00:35

UŽIVO 100. DAN RATA U UKRAJINI Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara

blog

100. DAN RATA U UKRAJINI Rusi se grupišu na prilazu Slavjansku? Guverner Luganska: Povratili smo 20 posto teritorije

Planeta -

Danas je 100. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, petak, 3. jun

* Zelenski govorio o ruskoj vojsci

* Stoltenberg: Nećemo diktirati Ukrajini kako da pregovara

* Lajen i Makron danas o daljoj pomoći Ukrajini

Kijev: Ruske snage se grupišu na prilazu Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu.

Generalštab Ukrajine naveo je da se ruske snage pripremaju da nastave ofanzivu prema Slavjansku, dok CNN navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Generalštab dodaje da su Rusi pokušali da pokrenu napad na gradove severozapadno od Slavjanska - Barvinkove i Svijatohirsk, ali da nisu imali u tome uspeha.

U Severodonjecku se, prema navodima Generalštaba, borbe nastavljaju, a Rusi su uz korišćenje artiljerijske vatre upali u stambena naselja u istočnom delu grada.

"Neprijatelj ima delimičan uspeh", naveo je Generalštab Ukrajine.

Ukrajinci: Vratili smo oko 20 posto izgubljenih teritorija

Ukrajinske snage vratile su oko 20 posto teritorija koji su izgubile u Severodonjecku od ruske invazije, tvrde ukrajinski zvaničnici.

"Dok je pre situacija bila teška, procenat koji je držala Rusija bio je negde oko 70 posto, sada smo ih već potisnuli za otprilike 20 posto", rekao je na nacionalnoj televiziji Sergej Hajdaj, guverner Luganska.

Putinova "istorijska greška"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je kako je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao da je počinio "istorijsku i fundamentalnu grešku" invazijom na Ukrajinu i da je sada "izolovan".

"Mislim, i rekao sam mu, da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju", rekao je Makron u intervjuu francuskim medijima, objavio jeBBC.

Makron takođe nije isključio skoru posetu Kijevu.

Francuski predsednik je imao znatno više kontakata sa Putinom otkako su ruske snage napale Ukrajinu, u poređenju sa većinom njegovih zapadnih kolega.

Poslednji prijavljeni poziv bio je trilateralni razgovor u subotu između Makrona, Putina i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Lukašenko: Kreće sukob Zelenskog i ukrajinske vojske

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da počinje ozbiljan sukob između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ukrajinske vojske.

Opširnije čitajte OVDE

Putin: Mi ne blokiramo izvoz žitarica iz Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da cene đubriva nemaju nikakve veze sa ruskom operacijom u Ukrajini, kao i da će se situacija sa đubrivom dodatno pogoršati zbog sankcija EU.

Naziva blefom navode da Rusija ne dozvoljava izvoz žitarica iz luka u Ukrajini. Putin kaže i da Ukrajina može slobodno da izvozi žitarice preko luke u Odesi koju kontroliše.

Takođe, ističe i da je Moskva spremna da garantuje izvoz preko Azovskog mora i da bi izvoz mogao da se vrši preko Rumunije i Poljske.

"Garantujemo bezbednost prilikom izvoza žitarica iz luka", poručio je Putin.

Izjavio je i da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

Putin je napomenuo da je celokupna situacija na Zapadu dovela do nedovoljnog ulaganja u energetski sektor, kao i da su cene porasle.

Opširnije čitajte OVDE

Novinari Rojtersa ranjeni kod Severodonjecka

Dvojica novinara Rojtersa povređena su danas u ukrajinskom granatiranju u blizini Severodonjecka na severoistoku zemlje, potvrdio je za Tass izvor iz britanske agencije.

Izvor Rojtersa je rekao da je ukrajinska vojska granatirala put i da je pogođen automobil u kojem su se nalazili novinari. Njihov vozač je ubijen, a oni su lakše povređeni.

Kijev spreman da nastavi izvozi iz luke Odesa

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je Kijev "spreman da nastavi izvoz” iz luke Odesa.

Pitanje je kako osigurati da Rusija ne zloupotrebi trgovački put za napad na grad Odesu, naveo je Kuleba i dodao da "do sada nije bilo garancija Rusije".

Dobrovoljac iz Francuske ubijen u Ukrajini

Francuski državljanin koji je otišao na istok Ukrajine da se bori kao dobrovoljac uz ukrajinske vojnike, poginuo je tokom borbi, potvrdila je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Kijev: Otvoreno 16 krivičnih istraga u vezi sa seksualnim nasiljem

Ukrajinska policija primila je oko 50 tužbi i otvorila 16 krivičnih istraga povodom navoda o seksualnom nasilju koje su ruski vojnici počinili nad civilima, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Katerina Pavličenko.

Ukrajina, njeni međunarodni saveznici i Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava istražuju potencijalne ratne zločine, uključujući seksualno nasilje u Ukrajini počinjeno otkako je Rusija započela napad na tu zemlju u februaru,

Ruske snage su se povukle iz oblasti oko prestonice nekoliko nedelja posle početka rata, a od 16 slučajeva koje je policija otvorila, 13 se dogodilo upravo u regionu Kijeva.

