05:27

OVO BI MOGLI DA BUDU PRAVI CILJEVI RUSKE VOJSKE Stručnjaci objasnili zašto je reka Dnjepar toliko važna SUBDINA KIJEVA NEIZVESNA

međunarodna kriza u Ukrajini

OVO BI MOGLI DA BUDU PRAVI CILJEVI RUSIJE: Stručnjaci otkrili zašto je Dnjepar toliko važan, SUBDINA KIJEVA ZAVISI OD JEDNE STVARI

Planeta -

Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam i Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije govorili su o rarnoj situaciji u Ukrajini i odnosa između dve zemlje

Rat u Ukrajini traje 105 dana. Nastavljaju se burne borbe u Severodonjecku, a ukrajinski zvaničnici ističu da, "iako je ruska vojska mnogobrojna, Ukrajina može da povrati kontrolu nad gradom.

jutarnji
foto: Kurir televizija, AP/Bernat Armangue

Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da su ruske snage pokrenule raketne i vazdušne napade na mete širom države.

U senci dešavanja na terenu, sporadično se pominju i mogućnosti oslobađanja miliona tona žitarica iz Ukrajine, mada se i dalje čini da je rešenje za taj problem poprilično daleko.

Ukrajina, Rusija, rat
foto: Printscreen/Twitter

Gosti televizijije Kurir u jutarnjem programu bili su Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam i Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ukrajini oružje stiže gotovo od prvog dana. Ono je stizalo i pre početka agresije. Postoji razlika u naoružanju u odnosi onoga što je stizalo na početku i onoga što stiže sad. Sad se više spominje teško naoružanje, što na početku nije bio slučaj - Vlade Radulović, vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Radulović je objasnio šta bi hipotetički mogli da budu ciljevi Rusije.

- Sve zavisi sada od toga šta su ciljevi Moskve. Da li je to da se izađe na administrativne linije dve oblasti, da se učvrsti kopnena veza sa Krimim koja je napravljena, ka Odesi i da se tu stane i da se iz te pozicije krene u nekakve hipotetičke pregovore ili je drugi scenario, o kom mnogi pričaju, a to je da se izađe na reku Dnjepar, i da se polovina Ukrajine stavi pd svoju kontrolu, a u tom slučaju ove linije će i te kako imati značaja. Naročito, održavanje Kijeva, zavisiće od svega ovoga šta se bude dešavalo - istakao je Radulović.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije, smatra da su Ukrajinci topovsko meso, kao i da oni oružje koje im Sjedinjene Američke Države šalju ispituju.

- Gospodin Radulović ispravno ocenjuje momenat. Šta je Ukrajincima trebalo da budu topovsko meso. Postali su im gomilu starog i novog oružja koji oni ispituju. Našao sam neki podatak da je još 2018. godine Amerika donela odluku da snabdeva Ukrajinu oružjem - rekao je Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije.

01:45

Stevan Ignjatović o stanju ukrajinskog PVO sistema

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

PROVOKACIJA USRED ANKARE Ukrajinski novinar postavio drsko pitanje Lavrovu, a onda je usledio ŠOK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track