FRANCUSKA VIŠE NE DOBIJA RUSKI GAS: Snabdevanje prekinuto zbog smanjenih isporuka Nemačkoj
Foto: EPA / Clemens Bilan

rat u ukrajini

FRANCUSKA VIŠE NE DOBIJA RUSKI GAS: Snabdevanje prekinuto zbog smanjenih isporuka Nemačkoj

Planeta -

Isporuke ruskog gasa u Francusku obustavljene su 15. juna, saopštila je danas francuska kompanija za transport gasa GRTGaz, nakon što je ruski energetski gigant Gasprom ove nedelje upozorio da će oštro smanjiti isporuke Evropi.

- Francuska više ne prima ruski gas iz gasovoda. Tokovi gasa između Francuske i Nemačke preko Oberghajlbaha su prekinuti zbog smanjenih isporuka iz Rusije, navodi se u saopštenju kompanije.

Gasprom je saopštio da je smanjenje snabdevanja preko gasovoda Severni tok rezultat remontnih radova, ali zvaničnici EU veruju da Moskva kažnjava saveznike Ukrajine.

Trenutno su isporuke gasa Austriji Nemačkoj i Italiji umanjene a već obustavljene Bugarskoj i Češkoj

Francuska dobija oko 17 odsto svog gasa iz Rusije preko mrežnih veza sa Nemačkom, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke i kritikovala je Gaspromov potez kao "politički“.

Zalihe su već bile smanjene za 60 odsto od početka ove godine, što je dovelo do skoka cena.

Ali GRTgaz je rekao da trenutno nema rizika za francuske zalihe, sa rezervama od 56 postoo kapaciteta u poređenju sa 50 odsto koliko ih obično bude u junu.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Francuska i druge zemlje povećale su uvoz gasa iz Španije a i više kupuju tečni prirodni gas (LNG) koji stiže brodovima.

Veći deo LNG-a i dalje dolazi iz Rusije, a Francuska je trenutno jedan od najvećih kupaca u zemlji, navodi se u ovonedeljnom izveštaju finskog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

Ranije je Evropska komisija predložila poseban plan za Evropsku uniju čiji je cilj postepeno smanjenje zavisnosti od ruskih snabdevanja energentima. Plan predviđa preorijentaciju na alternativne snabdevače, povećanje udela obnovljive energije i režim štednje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track