EKSPLOZIJA U AMERIČKOM LNG TERMINALU UGROZILA IZVOZ GASA U EVROPU: Cene odmah skočile
Foto: EPA / Focke Strangmann

problem

EKSPLOZIJA U AMERIČKOM LNG TERMINALU UGROZILA IZVOZ GASA U EVROPU: Cene odmah skočile

Planeta -

Zbog eksplozije u jednom od najvećih terminala u SAD za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u naredne tri nedelje biće smanjen izvoz američkog gasa na svetska i evropska tržišta.

Najava smanjenog izvoza američkog LNG u trenutku kada su tržišta pod posebnim pritiskom zbog nastojanja evropskih zemalja da prekinu uvoz energenata iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu dovela je do skoka cena gasa u Evropi.

Važan američki terminal za izvoz LNG-a biće zatvoren tri nedelje zbog požara koji je izbio 8. juna, preneo je Blumberg izjavu portparola kompanije Friport LNG.

Eksplozija u postrojenju u Teksasu će smanjiti izvoz američkog gasa u trenutku dok se svet suočava s manjkom goriva, ističe Blumberg, ukazujući da je prošlog meseca preko tog terminala otišla skoro petina svih prekomorskih isporuka gasa iz SAD.

SAD su u prva četiri meseca ove godine poslale skoro tri četvrtine svog LNG-a u Evropu koja sada skoro polovinu svojih zaliha gasa dobija preko Atlantika, dok evropske zemlje pokušavaju da prekinu zavisnost od ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu.

Prekid isporuka iz terminala Friport LNG smanjiće zalihe dostupne Evropi i Aziji, dok će više gasa biti usmereno u skladišta u SAD, zbog čega je cena gasa pala u Americi, dok je povećana u Evropi.

Cene u Evropi pale su prethodno na tromesečni minimum, delom zbog očekivanja većeg snabdevanja iz SAD.

Trgovci iz Azije kažu za Blumberg da će kupci LNG-a verovatno početi da traže zamene za gas iz SAD, ali da je sve manja dostupnih zaliha, zbog čega će se verovatno povećati već intenzivna konkurencija između Azije i Evrope u potrazi za gasom.

"Ovo je značajan prekid proizvodnje u velikom američkom postrojenju", rekao je za Rojters Aleks Manton, direktor za gas i LNG u istraživačkoj firmi Rapidan Enerdži.

On dodaje da će tronedeljno zatvaranje Friport LNG-a ukloniti najmanje milion tona LNG-a s tržišta. "To će značiti jednu stvar: manjak", rekao je Manton.

Postrojenje Friport LNG može da preradi do 2,1 milijardu kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, a punim kapacitetom može da izvozi 15 miliona tona tečnog gasa godišnje.

Zbog incidenta u tako važnom postrojenju cene gasa u SAD su naglo pale usled gubitka značajnog dela tržišta. Fjučrsi za julske isporuke gasa u SAD su 9. juna pale za 11 odsto u odnosu na zaključnu cenu 7. juna, dok je vrednost ugovora za veleprodaju gasa u Evropi porasla za 12,5 odsto, piše Fajnenšl tajms.

Prema sporazumu koji su objavili američki predsednik Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, SAD su se obavezale da će ove godine obezbediti dodatnih 15 milijardi kubnih metara gasa u Evropsku uniju.

Brisel je saopštio da želi da poveća godišnju potražnju za američkim LNG-om za 50 milijardi kubnih metara do kraja decenije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track