Najnovije vesti

ČVRSTA RUKA ALEKSANDRA LUKAŠENKA Belorusija uvodi smrtnu kaznu za potencijalne teroriste, nekoliko opozicionara već je optuženo!
Foto: EPA Sergey Guneev Sputnik Kremli

jedini u evropi

ČVRSTA RUKA ALEKSANDRA LUKAŠENKA Belorusija uvodi smrtnu kaznu za potencijalne teroriste, nekoliko opozicionara već je optuženo!

Planeta
11:54h

Belorusija je uvela smrtnu kaznu za pokušaje izvršenja terorističkih dela, javile su u sredu ruske novinske agencije podsetivši da su to optužbe sa kojima se suočava nekoliko opozicionih aktivista u toj bivšoj sovjetskoj zemlji.

Belorusija – bliski saveznik Rusije – jedina je zemlja u Evropi koja nastavlja da sprovodi egzekucije uprkos pozivima na moratorijum.

"Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o mogućnosti sprovođenja smrtne kazne za pokušaj terorističkog dela!, prenela je agencija RIA Novosti, pozivajući se na onlajn portal vlade za pravne informacije.

Zakon će stupiti na snagu 10 dana nakon objavljivanja.

Beloruski sud u gradu Grodno počeo je danas zatvoreno ročište u predmetu protiv 12 aktivista optuženih za "pripremanje terorističkih akata“, navodi beloruska grupa za ljudska prava Vjasna.

Među njima je i aktivista Nikolaj Avtuhovič, koji je već odslužio više od sedam godina zatvora. Ovaj 59-godišnjak se suočava sa nizom drugih optužbi, uključujući izdaju.

Aktivisti su optuženi da su zapalili kuću i automobil jednog policajca u oktobru 2020. i zapalili automobil drugog policajca u novembru 2020. godine, u jeku istorijskih protesta koji su izbili u Belorusiji zbog spornog reizbora Lukašenka.

Aktivisti veruju da je Svetlana Tihanovska – koja sada predvodi belorusku opoziciju iz egzila u Litvaniji – bila pravi pobednik u anketama u avgustu 2020.

Prošlog marta, beloruski tužioci su optužili Tihanovsku za "pripremanje terorističkih akata kao deo organizovane grupe“, navodi beloruska državna novinska agencija Belta.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja