AUSTRIJA OSTAJE NEUTRALNA! Šef diplomatije odbacio mogućnost učlanjenja u NATO
Foto: EPA/FLORIAN WIESER

neutralni

AUSTRIJA OSTAJE NEUTRALNA! Šef diplomatije odbacio mogućnost učlanjenja u NATO

Austrija -

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da će njegova zemlja zadržati neutralni status iako su Švedska i Finska napravile potpuni zaokret u svojoj spoljnoj politici i zbog ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO.

"Kod nas je situacija malo drugačija",rekao je Šalenberg u razgovoru za nemački radio Dojčlandfunk i dodao da austrijski građani podržavaju politiku neutralnosti zemlje.

Šalenberg, čija zemlja 80 posto potreba za prirodnim gasom namiruje iz Rusije, rekao je da će Austrija radije nastaviti da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini umesto slanja naoružanja.

"Uveliko pomažemo, ali ne oružjem. Smatram da se pomoć Ukrajini ne može svesti samo na ratno naoružanje", istakao je on a prenela Hina.

Švedska i Finska su ranije danas zvanično zatražile prijem u NATO što je jedna od najznačajnijih promena u bezbednosnoj arhitekturi Evrope poslednjih decenija.

Finska ima 1300 kilometara dugu granicu sa Rusijom.

U medijima se pojavila informacija da i Švajcarska razmatra ulazak u NATO, kao odgovor na sukob Rusije i Ukrajine.

Navodno, Ministarstvo odbrane Švajcarske sastavlja izveštaj o bezbednosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vežbe s NATO članicama i isporuke municije, izjavila je Pelvi Puli, šefica bezbednosne politike u švajcarskom ministarstvu odbrane, za Rojters.

"Moglo bi da dođe do promena u načinu na koji se tumači neutralnost", rekla je Puli ranije da bi, potom rekla da izveštaj najverovatnije neće preporučiti apliciranje za članstvo u NATO.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track