DAN KOJI JE PROMENIO SVET: Početak najveće pomorske invazije u istoriji koji je preokrenuo tok rata
Foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

istorija

DAN KOJI JE PROMENIO SVET: Početak najveće pomorske invazije u istoriji koji je preokrenuo tok rata

Planeta -

U zoru 6. juna 1944. godine počela je najveća pomorska invazija u istoriji.

Stotine hiljada britanskih i američkih vojnika, vojska slobodne Francuske i hiljade pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišali na dobro utvrđene nemačke položaje na plažama Normandije.

Dan D je počeo. Bio je to zapravo početak Operacije Overlord, ali upravo iskrcavanje u Normandiji tog jutra, poznato kao Dan D, bilo je i ostalo najpoznatiji deo te istorijske bitke kojom je otvoren zapadni front na evropskom kopnu. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali i da je poraz Nemačke neminovan.

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u istoriji počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da nemački vojni establišment navedu na krivi trag, piše Index.hr.

Na planirani dan operacije vreme je bilo daleko od idealnog pa je sve odgođeno na 24 sata. Vreme i dalje nije bilo idealno, ali operacija je morala da se izvede. Svako dalje odgađanje bilo bi predugo zbog mesečevih mena i promena plime i oseke. Jasno je bilo da bi odlaganje povećalo rizik da Nemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja uveliko bi se smanjile šanse za uspeh.

Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gde. Kao zapovednika nemačkih snaga na zapadu postavio je Ervina Romela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska lisica zbog uspešnog delovanja u Severnoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6.6.1944. u 6:30. Osamdeset kilometara obale u Normandiji podeljeno je u pet sektora: Juta, Omaha, Gold, Džuno i Svord. Duvao je jak vjetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisuuradili gotovo ništa od onoga što su zamislili. Ipak, uradili su ono najvažnije - iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Nemci ne mogu oterati. To je bilo dovoljno za dobar početak. Nemci su imali između 4000 i 9000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

U iskrcavanju u Normandiji učestvovalo je oko 5000 brodova, a samo na Dan D na plaže se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo mnogo većih bitaka u svetskoj istoriji, pa i u samom Drugom svetskom ratu, 6. jun 1944. bio je dan koji je promenio svet. Tog dana je napokon otvoren zapadni front, čime je znatno rasterećena Crvena armija, koja je od 1941. godine u borbama izgubila milione ljudi.

Dan D dodatno su popularizovali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Rajana iz 1998. godine. Sam pojam "Dan D" ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu dana nakon ovog iskrcavanja trajao je Drugi svetski rat. Nemački otpor bio je žestok, ali saveznička pobeda i slom nacizma nakon Dana D bili su samo pitanje vremena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track