KO SE ISKRCAO NA ZMIJSKO OSTRVO? Ukrajinci tvrde uništili smo ruski helikopter! Rusi: Svoje prikazuju kao naše! Ovo je dokaz
Foto: screenshot Twitter/ELINTNews

Polemika

KO SE ISKRCAO NA ZMIJSKO OSTRVO? Ukrajinci tvrde uništili smo ruski helikopter! Rusi: Svoje prikazuju kao naše! Ovo je dokaz

Planeta -

Priča o tome da li je ili nije bilo helikopterskog desanta na Zmijsko ostrvo i dalje je glavna vest što se tiče rata u Ukrajini. Više nego bilo koja druga vest oko koje se trenutno svađa ruska i ukrajinska strana.

Najpre je ukrajinska stana u nedelju ujutro pustila snimak koji je načinjen, kako se tvrdi iz bespilotne letelice Bajraktar, a na kojoj se vidi transportni helikopter Mi-8 na Zmijskom ostrvu i vojnici koji izlaze i okupljaju se oko njega.

Posle toga sledi eksplozija. koja se dogodila na severoistočnoj strani ostrva. Za sad nema snimak uništenog helikoptera ili dokaza o propalom helikopterskom desantu.

S druge strane ruska strana ne odstupa od tvrdnji o propalom helikopterskom desantu i navodi sledeće:

- Analiza uništenja ukrajinskog Mi-8/17 na Zmijskom ostrvu koji je pokušavao da iskrca trupe i koji Oružane snage Ukrajine pokušavaju da prikažu kao ruski helikopter.

helikopter
foto: screenshot Twitter/ELINTNews

- Operativna komanda „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine objavila je vest o uništenju ruskog helikoptera Mi-8 na Zmijskom i kao potvrdu predstavili video.

- Posle detaljne analize, postaje očigledno da video prikazuje trenutak sletanja ukrajinskih trupa iz helikoptera Mi-8 i njegovo naknadno uništenje od strane ruske strane.

- Na snimku jasno vidi kako se padobranci nalaze oko helikoptera, obezbeđujući mesto za sletanje (izvršeno pri sletanju na teritoriju pod kontrolom neprijatelja).

helikopter
foto: screenshot Twitter/ELINTNews

- Sledi istovar municije (ako je ovo ruski helikopter, onda je ovaj postupak suvišan – municija je već na ostrvu).

- I poslednja stvar - eksploziju helikoptera izazvala je municija relativno velike snage (na primer FAB 250, 500), ali ne i raketa lasnirana sa drona Bajraktar.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

02:03

UKRAJINA JE 30 GODINA PRIPREMANA ZA VELIKU IGRU?! Stručnjaci upozoravaju: Svet je blizu NIKAD OPASNIJEG SUKOBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track