80. DAN RATA U UKRAJINI Mađarska predsednica osudila agresiju Rusije! Američki senatori u Kijevu! Sastanak Finske i Turske!
Foto: AP, EPA

blog

80. DAN RATA U UKRAJINI Mađarska predsednica osudila agresiju Rusije! Američki senatori u Kijevu! Sastanak Finske i Turske!

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 80. dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Subota, 14. maj

* Rusija prekida isporuku struje Finskoj, preti ako uđu u NATO

* EU ima novi plan oko gasa

* Rusi izgubili Harkov?

* Ukrajina: Situacija gora nego na početku rata

Dogovoren sastanak Finske i Turske o ulasku Finske u NATO

Ministri spoljnih poslova Finske i Turske sastaće se da razgovaraju o ulasku Finske u NATO.

Turska je ranije signalizirala da bi želela da razgovara o pristupanju Finske toj organizaciji pre nego što to odobri, a turski predsednik Erdogan je čak rekao da je nemoguće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO. Ali Turska je, u međuvremenu, malo uzvratila.

Finski ministar Peka Haavisto kaže: „Siguran sam da ćemo naći rešenje“.

Nova mađarska predsednica osudila Putinovu agresiju, putuje u Poljsku

NOVA mađarska predsednica Katalin Novak osudila je inauguralnu invaziju Rusije na Ukrajinu u inauguracionom govoru u subotu, najavivši da će prvo posetiti Poljsku, gest kojim želi da poboljša odnose sa Varšavom, navodi Rojters.

Američki senatori stigli u posetu Zelenskom

Lider manjine u Senatu SAD Mič Mekonel pridružio se rastućoj listi američkih političara koji dolaze u posetu Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je Mekonelovu posetu kao snažan signal bilateralne podrške Ukrajini.

Mekonel je predvodio delegaciju u kojoj su bili republikanski senatori Suzan Kolins iz Mejna, Džon Baraso iz Vajominga i Džon Kornin iz Teksasa.

Ukrajina pokrenula kontranapad kod Izjuma

Ukrajinske vojne snage pokrenule su kontraofanzivu nedaleko od ukrajinskog grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, saopštio je guverner Harkovske oblasti. Velika i uspešna kontraofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspehom Moskve u bici za Donbas, istočni ukrajinski region koji Rusija želi da u potpunosti okupira.

Lavrov: Zapad nam je objavio totalni hibridni rat. Plan je osuđen na propast

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdi da je Zapad objavio „totalni hibridni rat“ Rusiji. Govoreći iz Moskve, Lavrov je dodao da je teško predvideti koliko će trajati sukob sa Zapadom.

Sergej Lavrov
foto: EPA / Maxim Shipenkov

Putin finskom kolegi: Odustajanje Finske od neutralnosti bilo bi greška

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na međusobne odnose dve zemlje.

Dvojica predsednika razgovarala su telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO-u.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično prekinuti i da ukrajinska strana "nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog".

Ruske vojne vežbe na Baltiku

Rusija je izvela vojne vežbe u svojoj eksklavi Kalinjingradu na Baltičkom moru, koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Ruski lovci Su-27 simulirali su neprijateljski vazdušni napad na Kalinjingrad.

U vežbama je učestvovalo više od 10 posada Su-27, koje su "uništile" avione "neprijatelja", javio je Interfaks.

Finski predsednik nazvao Putina

Finski predsednik Sauli Ninisto razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o planovima Finske da postane članica NATO.

Iz kabineta finskog predsednika navode da je Ninsito rekao Putinu "da je njegova invazija drastično promenila bezbednosno okruženje Finske".

"Predsednik Ninisto najavio je da je Finska odlučila da traži članstvo u NATO-u u narednih nekoliko dana", navodi se u saopštenju i dodaje da je "razgovor bio direktan i otvoren i vođen bez zaoštravanja retorike".

Izbegavanje napetosti smatralo se važnim, rekao je Ninisto u izjavi.

Ukrajina: Rusi se povlače iz Harkova

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom obraćanju ponovila analizu Instituta za proučavanje rata i navela da su ruske trupe fokusirane na povlačenje iz Harkova.

