00:28

UŽIVO 84. DAN RATA U UKRAJINI Nejasna sudbina ukrajinskih vojnika; SZO: Moguće izbijanje kolere u Marijupolju

blog

84. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski potpisao ukaz o produžetku RATNOG STANJA! Još 90 dana opšte mobilizacije!

Planeta -

Danas je 84. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, sreda, 18.maj

* Bajden u četvrtak u Beloj kući sa predsednikom Finske i premijerom Švedske

* Švedska i Finska podnele zahtev za članstvo u NATO, Turska ih blokirala

*EK predstavlja plan prekida oslanjanja na ruska goriva

* Ruski vojnik priznao krivicu

vojnici, Azovstalj
foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Produžetak ratnog stanja za još 90 dana

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o produženju ratnog stanja i opšte mobilizacije u zemlji za još 90 dana, preneo je BBC.

Ukaz je dostavljen parlamentu i da bi stupio na snagu za njega mora da glasa najmanje polovina poslanika. Ratno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, na dan kada je Rusija izvršila invaziju i do sada je dva puta produžavano.

Prošle sedmice ministar odbrane Ukrajine rekao je da se nada da će naoružati milion boraca dok se zemlja priprema za novu, dugu fazu rata. Ratno stanje daje vojsci ovlašćenja da uvodi policijski čas, zabranjuje putovanja i da pretresa kuće i vozila civila.

Suspenduje se niz prava iz mirnodopskog perioda, kao što je nepovredivost privatnog poseda, nepovredivost privatne korespondencije i telefonskih razgovora, pravo na slobodu kretanja, kao i pravo na rad, organizovanje demostracija ili štrajkova.

Volodimir Zelenski
foto: EPA / UKRANIAN PRESIDENTIAL Press Office

Odlikovanja strancima koji se bore u Ukrajini, predlog u Radi

Ukrajinski Komitet za omladinu i sport predložio je ukrajinskom parlamentu usvajanje zakona o dodeli zvanja Heroja Ukrajine stranim državljanima.

Prema tom pedlogu, zvanje Heroja Ukrajine mogu dobiti osobe koje nisu državljani Ukrajine za herojski podvig u vezi sa zaštitom prava i sloboda građana, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine ili izvanredno postignuće.

Kako je objavila Vrhovna Rada na Telegramu, predloženo je, kao izuzetak, posthumno dodeljivanje tog zvanja "strancu ili licu bez državljanstva za izvršenje značajnog herojskog dela u odbrani i zaštiti interesa Ukrajine".

Trudo besan zbog blokiranja kanadskih medija u Rusiji

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je danas na Tviteru "neprihvatljivu" odluku Moskve da zatvori biro kanadskih javnih medija CBC/Radio-Canada u Rusiji, kao odgovor na zabranu emitovanja kanala ruske grupe RT u Kanadi.

Snimak ukrajinskih vojnika iz Azovstalja u bolnici pod ruskom kontrolom

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak za koji tvrdi da prikazuje neke od ranjenih ukrajinskih vojnika koji su u poslednja dva dana evakuisani iz železare Azovstalj u Marijupolju.

Turska blokirala širenje NATO

Turska je blokirala početak pregovora o pristupanju Finske i Švedske u NATO, javio je DPA.

Opširnije čitajte OVDE

Evropska komisija izdvaja dodatnih 9 milijardi za Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će iz budzeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

- EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebalo da budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. Vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU, poručila je Fon der Lajen.

EU: Trista milijardi evra za prekid zavisnosti od Rusije

Evropska unija namerava da mobiliše do 300 milijardi evra investicija do 2030. kako bi prekinula oslanjanje na rusku naftu i gas, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Investicije će uključivati 10 milijardi evra za gasnu infrastrukturu, 2 milijarde evra za naftu, a ostatak za čistu energiju, rekla je fon der Lajen novinarima, dodajući da Brisel takođe predlaže veće pravno obavezujuće ciljeve EU za obnovljivu energiju i uštedu energije do 2030. godine.

