruske vojnike na ostrvu. U trenutku kad su prvi vojnici iskrcani usledio je udar koji je uništio helikopter. Ali, ni tu nije bilo sve usledio je i treći snimak na kome se vidi brzi patrolni čamac klase Raptor koji se udaljavao sa Zmijskog ostrva kada je pogođen raketom sa drona Bajraktar 2. Za sad nema potvrde da li je to onaj čamac koji je juće preživeo napad na rusko brzi desantni čamac ili je snimak nastao pre nekoliko dana kad su uništena dva patrolna čamca.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track