87. DAN RATA U UKRAJINI DW: U Ukrajini se vodi i špijunski rat! Rusija zabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu
Foto: Shutterstock, AP Mstyslav Chernov

blog

87. DAN RATA U UKRAJINI DW: U Ukrajini se vodi i špijunski rat! Rusija zabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu

Planeta -

Danas je 87. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Subota, 21. maj

* Rusija saopštila da su zauzeli Azovstalj i da potpuno kontrolišu Marijupolj

* Zbog odbijanja Finske da plaća gas u rubljama, Moskva prekinula isporuke

* Litvanija od sutra bez ruskog gasa, nafte i struje

* Rusija: Kasparov i Hodorkovski su strani agenti

* Svet ima zaliha žita za još deset nedelja

Moskva će razmotriti razmenu Medvedčuka za Azovce

Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom i šef frakcije Liberalno-demokratske partije Leonid Slucki izjavio je danas da će Moskva proučiti inicijativu za razmenu pripadnika bataljona "Azov" iz Mariupolja za uhapšenog ukrajinskog opozicionog političara Viktora Medvedčuka.

Slucki je to izjavio prilikom posete Donjecku, izvestila je ruska agencija RIA Novosti.

"Kad je reč o razmeni, proučićemo to pitanje. Ne lično mi, već oni koji imaju ovlašćenja u Moskvi da proučavaju i donose odluke u vezi sa inicijativom za razmenu Medvedčuka za 'Azovce'", rekao je Slucki.

DW: Špijunski rat, Zapad pomaže Ukrajini obaveštajnim podacima

Pored podrške u naoružanju i opremi, Ukrajina od zapadnih partnera dobija i veoma važnu pomoć u obaveštajnim podacima, što je trebalo da ostane ne tako vidljivo u javnosti, prenosi DW.

Rat Rusije i Ukrajine je rat špijuna, navodi DW u svojoj analizi. Ukrajinske oružane snage nedeljama su pružale žestok otpor ruskim snagama, a zapadne države, su im pomagale u tome ne samo oružjem, municijom, opremom, obukom i zalihama nego i obaveštajnim informacijama. Pre svega, SAD i Velika Britanija, ali i druge zemlje NATO-a, svojim tajnim službama podržavaju ukrajinske trupe, navodi se. One prosleđuju satelitske snimke, pomažu u elektronskom izviđanju, presreću ruske radioporuke ili upozoravaju na predstojeće vazdušne napade. Stručnjaci britanske službe za prisluškivanje GCHK takođe mesecima pomažu Ukrajini da se obrani od ruskih sajber napada. Opširnije OVDE.

Rusija zabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu, šefu CIA...

Rusija je saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će "neprijateljske akcije" i dalje dobijati "odgovarajući odgovoor", prenosi Izvestija.

"Rusija ne traži konfrontaciju i otvorena je za iskren dijalog uz uzajamno poštovanje, odvajajući američki narod, koji poštuje, od vlasti SAD, koje podstiču rusofobiju i onih koji im služe", navelo je Ministarstvo.

Zabrana je usledila nakon što je Bajden potpisao paket pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 40 milijardi dolara.

Zelenski: Samo diplomatija može da okonča rat u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da rat u Ukrajini može da se reši samo diplomatskim putem, uprkos trenutnom zastoju u pregovorima između dve strane.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, on je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da pobedi na bojnom polju - ali da bi se stvari mogle konačno zaustaviti samo "za pregovaračkim stolom".

Sukob će "biti krvav, biće borbi, ali će se definitivno okončati diplomatskim putem“, rekao je Zelenski.

Bajden potpisao zakon o milionskoj pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o pružanju pomoći Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara u okviru nastojanja da pojača vojnu podršku toj zemlji zbog napada Rusije, saopštila je Bela kuća.

Ta mera prethodno je usvojena u Kongresu, a zatim prosleđena na potpisivanje predsedniku Bajdenu.

Ruska vojska: Uništili smo veliku pošiljku zapadnog naoružanja

Ruska vojska saopštila je da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Kijeva.

Naveli su da su rakete tipa "Kalibr" ispaljene sa mora, javila je novinska agencija Interfaks.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je vojska visoko preciznim vazdušnim raketama uništila skladišta sa gorivom namenjenim za oklopna vozila u lučkoj fabrici u oblasti Odese..

Konašenkov je naveo da su su pogođena tri komandna mesta, uključujući komandno mesto 109. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Bahmut.

Ruska vojska je uništila i bazu za obuku ukrajinskih specijalaca u blizini jezera Sasik u Odeskoj oblasti, navodi Interfaks.

Svet ima zaliza žita za još deset nedelja

Svet ima zaliha pšenice za još samo deset nedelja, što je posledica rata u Ukrajini koji je poremetio snabdevanje iz glavne "žitnice Evrope".

Opširnije čitajte OVDE

Rusija: Kasparov i Hodorkovski su strani agenti

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsednika, proglašeni su "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Odobreni računi u rubljama za nemačke i italijanske firme

Nemačka i Italija su, posle razgovora vođenih unutar EU, dozvolile svojim kompanijama da otvore račune u rubljama, kako bi nastavile da kupuju ruski gas bez kršenja EU sankcija uvedenih Rusiji, potvrđeno je Rojtersu iz dobro obaveštenih izvora.

Opširnije čitajte OVDE

Litvanija od sutra bez gasa, nafte i struje iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od sutra neće uvoziti struju iz Rusije, tako da u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

"Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina", rekao je Krejvis.

Obustavljene isporuke ruskog gasa Finskoj

Isporuke ruskog gasa Finskoj obustvaljene su jutros u 07.00 sati po lokalnom vremenu, saopštio je finski operater gasnog sistema.

"Snabdevanje Finske prirodnim gasom prema 'Gasumovom' ugovoru o snabdevanju je prekinuto. Uvoz gasa preko ulazne tačke Imatre je zaustavljen", navodi se u saopštenju.

Imatra je ulazna tačka za ruski gas u Finsku.

Sijarto: Mađarska za EU embargo na rusku naftu, ali morskim putem

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Budimpešta predložila Evropskoj uniji da uvede embargo na isporuku ruske nafte morskim putem, a da se isporuke naftovodima izuzmu iz sankcija, kako bi privrede zemalja tog bloka nastavile normalno da funkcionišu.

"Ako Evropska unija želi da kazni Rusiju po pitanju nafte, onda je neophodno uvesti embargo na isporuke nafte mosrskim putem, jer one čine najveći udeo u isporuci ruske nafte Evropi, dok su isporuke putem naftovoda manje", rekao je Sijarto u intervjuu za TV kanal Foks njuz.

Dodao je da ako zemlje EU odluče da naprave izuzetak po pitanju sankcija za snabdevanje naftovodom, privrede zemalja članica nastaviće da funkcionišu, a EU će postići svoj cilj.

Erdogan za danas najavio razgovor sa zvaničnicima Finske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je za danas razgovor sa zvaničnicima Finske, dok istovremeno izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski predložio je uspostavljanje formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska komenzacija za štetu koju su njene snage napravile tokom rata.

"Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svako ko je pretrpeo štetu od ruskih delovanja može da primi kompenzaciju za sve nastale gubitke", rekao je u svom obraćanju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja