FINSKA OSTALA BEZ RUSKE STRUJE, CENA GASA U EVROPI SKOČILA Moskva zavrnula slavinu gasovodu Jamal
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

FINSKA OSTALA BEZ RUSKE STRUJE, CENA GASA U EVROPI SKOČILA Moskva zavrnula slavinu gasovodu Jamal

Planeta -

Rusija je, prvi put u više od 20 godina, obustavila isporuku struje Finskoj.

Ruska energetska kompanija RAO Nordik obustavila je danas isporuku električne energije Finskoj, navodeći kao razlog probleme sa plaćanjem.

Prema navodima kompanije, Finska nije platila prethodne isporuke. Finski mrežni operater Vingrid saopštio je da Rusija isporučuje samo mali procenat električne energije koja se troši u zemlji i da se može zameniti drugim izvorima - iz Švedske i povećanjem proizvodnje u samoj Finskoj.

Prema saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, potezi te skandinavske zemlje (planovi za članstvo u NATO) će ozbiljno naštetiti njihovim bilateralnim odnosima, kao i bezbednosti i stabilnosti severne Evrope. Finska ima granicu od 1.300 km sa Rusijom i ostala je van NATO-a kako ne bi bila antagonizirala svog istočnog suseda.

Međutim, otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, u toj skandinavskoj zemlji je porasla podrška naroda za ulazak u NATO

Iz RAO Nordika navode da odluka da isključe struju nije bila eksplicitno povezana sa tim. "Ovo je izuzetna situacija i dešava se prvi put u 20 godina komercijalne istorije“, saopštila je ruska državna kompanija.

Ni RAO ni Fingrid nisu objasnili uzrok problema sa plaćanjem.

Rusija je prošlog meseca prekinula isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj nakon što su one odbile da ispune zahtev za plaćanje u rubljama, što je, kako su rekli, u suprotnosti sa zapadnim sankcijama. Kao posledica toga, cena gasa u Bugarskoj u maju je skočila 14 procenata.

Ruski državni Gasprom saopštio je ove nedelje da će prestati da isporučuje gas preko poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa.

Fingrid je u petak saopštio da se ne očekuje da će odluka RAO Nordic dovesti do nestašica u zemlji, jer samo 10 odsto električne energije u Finskoj dolazi iz Rusije.

"Nedostatak električne energije uvezene iz Rusije biće nadoknađen uvozom iz Švedske i večom proizvodnjom u Finskoj“, objasnila je Rima Bavenen, potpredsednica za operacije elektroenergetskog sistema u Fingridu.

S druge strane, kako temperatura raste, potražnja za električnom energijom se smanjuje a očekuje se i veća snaga vetra pa Finci smatraju da će nuklearna elektrana, čije se otvaranje očekuje ovog leta, više nego nadoknaditi gubitak ruskih zaliha.

U međuvremenu, cene gasa u Evropi su porasle nakon što je ruska državna energetska kompanija rekla da će smanjiti isporuke kroz glavni put snabdevanja.

Gasprom je saopštio da zatvara slavinu za gasovod Jamal, koji ide do Nemačke preko Poljske, nakon novih sankcija koje je Moskva uvela evropskim gasnim kompanijama.

To uključuje jednu od njenih bivših podružnica Gasprom Germania i Europol Gas, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda.

Pogođeni entiteti se uglavnom nalaze u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi pad isporuka ruskog gasa mogao biti nadoknađen na tržištu, ali po većoj ceni. "U celini, situacija eskalira. Još jednom postaje očigledno da Rusija koristi energiju kao oružje", rekao je on.

Kao rezultat poslednje odmazde Moskve, budući ugovori povezani sa TTF čvorištem, evropskim referentnim merilom za veleprodajnu cenu gasa, doživeli su značajno povećanje i dodatno će dodatno opteretiti domaćinstva i preduzeća.

Iako je nemačko skladište gasa popunjeno oko 40 odsto, još uvek je malo za ovo doba godine i zalihe je potrebno izgraditi na vreme za zimu, kada će potražnja za grejanjem porasti i kada će globalna nestašica snabdevanja pogoditi.

Kaushal Ramesh, viši analitičar konsultantske kuće Ristad Energi, kaže da su "nivoi u skladištima trenutno dovoljni da izdrže veći deo 2022. godine, čak i ako bi ruske isporuke trenutno prestale, izuzimajući bilo kakve neočekivane vremenske prilike – ali izgledi za snabdevanje za zimu 2022. su sada mnogo pesimističniji".

Gasprom je u saopštenju naveo da je "primenjena zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu Europol Gasa za transport ruskog gasa kroz Poljsku".

Sankcije Moskve usledile su samo dan nakon što je Ukrajina zatvorila dotok ruskog gasa u Evropu iz gasovoda, koji prolazi kroz zemlju, okrivljujući mešanje okupacionih snaga Kremlja. To je bio prvi put da je izvoz preko Ukrajine prekinut od invazije.

Kurir.rs

Bonus video:

03:38

BITKA U ODESi ZAVRŠAVA SUKOB U UKRAJINI?! Stručnjak tvrdi: Rusija rasporedila podmornice SVET NIKAD BLIŽE NUKLEARNOM RATU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track