03:04

NUKLEARNO ORUŽJE JE NESANICA CELOG SVETA, A POSEDUJE GA 12 DRŽAVA! Prof. dr Kajtez o opasnostima ovakve SILE

može uništiti život na planeti

NUKLEARNO ORUŽJE JE NESANICA CELOG SVETA, A POSEDUJE GA 12 DRŽAVA! Prof. dr Kajtez o opasnostima ovakve SILE

Planeta -

Da bi Srbija obezbedila energetsku stabilnost, potrebno je izgraditi nuklearno postrojenje, ocenjuju stručnjaci. Za tu investiciju potrebno je oko šest milijardi evra i pet godina da bi se nuklearna elektrana izgradila.

nuklearna elektrana
foto: Shutterstock

Svet je zahvatila velika ekonomska kriza, koja se najviše ogleda u nedostatku električne energije, i goriva. Sve više zemalja u zelji da dođu do potrebne energije odlučuju se za izgradnju nuklearnih eketrana, koje u mnogome utiču na životnu sredinu. Razlike između nuklearne i termoelektrane su veoma male.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

O tome koliko je nuklearno oružje opasno i koliko ga zemalja na svetu poseduje, govorio je u Jutarnjem programu Kurir televizije prof. dr Ilija Kajtez.

- Mnogo se toga promenilo, prvo se svet radikalno promenio. 12 država ima nuklearno oružje i to je izvor nesanice celog sveta. Svaka ova nuklearna sila može da uništi život na planeti. Tehnika je uznapredovala i moć je mnogo veća. Mi uvek imamo u vidu onu černobilsku nesreću koja nas je u velikoj meri osvestila. Nakon toga su mnoge zemlje odlučile da zakonski zabrane. Kada imamo relativno male države koje prave nuklearne elektrane blizu vaših granica, ništa ne dobijate ako i vi uradite isto. Imamo i problem energenata. Oni će biti sve više traženi jer se industrija povećava. To postaje vrlo urgentno i uvek mora da se razmišlja 10, 15 godina unapred. Sve manje su zemlje EU raspoložene za fosilna goriva i nažalost naše najveće rude su zarobljene na KiM, tako da praktično mi moramo da vidimo da li da idemo na iskorišćavanje potencijala vode. Ali i tu ima dosta problema. Deluje da je rešavanje dugoročne te energetske zavisnosti ide ka nuklearnim elektranama - rekao je prof. dr Kajtez.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

10:32

SAD SHVATA DA GUBI RAT PROTIV RUSIJE Analitičari: Ne mogu da KORISTE SILU, pa šalju poruku Ukrajini da se ODREKNE SVOJE TERIOTRIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track