"RePowerEU će nam pomoći da uštedimo više energije kako bismo ubrzali postepeno ukidanje fosilnih goriva i, što je najvažnije, da pokrenemo investicije u novom obimu“, rekla je ona. "Tako da bih rekla da će ovo biti ubrzanje našeg evropskog zelenog dogovora", dodala je.

Ruski vojnik optužen za ratne zločine priznao je krivicu za ubistvo civila

ruski vojnik, Vadim Šišmarin
foto: EPA-EFE/TANYA GORDIENKO

Ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine u Ukrajini priznao je krivicu za ubistvo civila.

Vadim Šišimarin optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila i preti mu doživotni zatvor.

Opširnije čitajte OVDE

UN: Više od 3.700 civila poginulo u sukobu u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je da su 3.752 civila ubijena u Ukrajini od 24. februara.

Poznato je da je još 4.062 povređeno, navodi se u saopštenju. OHCHR kaže da smatra da su stvarne brojke civilnih žrtava u sukobu znatno veće.

Erdogan i dalje protiv širenja NATO

Turski predsednik, koji je odmah reagovao na odluke Finske i Švedske da zatraže članstvo u NATO, ponovo se oglasio.

"Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbednost, za njene granice. Vidimo da nema takvog odnosa prema nama", poručio je turski lider.

On je ponovio da nema potrebe da delegacija Finske i Švedske poseti Tursku.

"Već sam rekao da ne treba da se muče. Nema potrebe za ovim. Nećemo dva puta napraviti istu grešku", naglasio je turski lider.

Rusija proteruje italijanske diplomate

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ruska strana proteruje 24 italijanskih diplomata iz zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije objavilo je 5. aprila proterivanje 30 ruskih diplomata iz zemlje.

Kremlj: Putin planira da održi tradicionalnu godišnju konferenciju

Ruski predsednik Vladimir Putin ove godine planira da održi svoju tradicionalnu godišnju konferenciju za medije, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije rekao kada će se konferencija održati ali je rekao da su "preliminarne pripreme u toku", prenosi Tass.

Rusija proterala 34 francuske diplomate

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da proteruje 34 francuske diplomate koji imaju dve nedelje da napuste zemlju.

Francuska je u aprilu proterala 35 Rusa s diplomatskim statusom u okviru talasa proterivanja Rusa iz evropskih prestonica.

Francuska se odmah oglasila.

"Francuska osuđuje potez Rusije da protera osoblje iz francuske ambasade u Moskvi", rečeno je.

Bivši nemački kancelar Šreder gubi privilegije zbog veza sa Rusijom

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder biće kažnjen jer nije direktno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Nemačka vladajuća koalicija, koju vode socijaldemokrati (SPD), stranka kojoj pripada i Šreder, oduzeće mu posebna prava koja uživa kao bivši kancelar.

Ostaće bez svoje kancelarije i zaposlenih, navodi se u predlogu vlade koji sutra treba da odobri Odbor za budžet.

Šreder će moći da zadrži penziju i ličnu zaštitu. Opozicija je tražila je da ostane i bez penzije.

Izrael poslao šlemove i zaštitne prsluke Ukrajini

Izrael je danas poslao Ukrajini 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka.

Izrael je na početku rata pokušavao da očuva svoje veze sa Moskvom i odbijao da pošalje odbrambenu opremu Kijevu, ali je poslao oko 100 tona humanitarne pomoći i postavio poljsku bolnicu na zapadu zemlje.

Nastojanja da se održi neutralan stav promenila su se tokom proteklih nedelja i Izrael je u aprilu pristao da pošalje šlemove i pancire i optužio Rusiju za ratne zločine.