Mišustin dao uputstva za zamenu stranih IT proizvoda

Ruski premijer Mihail Mišustin zadužio je vladinu komisiju za digitalni razvoj da do 1. avgusta pripremi predloge za zamenu stranih IT proizvoda.

"Zadužujem Vladinu komisiju da razmotri predloge za zamenu industrijskih i sistemskih stranih rešenja ruskim softverskim proizvodima i hardverskim sistemima. Moramo da izaberemo najbolje od onoga što jeste i, shodno tome, dostavimo listu koju ćemo odobriti, ali uz glas naših ključnih kupaca", rekao je Mišustin.

Ruski premijer je pozvao na zajednički koordinisan rad kupaca, programera i države.

O ranjenom Hrvatu se oglasio i Milanović

- Ja želim da on bude razmenjen što pre. Ne znam o kome se radi, ali s obzirom da je hrvatski državljanin, dakle naš je, ako postoji bilo kakva mogućnost da ga se što pre razmeni da se vrati, predsednik Hrvatske Zoran Milanović o Hrvatu ranjenom u ratu u Ukrajini.

Kremlj: Operacija u Ukrajini do ispunjenja svih ciljeva

Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Preduzete su mere da se obezbedi njihova zaštita i postignuti određeni rezultati - rekao je Peskov, misleći na dva samoproglašena regiona u Ukrajini koje podržava Rusija, prenosi Rojters.

On je još rekao da nema dogovora oko datuma mogućeg referenduma u Donbasu i drugim regionima Ukrajine pod kontrolom ruskih trupa.

- Ne, još nema dogovora u pogledu vremenskog okvira, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o stavu Kremlja o tome kada bi se mogli održati referendumi o prijemu ovih teritorija u sastav Rusije.

Britansko Ministarstvo dobrane Rusi nisu postigli nijedan strateški cilj, ali imaju jedan taktički uspeh

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je na 100. dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspela da postigne svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspeh u Donbasu.

Lajen i Makron danas razgovaraju o daljoj pomoći Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da EU čvrsto podržava Ukrajinu, u trenutku kada je prošlo 100 dana od početka ruske invazije na tu zemlju, i najavila razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o budućim koracima vezano za pomoć Kijevu.

- Pre 100 dana Rusija je pokrenula svoj neopravdani rat u Ukrajini. Hrabrost Ukrajinaca izaziva naše poštovanje i naše divljenje. EU stoji uz Ukrajinu. Danas u Parizu razgovaraću sa Emanuelom Makronom o sadašnjoj i budućoj podršci EU zemlji, napisala je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Lajen: EU stoji uz Ukrajinu

Predsednica EK Ursula fon der Lajen napisala je na svom Tviter nalogu da hrabrost Ukrajinaca izaziva poštovanje i divljenje.

- Pre 100 dana Rusija je pokrenula svoj nepravedni rat u Ukrajini. EU stoji uz Ukrajinu - navela je predsednica EK dodajući da će danas o ruskoj invaziji razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Stoltenberg: Moramo da se spremimo za iscrpljujući rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat.

Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski savznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

Ponovio je da NATO ne želi da ulazi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, ali je istakao da zapadna vojna alijansa ima odgovornost da podrži Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Antonov: Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

- Nismo iznenađeni novim ograničenjima, rekao je ambasador, opisujući ih kao još jednu potvrdu rusofobične histerije Vašingtona.

Ruska pacifička flota započela seriju vežbi

Ruska pacifička flota započela je seriju vežbi koje će trajati nedelju dana i u kojima je učestvovalo više od 40 ratnih brodova i 20 aviona, saopštila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na Ministarstvo obrane.

Vežbe, koje će trajati do 10. juna, uključivaće brodove koji traže "podmornice lažnog neprijatelja" i "razrađuju organizaciju protivvazdušne odbrane za taktičke grupe brodova za izvođenje vežbi borbene obuke na površinskim i vazdušnim ciljevima" Ministarstvo obrane navodi u saopštenju, prenosi TASS.

Ruski zapovedni brod Maršal Krilov, fregata Maršal Šapošnjikov i grupa velikih protivpodmorničkih brodova i korveta, malih protivpodmorničkih brodova, minolovaca, raketnih čamaca i pomoćnih plovila će delovati u određenim područjima Tihog okeana tokom vežbe, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vježbe dolaze u trenutku kada ruska invazija na Ukrajinu traje već 100 dana.

Stoltenberg: Nećemo diktirati Ukrajini kako da pregovara

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.

- Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg u Vašingtonu posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Prema rečima generalnog sekretara, sukobi se uvek završavaju za pregovaračkim stolom.

Institut za rat: Rusi se bore da uspostave kontrolu nad okupiranim područjima

Ruske snage bore se da uspostave "trajnu kontrolu" na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.

Institut navodi da ruske snage "nisu sposobne da kontrolišu lokalno stanovništvo, nametnu korišćenje ruske rublje ili da sprovode birokratske procese".

Zelenski: Ruska vojska je cinična

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa.

- Imamo određeni uspeh u borbama u Severodonjecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada".

- Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopšte ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije, rekao je Zelenski, misleći na miliciju tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track