101. DAN RATA U UKRAJINI! Na društvenim mrežama se pojavio snimak žestokog ukrajinskog granatiranja centra Donjecka VIDEO
Foto: AP, Profimedia, Shutterstock

BLog

101. DAN RATA U UKRAJINI! Na društvenim mrežama se pojavio snimak žestokog ukrajinskog granatiranja centra Donjecka VIDEO

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao u 101.dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, subota, 4. jun

* Savetnik Zelenskog: Rat bi mogao trajati još šest meseci

* Žestoka bitka u Harkovskoj oblasti

* Ruski sonari ubijaju delfine u Crnom moru

Snimak ukrajinskog granatiranja Donjecka

Na društvenim mrežama se pojavio snimak ukrajinskog granatiranja Centra Donjecka, rakerama Grad od 122 milimetra.

Rusi: Ukrajinski vojnici se povlače iz Severodonjecka

Ruska vojska saopštila je danas da se ukrajinski vojnici povlače iz Severodonjecka na istoku Ukrajine, pogodjenog velikim borbama ukrajinskih i ruskih snaga.

"Jedinice ukrajinske vojske, koje su pretrpele kritične gubitke u borbama za Severodonjeck (do 90 odsto u nekoliko jedinica), povlače se u susedni grad Lisičansk", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane koje nije navelo koliko se ukrajinskih vojnika povlači.

Rusko ministarstvo je dodalo da su ukrajinske vlasti naredile jednoj vojnoj taktičkoj grupi da minira rezervoare sa nitratom i azotnom kiselinom u fabrici Azot.

U saopštenju se navodi da se ta grupa koja je ostala na licu mesta sastoji od "preživelih" iz 79. vazdušno-jurišne brigade i pripadnika ukrajinske teritorijalne odbrane.

Prema navodima ruskih vlasti, ukrajinska vojska želi da eksplodiraju ti rezervoari sa hemikalijama kako bi kontaminirala to područje i "odložila" ofanzivu ruskih vojnika.

Ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine delimično preuzeli kontrolu tog područja.

Severodonjeck, zajedno sa susednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prestonice Kramatorska, predstavlja ključnu aglomeraciju za postizanje tog cilja.

Pre rata, Severodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.

Tri uslova Ukrajine za nastavak pregovora

Ukrajina je odbacila poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne "ponižava" Rusiju u ime diplomatije i rekla da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Makron, koji je u dijalogu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. februara, ponudio je u petak da posreduje u ratu, upozoravajući da Moskvu ne treba ponižavati da bi vrata diplomatskog rešenja sukoba bila otvorena.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru je oštro odbacio Makronovu logiku, rekavši da takvi pozivi „mogu samo da ponize Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv“.

Rusija se ponižava i bilo bi bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. To će nam doneti mir i spasiti živote“, rekao je on.

Tri uslova za nastavak pregovora Upitan o ponudi posredovanja, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je rekao: „Dok ne dobijemo puno naoružanje, ne ojačamo svoju poziciju i gurnemo ruske vojne snage što dalje od ukrajinskih granica, nema smisla pregovarati.

Makron: Rusiju se ne sme ponižavati

Francuaski predsednik Emanuel Makron rekao je da Rusija ne sme da bude ponižena kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje kada se borbe u Ukrajini okončaju, dodajući da veruje da će Pariz igrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

Makron je nastojao da održi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Ali njegov stav je više puta kritikovan od strane nekih istočnih i baltičkih partnera u Evropi jer ga vide kao podrivanje napora da se izvrši pritisak na Putina da sedne za pregovarački sto.

„Ne smemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu rampu diplomatskim putem“, rekao je Makron u intervjuu regionalnim novinama objavljenom u subotu. „Uveren sam da je uloga Francuske da bude posrednička sila.

Savetnik Zelenskog: Rat bi mogao trajati još šest meseci

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je da bi rat s Rusijom mogao da traje i do pola godine.

"Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest meseci", rekao je Podoljak u intervjuu za opozicioni ruski portal Medusa, prenosi Hina.

Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je raspoloženje u Evropi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promeniti tokom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uslove.

Upozorio je da teritorijalni ustupci Rusiji neće okončati rat. Neki gradovi, poput Marijupolja i sada Severodonjecka u kojima se vode najžešće borbe, zapravo više ne postoje, rekao je.

Podoljak je ruske gubitke do sada procenio na ukupno 80.000 ljudi. To uključuje mrtve i ranjene iz redovne vojske, separatista i pripadnike plaćeničke grupe Vagner.

Rekao je da su nakon katastrofalne početne faze rata za Moskvu, sa do 1.000 mrtvih dnevno, sadašnji gubici ruskih i ukrajinskih vojnika "uporedivi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je naveo da su ukrajinski gubici do 100 mrtvih i 500 ranjenih dnevno.

Žestoka bitka u Harkovskoj oblasti

Kod mesta Vasilenkovo u Harkovskoj oblasti došlo je do sukoba ruske borbene grupe i delova 92. mehanizovane brigade ukrajinske vojske koja je napad izvršila artiljerijom.

Ruski sonari ubijaju delfine u Crnom moru

Ruska invazija na Ukrajinu oduzima živote, a ne samo ljudske živote. Delfini poplavljeni ili ubijeni snažnim vojnim sonarom preplavili su obalu Crnog mora Bugarske, Rumunije, Turske i Ukrajine, upozoravaju naučnici. Prema rečima Ivana Ruseva, glavnog istraživača u prirodnom rezervatu Tuzlivski Limani u Odesi na jugozapadu Ukrajine, delfini sonara postaju dezorijentisani, a eksplozije podvodnih mina izazivaju unutrašnja oštećenja i opekotine, prenosi CNN.

delfin, delfini
foto: Shutterstock

Bitka za Slavjansk

Tenkovi ukrajinske vojske prešli su reku Severski Donec na autoputu Slavjansk-Liman. Izveštaji sa terena tvrde da Rusija gomila trupe 20 borbenih grupa u blizini Limana da otvore novi ofanzivni pravac prema gradu Slavjansku.

Ukrajinska vojska pokušava da zadrži Severodonjec

Ukrajinska vojska poslala je brigadu stranih boraca u Severodnjec u pokušaju da spreči zauzimanje grada i zadrže 20 posto grada koji su povratili u ofanzivi protiv ruske vojske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track