Odnosi izmedju Izraela i Rusije su još više narušeni posle izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je Adolf Hitler jevrejskog porekla date u pokušaju da se odbrani invazija kao nastojanje denacifikacije Ukrajine, zemlje čiji je predsednik Volodimir Zelenski, Jevrejin.

Izrael, kako tvrde diplomatski zvaničnici, neće razmatrati slanje ofanzivnog oružja ni unapredjene odbrambene tehnologije kao što je protivraketni sistem Gvozdena kupola - koji Ukrajinci traže, već opremu koja može da se isporuči, a da ne izazove krizu u odnosima sa Moskvom.

Peskov: Nema pomaka u pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema pomaka u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i tvrdi da Kijev pokazuje potpunu nespremnost da ih nastavi.

- Pregovori ne napreduju i primećujemo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave ovaj proces - rekao je Peskov.

Rusija će dug izmirivati u rubljama ako SAD blokira druge opcije

Rusija će servisirati obaveze po spoljnom dugu u rubljama ako Sjedinjene Države blokiraju druge opcije, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Siluanov je rekao da Rusija neće sebe smatrati neplatišom jer ima novca za plaćanje svojih dugova, prenosi Rojters.

Vašington razmatra da blokira ruski nalog za isplatu duga američkim imaocima ruskih državnih obveznica sledeće nedelje kada ističe grejs period za izmerenje te obaveze, rekao je u utorak jedan zvaničnik američke administracije, što bi se tumačilo da je Moskva pred bankrotom zbog neizmirenja obaveza.

Pušilin: O sudbini ukrajinskih vojnika iz Azovstala odlučiće sud

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da će sud odlučiti o sudbini ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani Azovstalj u Marijupolju, javljaju lokalni ruski mediji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da se ukupno 959 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 ranjenih, predalo iz bunkera i tunela ispod Azovstalja.

Pušilin je rekao da su u Azovstalju i dalje ostali pojedini najviši ukrajinski komandanti koji tek treba da se predaju.

Novinska agencija DAN citirala je Pušilina da u stotinama boraca koji su se predali nije bilo nijednog komandanta najvišeg nivoa.

"Nisu napustili (fabriku)“ do sada, rekao je on.

Ukrajina: Raketni napad na Odesu iz pravca Crnog mora

Na Odesku oblast izveden je još jedan raketni napad, iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska.

Meta napada je bila vojna infrastruktura, prenose mediji.

Ukrajinski Unian navodi, pozivajući se na preliminarne informacije, da u napadu nije pričinjena značajna šteta i da nema žrtava.

Rusija produžila zabranu letova

Privremeno ograničenje letova na 11 aerodroma u južnim i centralnim delovima Rusije koji se graniče sa Ukrajinom produženo je do 25. maja, saopštila je u sredu ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Rusija: Predalo se gotovo 1000 ukrajinskih boraca u Azovstalju, među njima i azovci

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstalj u Marijupolju sada se predalo, saopštilo je rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo navodi da su se 694 borca ukrajinske vojske i puka Azov predala u protekla 24 sata.

Dodaju da je ukupno 959 onih koji su se do sada predali, a ovo uključuje i 265 koji su napustili čeličanu u prvim evakuacijama odrađenim u ponedeljak.

Oni koji napuštaju Azovstalj odvode se na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Ukrajinske vlasti još nisu dale najnovije informacije o tome koliko je boraca danas napustilo železaru u Marijupolju.

Kremlj je rekao da će se prema zarobljenicima postupati u skladu s međunarodnim standardima. Ukrajina je rekla da želi razmenu zarobljenika.

Kijev: Operacija spasavanja ljudi iz Azovstalja nije gotova

Operacija spasavanja čeličane Azovstalj biće gotova tek kada svi branitelji Marijupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malijar.

"U Azovstalju je još mnogo ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", rekla je ona i dodala da je u pitanju "osetljiva operacija" i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi.

"Pregovori su još u toku i jako se nadamo pozitivnom rezultatu", dodala je.