"Napori su usmereni na održavanje zauzetih položaja i lanaca snabdevanja. Glavni cilj je uspostaviti punu kontrolu nad područjem Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i osigurati stabilnost kopnenog koridora s privremeno okupiranim ukrajinskim Krimom", objavio je glavni štab ukrajinskih oružanih snaga.

Nuklearna pretnja Finskoj

Zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu ruske Dume, Aleksej Žuravljev zapretio je Finskoj.

Kako prenosi tabloid Dejli mejl, ruski zvaničnik je Finskoj, koja želi da uđe u NATO, poručio da će biti zbrisani za deset sekundi.

Ako Finska želi da se pridruži ovom bloku, onda je naš cilj apsolutno legitiman – da dovedemo u pitanje postojanje ove države. Ovo je logično. Ako Sjedinjene Države ugroze našu državu, to je dobro: evo vam Sarmat (raketa Satana-2), a od vas će ostati nuklearni pepeo ako mislite da Rusija ne treba da postoji, navodno je rekao Žuravljev.

"A Finska kaže da je jedno sa SAD. Pa, stanite u red. Finci uopšte treba da budu zahvalni Rusiji na državnosti, na činjenici da Finska postoji kao država", rekao je on i dodao da Rusija na finskoj granici neće imati strateško oružje, već Kinžale "koji će do Finske stići za 20 sekundi, ili čak 10 sekundi".

Rusija upozorava Finsku i Švedsku

Rusija je upozorila da će njen odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO zavisiti od infrastrukture koju će Alijansa rasporediti u te dve zemlje, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov a prenela agencija RIA.

Agencija Interfaks prenosi da je Rjabkov rekao da Rusija nema "neprijateljske namere" prema dvema zemljama.

Rat u Ukrajini izbio je, između ostalog, jer je Moskva želela da zaustavi širenje NATO na istok.

Institut za rat: Rusi izgubili Harkov

Ukrajina je verovatno dobila bitku kod Harkova, tvrde eksperti Instituta za proučavanje rata.

Opširnije čitajte OVDE

Danas sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom

Švedska i Finska danas će učestvovati na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

Uprkos tome što nisu članice zapadnog vojnog saveza, obe zemlje su najavile da će podneti zahtev za članstvo kao odgovor na invaziju na Ukrajinu i stoga su pozvane da prisustvuju sastanku.

Moskva je rekla da će ulazak bilo koje zemlje u savez smatrati pretnjom. To bi dovelo do kraja decenijskog neutralnog statusa Švedske i Finske koji datira još iz Hladnog rata.

Turska, još jedna članica NATO-a, takođe prisustvuje današnjem sastanku, a zvanična Ankara je juće izrazila protivljenje potencijalnom članstvu Švedske ili Finske u Alijansi.

EU ima novi plan oko gasa

Evropska komisija želi da odustane od pravila EU o tržišnom natecanju kako bi omogućila vladama da ograniče cene za potrošače u slučaju smanjenja isporuke ruskog gasa.

Ukrajina: Situacija je mnogo gora nego na početku rata

Ukrajinska političarka i članica Rade pozvala je Sjedinjene Države da Ukrajini pruže sisteme protivazdušne obrane i borbene avione, rekavši da je situacija na bojnom polju "daleko gora" nego što je bila na početku rata.

"Trenutno je pakao na prvoj liniji sukoa", rekla je Oleksandra Ustinova novinarima u Vašingtonu. "Sada gubimo mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata", objasnila je ona.

Ustinova je rekla da Ukrajina više ne traži borbene avione MiG iz sovjetske ere jer se "rat promenio".

Ukrajinska vojska: Rusija je izgubila najmanje 73 tenka u Donbasu

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tokom bitke oko reke u Donbasu.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je Rusija u napadu izgubila "značajne oklopne manevarske elemente" najmanje jedne taktičke vojne grupe od oko 1000 vojnika.

Kijev: Mrtve ruske vojnike smo utovarili u vagone, spremni smo da ih vratimo Rusiji

Ukrajinska vojska tvrdi da je utovarila tela ruskih vojnika u vagone-hladnjače, i da je spremna da ih pošalje u Rusiju u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Zelenski: Činimo sve da evakuišemo branitelje iz Azovstalja, pregovori su složeni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz Azovstalja u Marijupolju vrlo složeni i da Kijev koristi "uticajne posrednike".

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja