REKORDNA CENA GORIVA U SAD Zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije galon košta preko pet, pun rezervoar skuplji za sto dolara!
Foto: Li Jianguo / Xinhua News / Profimedia

EKONOMSKA KRIZA PREKO BARE

REKORDNA CENA GORIVA U SAD Zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije galon košta preko pet, pun rezervoar skuplji za sto dolara!

Planeta -

Cena benzina u Sjedinjenim Državama ponovo je oborila rekord sa 4,48 dolara po galonu.

Cene nafte i benzina porasle su, u proseku, za nekih 15 centi tokom protekle nedelje, 40 centi u poslednjih mesec dana i 1,43 dolara za godinu dana. U nekim državama, poput Kalifornije, cena benzina skočila je na 5,98 dolara za galon.

Rat u Ukrajini dramatično utiče na cenu sirove nafte koja je sada oko 114,20 dolara za barel.

To upareno sa inflacijom od 8,3 procenta su glavni razlozi zašto vozači u trećini država SAD troše 100 dolara više da bi napunili rezervoar bezolovnim.

Cene gasa su porasle za 27 odsto u odnosu na dan pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

"Sve ukazuje na još višee cene. Na dobrom smo putu ka 5 dolara“, rekao je CNN-u Endi Lipov, predsednik Lipov ojla i dodao da će cene skoro sigurno porasti do kraja maja, možda čak i do 4,75 dolara po galonu.

Zvaničnici navode da vozači u Kaliforniji, Vašingtonu, Nevadi i na Havajima plaćaju galon više od 5 dolara, a ni Oregon ne zaostaje mnogo za njima.

Prosečna cena benzina pre godinu dana bila je 3,04 dolara po galonu. Cene su se oporavljale od pandemije kada je zbog karantina i zatvaranje firmi, bila smanjena potražnja za benzinom.

Nedostatak snabdevanja doveo je do nestašice benzina prošlog leta, što je dovelo do sedmogodišnjeg maksimuma cena benzina u SAD. Lipov veruje da će se proizvodnja benzina povećati u narednim nedeljama i da će se sve više američkih rafinerija uključiti na mrežu.

Ali sadašnji skok cena samo pogoršava glavobolje izazvane inflacijom na koje utiče i rast cene gasa.

"Visoka cena nafte, ključnog sastojka benzina, pokreće ove visoke cene za potrošače“, rekao je portparol Američke automobilske asocijacije Endrju Gros.

"Čak i godišnji pad sezonske potražnje za benzinom tokom zatišja između prolećnog raspusta i 30. maja, koji bi inače pomogao snižavanju cena, ove godine nema efekta", dodao je on.

Dok sve zemlje imaju pristup istom benzinu, subvencije ili porezi nametnuti na lokalnom nivou znače da se krajnji trošak za potrošače veoma razlikuje.

Na primer, u Nigeriji koja proizvodi naftu, koja subvencioniše gorivo, zvanična cena je 40 američkih centi po litru. U Hongkongu su vozači već plaćali 2,50 dolara po litru 2021.

U proseku, Amerikanci plaćaju oko 1 dolar po litru, prema AAA, a čak je i kalifornijskih 1,34 dolara po litru znatno ispod cena koje plaćaju Evropljani.

Relativno visoke cene benzina u Kaliforniji rezultat su državnih poreza, kao i strožih pravila prerade koja zahtevaju specifične formule goriva namenjene smanjenju zagađenja vazduha u vrelim letnjim mesecima.

Dok su mnogi vozači gunđali da vide da cene pumpi rastu skoro svakodnevno, neki kažu da su spremni da podnesu dodatne troškove zbog slika rata u Ukrajini koje vide u vestima.

"Više bih volela da imam visoke cene gasa ovde nego autoritarni režim u Ukrajini“, rekla je jedna stanovnica Los Anđelesa.

Za druge postoji jednostavnije rešenje. "Upravo sam kupio Teslu“, rekao je Metju Rejnl govoreći o električnom automobilu. "To je moje rešenje za povećanje cena gasa.“

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track