Evropska komisija danas predstavlja plan za prekid oslanjanja na ruska goriva do 2027.

Evropska komisija će danas predstaviti plan vredan 210 milijardi evra kako Evropa može da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Kako se navodi u nacrtu dokumenta, u koji je Rojters imao uvid, da bi se zemlje "osamostalile" od ruske nafte i gasa, Brisel će predložiti trostruki plan, a to je prelazak na uvoz više gasa koji nije ruski, brže uvođenje obnovljive energije i više napora za uštedu energije.

Rusija isporučuje 40 odsto gasa EU i 27 odsto nafte, a zemlje EU se trenutno bore da dogovore sankcije na rusku naftu.

Može li Turska da blokira širenje Alijanse?

Turska je javno rekla da se protivi članstvu Finske i Švedske u NATO.

Koji su razlozi tome i može li Ankara i da blokira prijem, čitajte OVDE

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO

Opširnije čitajte OVDE

Ukrajinska vojska: Rusija nastavlja raketne udare širom zemlje

Ukrajinska vojska saopštila je da ruske snage nastavljaju sa raketnim udarima na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine. U Marijupolju - koji je izgleda na ivici pada nakon borbe sa višemesečnom opsadom - ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstalj, prema navodima ukrajinskog Generalštaba Oružanih snaga, prenosi BBC.

Dodaju da ruske snage takođe napadaju u Donjecku i nastavljaju da granatiraju pogranične černigovsku i sumsku oblast.

Bajden će u Beloj kući ugostiti premijera Švedske i predsednika Finske kao dobrodošlicu u NATO

Predsednik SAD Džo Bajden će u četvrtak poželeti dobrodošlicu premijeru Švedske i predsedniku Finske u Belu kuću u ključnoj manifestaciji podrške nekoliko dana nakon što su obe zemlje objavile da će nastojati da pristupe NATO-u.

SZO: Moguće izbijanje kolere u Marijupolju

Menadžerka Svetske zdravstvene organizacije Dorit Nican rekla je da se SZO priprema za potencijalno izbijanje kolere u Mariupolju, gde su oštećeni mnogi infrastrukturni objekti.

- Mnoge cevi su oštećene, a dobijamo informacije sa terena da su na ulicama bare i da su pomešane kanalizacija i voda za piće - rekla je Nican, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, SZO to ocenjuje kao ogromnu pretnju od pojave mnogih infekcija, uključujući koleru. Dodala je da ta organizacija priprema vakcine za koleru i da blisko sarađuje sa nevladinim organizacijama i partnerima koji mogu da dođu u Marijupolj da podrže ljude.

Nejasna sudbina ukrajinskih vojnika

Sudbina stotina ukrajinskih vojnika koji su okončali višenedeljni otpor u čeličani Azovstalja u Marijupolju ostaje nejasna, nakon što su se borci predali i prebačeni na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane rekao je da će oni biti zamenjeni u razmeni zarobljenika, ali su neki ruski zvaničnici u utorak rekli da bi im moglo biti suđeno, pa čak i pogubljeni, prenosi Gardijan.

Poslanici ruske Državne dume rekli su da će predložiti nove zakone koji bi mogli da poremete razmenu zarobljenika boraca za koje Moskva tvrdi da su ''teroristi''.

Ruski istražitelji su rekli da planiraju da ispitaju vojnike i da bi mogli da ih optuže za ''zločine koje je ukrajinski režim počinio protiv civilnog stanovništva na jugoistoku Ukrajine''.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

10:57

PREDAJA AZOVSTALJA U MARIJUPOLJU! Vojnici položili oružje pred Rusima, potpukovnik tvrdi: UKRAJINA PROPUSTILA ISTORIJSKU PRILIKU!

Bonus video:

00:29

Bitka za Marijupolj: Pogledajte žestoki tenkovski obračun snimljen dronom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track